Рішення
від 02.12.2019 по справі 280/1129/19
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/1129/19

Провадження № 2/280/761/19

РІШЕННЯ

Іменем України

02 грудня 2019 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі :

головуючої судді - Янчук В.В.,

за участю секретаря - Кумечко С.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Коростишів в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Козіївської сільської ради про визнання права на земельну частку ( пай) в порядку спадкування ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Козіївської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , яка при житті залишила заповіт на все майно, що їй належить на ім`я ОСОБА_1 . За заявою позивача в Коростишівській нотаріальній конторі після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа № 605/2003. За ОСОБА_2 рахується земельна ділянка (пай) № поля 42 в КСП Промінь та остання отримала сертифікат на земельну частку (пай) серії ЖТ № 0039940 від 20.11.1997, який було втрачено спадкодавцем, а отримати його дублікат є неможливим. Позивач належним чином прийняла спадщину після смерті своєї матері, однак не може оформити свої спадкові права через відсутність правовстановлюючих документів на вищевказану земельну частку (пай) і з цих підстав позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 09 липня 2019 року, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Позивач в підготовче засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. До суду подала заяву про розгляд справи в її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач Козіївська сільська рада свого представника для розгляду справи в підготовче засідання не направили, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином. До суду подали заяву про розгляд справи в їх відсутність, позовні вимоги визнають в повному обсязі та не заперечують щодо їх задоволення.

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, а тому фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенню ч.2 ст.247 ЦПК України.

Згідно з ч. ч. 3-4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи зазначені вище положення, а також те, що сторони скористались своїм правом, врегульованим ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному підготовчому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд дійшов наступних висновків з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і вказана обставина підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 8).

ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай), у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Промінь Козіївської сільської ради, Коростишівського району Житомирської області розміром 3,49 в умовних кадастрових гектарах, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЖТ № 0039940 (а.с.14,15,29,30).

Ступінь родинних відносин померлої ОСОБА_2 та ОСОБА_1 підтверджується матеріалами справи, а саме: копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 (а.с. 9), копією свідоцтва про укладення шлюбу, серії НОМЕР_3 .

З довідки Коростишівської державної нотаріальної контори № 02-14/1036 від 11.09.2018 (а.с.11) вбачається, що спадкоємцем, що прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 є позивача ОСОБА_1 . Вказана обставина також підтверджується і витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі ( а.с. 11,13).

Однак оформити свої спадкові права на земельну частку (пай) через нотаріальну контору позивач не може, оскільки оригінал сертифіката, що посвідчував право ОСОБА_2 на земельну частку (пай) серія ЖТ № 0039940 втрачено (а.с. 30).

Відповідно до постанови № 02-31/623 від 17.04.2019 державного нотаріуса Коростишівської державної нотаріальної контори позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на право на земельну частку пай у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на зазначене право ( а.с. 13).

Аналізуючи зібрані у судовому засіданні докази у їх сукупності, та приймаючи до уваги те, що позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_2 у встановленому порядку, однак на даний час не може оформити свої права на спадкове майно - земельну частку (пай) у зв`язку з втратою правовстановлюючого документа, а також ту обставину, що відповідач позов визнав повністю і його задоволення, не суперечить вимогам закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб, суд дійшов до висновкущо права позивача підлягають захисту шляхом визнання за нею права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Керуючись ст. 1268 ЦК України, ст.ст. 2, 10, 12, 13, 81, 89, 200, 206, 263 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на земельну частку (пай) розміром 3,49 в умовних кадастрових гектарах ( сертифікат ЖТ № 0039940), у землі, що що перебуває у колективній власності КСП Промінь Козіївської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області.

Повний текст рішення суду складено: 02.12.2019.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Відповідач: Козіївська сільська рада, Коростишівського району, Житомирської області, місцезнаходження: 12523, вул. 50 Річчя Жовтня, буд. 4, с. Козіївка, Коростишівського району, Житомирської області, Код ЄДРПОУ - 04348585.

Суддя Янчук В.В.

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено03.12.2019
Номер документу86007523
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —280/1129/19

Рішення від 02.12.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 27.06.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Рішення від 24.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні