Ухвала
від 29.11.2019 по справі 580/3767/19
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у адміністративній справі

29 листопада 2019 року справа № 580/3767/19 м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Бабич А.М., перевіривши матеріали позову Приватного підприємства СТРОЙ-ЦЕНТР-2000 до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради про визнання протиправною відмови і зобов`язання вчинити дії,

УСТАНОВИЛА:

27.11.2019 Приватне підприємство СТРОЙ-ЦЕНТР-2000 (18000, м.Черкаси, вул.Хрещатик, буд.190, к.5; код ЄДРПОУ 35377470) (далі - позивач) подало у Черкаський окружний адміністративний суд позовну заяву до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради (18001, м.Черкаси, вул. Б. Вишневецького, буд.36; код ЄДРПОУ 38715770) (далі - відповідач) про:

визнання протиправною відмови від 17.10.2019 №22196-01-25 щодо внесення змін до містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на вул.Гагаріна в прибережній смузі Дніпра ліворуч входу в парк Сосновий Бір;

зобов`язання відповідача внести зміни до містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на АДРЕСА_1 в прибережній смузі Дніпра ліворуч входу в парк Сосновий Бір, шляхом надання містобудівних умов та обмежень забудови вказаної земельної ділянки;

розгляд справи у загальному позовному провадженні.

До позовної заяви позивач крім іншого додав клопотання про призначення експертизи про вирішення питання знаходження вказаної земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища р. Дніпро (далі - Клопотання).

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач відмовив внести зміни до містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки з підстав її знаходження у прибережній захисній смузі за відсутності доказів цієї обставини.

Спір виник із публічно-правових відносин, належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства. Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та у строк, установлений законом. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі відсутні.

Отже, перешкоди для відкриття провадження у справі відсутні.

Зважаючи на характер спірних правовідносин і предмет спору, обсяг наданих до позовної заяви доказів та предмет дослідження, значення заявленого предмета спору для сторін, наявні ознаки складної справи. Отже, клопотання позивача здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження є обгрунтованим і підлягає задоволенню.

Частинами 1, 2 ст. 173 КАС України встановлено, що підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Згідно з ч.ч.1-2 ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Тому суд вирішив призначити підготовче засідання у справі та витребувати докази для здійснення підготовчого провадження.

Оцінюючи Клопотання про призначення експертизи суд врахував ч.1 ст.102 КАС України, яка передбачає, що суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч.1 ст.103 КАС України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій (яким) доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

На підставі п.8 ч.1 ст.180 КАС України питання про призначення експертизи суд вирішує у підготовчому засіданні.

Тому з метою з`ясування позиції сторін щодо згаданого Клопотання, наявні підстави його розглянути та вирішити у підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 162-163, 168, 171, 173, 179, 180, 243, 248 КАС України, суддя

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти позовну заяву Приватного підприємства СТРОЙ-ЦЕНТР-2000 до розгляду та відкрити загальне позовне провадження у справі.

2. Призначити підготовче засідання на 18 грудня 2019 року о 13 год. 30 хв. , що буде проводитись одноособово суддею Бабич А.М. у залі Черкаського окружного адміністративного суду за адресою: м.Черкаси, бульвар Шевченка, 117, - з аудіофіксацією судового засідання.

3. Встановити відповідачу строк, тривалістю п`ятнадцять днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі, для надіслання: суду - відзиву на позовну заяву та всіх письмових і електронні доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу - копії відзиву та доданих до нього документів. Зобов`язати відповідача в разі надання відзиву зазначити у ньому, серед іншого, конкретні правові підстави та фактичні обставини спірної відмови і надати суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали завірені копії документів, з якими позивач звертався з метою внесення змін до містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, а також документів, що стали передумовою і підставою відмови у внесенні змін, належні і достовірні докази віднесення вказаної позивачем земельної ділянки до прибережної захисної смуги. Зобов`язати відповідача у разі неможливості надати наявні докази у вищевказаний строк письмово повідомити суд про причини та надати на їх підтвердження відповідні докази.

Встановити позивачу строк тривалістю п`ять днів з дня отримання відзиву для подання суду відповіді на відзив.

4. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

5. У підготовче засідання викликати учасників справи. Сторони можуть надати клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

6. Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд.

7. Копію ухвали направити учасникам справи.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та у разі порушення правил підсудності може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з моменту її складення.

Суддя А.М. Бабич

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2019
Оприлюднено01.12.2019
Номер документу85997705
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/3767/19

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні