Ухвала
від 10.06.2019 по справі 757/29994/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29994/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2019 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: не з`явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Старшого слідчого з ОВС шостого слідчого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2018 року за № 32018100000000208 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС шостого слідчого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням з Прокурором у кримінальному провадженні - Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури м. Києва ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197, адреса: м. Київ, Львівська площа, 8) по Товариству з обмеженою відповідальністю «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018), на яку вказаний платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, з метою забезпечення збереження речових доказів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Шостим слідчим відділом РКП СУФР ГУ ДФС у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2018 року за № 32018100000000208 за фактами умисного ухилення від сплати податків у значних та особливо великих розмірах, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директором ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018) ОСОБА_5 у документах бухгалтерського та податкового обліку відображено здійснення псевдо-господарських операцій від підприємств, які мають ознаки фіктивності, зокрема: ПП «Ітера Актив» (код 40047175), ТОВ «Вілінс Груп» (код 41342697), ТОВ «Мегаспецторг» (код 38502134), ТОВ «Агропром Переробка» (код 40394278), ТОВ «Л-Бізнес Груп» (код 40159638), ТОВ «Укрінвестпро» (код 41131131), ТОВ «Трейдформ» (код 41063161), ПП «Даріог Ініціатива» (код 40863228), ТОВ «Атлантіс Люкс» (код 34861579), ТОВ «Сайлас Груп» (код 41632155), ТОВ «Фірст Трейд Груп» (код 41255615), ТОВ «ТПК «Інком Трейд» (код 39921637), ТОВ «Квелс» (код 41583737), та ін., придбання яких не підтверджується податковими накладними, сформувавши при цьому незаконний податковий кредит з ПДВ в сумі 3 101 373,83 грн.

Крім того встановлено, що сформувавши великий обсяг незаконного податкового кредиту з ПДВ, ОСОБА_5 , разом з невстановленими слідством особами, використовуючи підконтрольні юридичні особи, могли сприяти ухиленню від сплати податків підприємствам реального сектору економіки, оформляючи при цьому безтоварні операції з надання рекламних послуг, які нібито придбавалися у підприємств, які мають ознаки фіктивності.

Під час досудового розслідування встановлено, що згідно інформації з бази даних «Архів Електронної звітності» ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018) на своїх спеціальних рахунках з ПДВ в Державній фіскальній службі України (адреса: м. Київ, Львівська площа, 8) є сума ліміту ПДВ, яка в подальшому може бути використана для формування безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що може спричинити державі збитки.

Слідчий вказує, що суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) вказаного товариства, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, є предметом протиправної діяльності, отримані внаслідок проведення незаконної діяльності та можуть бути використані для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що надасть змогу останнім, ухилитись від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що унеможливить відшкодування шкоди державі та встановлення причетних до злочину осіб.

Таким чином, на даний час досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018), на яку вказаний платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, з метою забезпечення збереження речових доказів, у зв`язку з чим слідчий просить клопотання задовольнити.

З метою забезпечення арешту майна, яке не має статусу тимчасово вилученого, та з метою забезпечення арешту майна, на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, в якій підтримав вимоги клопотання з викладених у ньому підстав, просив їх задовольнити.

Оскільки, згідно ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання, слідчий суддя визнав можливим розглянути клопотання за відсутності прокурора.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Шостим слідчим відділом РКП СУФР ГУ ДФС у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2018 року за № 32018100000000208 за фактами умисного ухилення від сплати податків у значних та особливо великих розмірах, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що директором ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018) ОСОБА_6 у документах бухгалтерського та податкового обліку відображено здійснення псевдо-господарських операцій від підприємств, які мають ознаки фіктивності, придбання яких не підтверджується податковими накладними, сформувавши при цьому незаконний податковий кредит з ПДВ в сумі 3 101 373,83 грн.

Досудовим розслідуванням встановлено, що суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018), на яку вказаний платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, є предметом протиправної діяльності, отримані внаслідок проведення незаконної діяльності та можуть бути використані для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що надасть змогу останнім, ухилитись від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку на суму понад 3 101 373,83 грн, тобто у особливо великих розмірах, і унеможливить відшкодування шкоди державі та встановлення причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб.

Постановою Старшого слідчого шостого слідчого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 від 07.06.2019 року, суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018), на яку вказаний платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 32018100000000208 від 25.10.2018 року.

Як визначено у ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Як визначено у ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Частиною 11 ст. 170 КПК України встановлено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Оскільки, суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) по ТОВ «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018), на яку вказаний платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, на які просить накласти арешт слідчий, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні та зважаючи на те, що незастосування накладення арешту може призвести до настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, беручи до уваги наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, доведеність необхідності такого заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя роз`яснює, що згідно ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 170, 172, 173, 174, 309, 372, 392, 532 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчого з ОВС шостого слідчого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2018 року за № 32018100000000208 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на суму ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197, адреса: м. Київ, Львівська площа, 8) по Товариству з обмеженою відповідальністю «Медіапост Адвертайзинг» (код ЄДРПОУ 41101018).

Роз`яснити підозрюваному, обвинуваченому, їх захисникам, законним представникам, іншим власникам або володільцям майна, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва.

Ухвала підлягає негайному виконанню прокурором у кримінальному провадженні № 32018100000000208 від 25.10.2018 року.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86000907
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.10.2018 року за № 32018100000000208 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —757/29994/19-к

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні