Ухвала
від 22.11.2019 по справі 336/6750/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

22.11.19№ 336/6750/19

Пр. 1-кп/336/763/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2019 року Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Запоріжжя, громадянки України, з вищою освітою, незаміжньої, що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , працює на посаді начальника відділу аудиту та методології бухгалтерського та податкового обліку головної бухгалтерії акціонерного товариства «Мотор Січ», несудимої,

-за ознаками ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину у сфері господарської діяльності, що передбачений ч. 3 ст. 212 КК України, за таких обставин.

ОСОБА_5 , працюючи на посаді начальника відділу аудиту та методології бухгалтерського та податкового обліку головної бухгалтерії акціонерного товариства «Мотор Січ», здійснює організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції і виконує обов`язки: ведення бухгалтерського та фінансового обліку на підприємстві безперервно та у відповідності до єдиних методологічних засад (ст. ст. 8 та 9 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні"); сплати податків і зборів в порядку і в розмірах, встановлених законом (ст. 67 Конституції України); сплати податків і зборів в строки та у розмірах, встановлених п. 16.1.4 ст. 16 Податкового кодексу України; несення відповідальності за невиконання або неналежне виконання податкового обов`язку (п. 36.5 ст. 36 Податкового кодексу України).

ОСОБА_5 під час здійснення фінансово-господарської діяльності протягом 2015 - 2018 років в офісному приміщенні означеного суб`єкта господарювання за адресою: АДРЕСА_2 , в порушення вимог чинного законодавства навмисно ухилилась від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість на загальну суму 4961741 грн. за таких обставин.

Так, ОСОБА_5 , перебуваючи з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2018 року на посаді начальника відділу аудиту та методології бухгалтерського та податкового обліку головної бухгалтерії АТ «Мотор Січ», виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, була службовою особою підприємства, відповідальною згідно п. 3 ст. 8 та п. 1 ст. 11Закону України«Про бухгалтерськийоблік тафінансову звітністьв Україні» за фіксування всіх фактів здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства в документах бухгалтерського та податкового обліку, правильність нарахування та своєчасність сплати податків.

При організації та здійсненні фінансово-господарської діяльності АТ «Мотор Січ», ОСОБА_5 як службова особа підприємства зобов`язана керуватися Податковим кодексом України, положеннями якого передбачено таке:

Відповідно до п. п. 9.1.3 п. 9.1 ст. 9ПК України податок на додану вартість належить до загальнодержавного податку.

Підпункти 16.1.2, 16.1.3, 16.1.4 п. 16.1 ст. 16ПК України зобов`язують платника податків складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків і зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом;

- платник податків зобов`язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об`єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п.49.2);

- податкова декларація - документ, що подається платником податків, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов`язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов`язку нарахування і сплати податку і збору (п.46.1);

- об`єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно достатті 186цього Кодексу, (п.185.1 б)

- до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з: придбання або виготовлення товарів та послуг (198.1. а );

- датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списаннякоштів збанківського рахункаплатника податкуна оплатутоварів/послуг або дата отримання платником податку товарів/послуг (198.2);

- при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна,складена тазареєстрована вЄдиному реєстріподаткових накладнихплатником податку,який здійснюєоперації зпостачання товарів/послуг,є дляпокупця такихтоварів/послугпідставою длянарахування сумподатку,що відносятьсядо податковогокредиту (п.201.10).

Наказами Міністерства фінансів України «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 23.09.2014р. №966, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.10.2014р. за № 1267/26044 (термін дії до 27.01.2016) та № 21 від 28.01.2016 р., зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 р. за №159/28289 у відповідності до п. 201.15 ст. 201 ПК України затверджено:

-форму податкової декларації з податку на додану вартість;

-форму уточнюючого розрахунку податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

-форму розрахунку податкових зобов`язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;

-порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 достовірно відомо, що вона відповідно до вищевказаних норм чинного законодавства України зобов`язана забезпечити достовірність даних, вказаних у документах фінансово-господарської діяльності, і, відповідно, достовірно й вчасно визначати суми податків, а також у повному обсязі та у встановлений законом термін сплачувати їх до бюджету.

Всупереч вказаному ОСОБА_5 застосувала схему ухилення від сплати податків шляхом відображення в податковому обліку безтоварних операцій із суб`єктами господарювання, що мають ознаками фіктивності.

Так ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді начальника відділу аудиту та методології бухгалтерського та податкового обліку головної бухгалтерії, діючи всупереч загальнодержавним інтересам та порушуючи вимоги чинного законодавства, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді ненадходження до державного бюджету податкових платежів, шляхом використання первинних бухгалтерських документів по неіснуючих фінансово-господарських операціях, складених від імені підприємств з ознаками фіктивності ПВКП «Апрель» (код ЄДРПОУ 31182860, зареєстровано за юридичною адресою: м. Запоріжжя, проспект Машинобудівників, 30-А) та ТОВ «Промінтрейд» (код ЄДРПОУ 39232583, зареєстровано за юридичною адресою: м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, 69, кв. 32) безпідставно сформувала у податковій звітності АТ «Мотор Січ» податковий кредит з січня 2015 по червень 2018, в результаті чого умисно ухилилася від сплати податку на прибуток в сумі 2350298 грн. 35 коп. та податку на додану вартість в сумі 2611442,65 грн., що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів у особливо великих розмірах.

Так, на виконання свого злочинного наміру, у січні 2015 року ОСОБА_5 , перебуваючи в приміщенні АТ «Мотор Січ» за адресою: м. Запоріжжя, пр. Моторобудівників, буд. 15, отримала від невстановлених слідством осіб первинні бухгалтерські документи, в яких зафіксовані дані про проведення безтоварних операцій з придбання службовими особами АТ «Мотор Січ» товарно-матеріальних цінностей графітові заготівки та отримання послуг - ремонт приміщень, у службових осіб ПВ КП «Апрель» та ТОВ «Промінтрейд», які мають ознаки фіктивності.

Також, ОСОБА_5 , з метою ухилення від сплати податків, відобразила в податкових деклараціях з податку на додану вартість та податку на прибуток за період січень 2015 по червень 2018, дані податкових накладних з ПДВ, які містять недостовірні відомості щодо придбання ТМЦ та отримання послуг від ПВ КП «Апрель» та ТОВ «Промінтрейд», що призвело до заниження податку на додану вартість у сумі 2611442,65 грн. та заниження податку на прибуток в сумі 2350298 грн. 35 коп.

При цьому ОСОБА_5 достовірно відомо, що за нормами чинного законодавства віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту підприємством можливе лише у разі фактичного отримання товарів та отримання послуг від ПВ КП «Апрель» та ТОВ «Промінтрейд».

Способом ухилення від сплати податків є відображення начальником відділу аудиту та методології бухгалтерського та податкового обліку Головної бухгалтерії АТ «Мотор Січ» в бухгалтерському та податковому обліках недостовірних відомостей з придбання графітових заготовок та отриманні послуг з ремонту приміщень від ПВ КП «Апрель» та ТОВ «Промінтрейд», та безпідставне завищення суми податкового кредиту з ПДВ.

Отже, ОСОБА_5 під час фінансово-господарської діяльності в період часу з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2018 року, діючи з прямим умислом, в порушення п. 44.1 ст. 44, п. 185.1 ст. 185, п. 198.1, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1 ст. 200, п. 201.1, п. 201.2, п. 201.10 ст. 201Податкового КодексуУкраїни в результаті відображення в податковому обліку АТ «Мотор Січ» безтоварних операцій з придбання товарів, надання послуг у ПВ КП «Апрель» та з ТОВ «Промінтрейд», умисно ухилилася від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства на загальну суму 4961741 грн., що більше ніж у 5000 разів перевищує встановлений законодавством України неоподаткований мінімум доходів громадян і є особливо великим розміром.

Відповідно до довідки спеціаліста від 25.07.2019 року згідно наданих документів встановлено заниження податків АТ «Мотор Січ» в період з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2018 року внаслідок здійснення фінансових операцій з ПВ КП «Апрель» та з ТОВ «Промінтрейд» на загальну суму 4961741 грн.

Відповідно до висновку експерта № 4042 від 30.08.2019 Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України висновки Довідки спеціаліста від 25.07.2019 року підтверджуються документально та нормативно заниження податків по фінансово-господарським операціям АТ «Мотор Січ» з ПВ КП «Апрель» та ТОВ «Промінтрейд» в загальній сумі 4961741 грн., а саме: з ПВ КП «Апрель» - з податку на прибуток в сумі 406606,39 грн. та з податку на додану вартість в сумі 451784 грн. 88 коап.; з ТОВ «Промінтрейд» - з податку на прибуток в сумі 1943691 грн. 96 коп. та з податку на додану вартість в сумі 2159657 грн. 77 коп.

Дії ОСОБА_5 органом досудового розслідування кваліфіковані за частиною 3 ст. 212 КК України як умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, яка зобов`язана їх сплачувати, якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.

Заступник начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 звернувся до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку із тим, що до притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності нею сплачено донараховані податкові зобов`язання у повному обсязі, а також відшкодовано завдану державі їх несвоєчасною сплатою шкоду.

В судовому засіданні прокурор підтримав доводи клопотання, просить про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності з підстав, передбачених ч. 4 ст. 212 КК України.

Обвинувачена і захисник не заперечують проти задоволення клопотання.

Вислухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали справи, суд вбачає всі підстави для задоволення клопотання, виходячи з таких міркувань.

Згідно із ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 4 ст. 212 КК України, особа яка вчинила діяння, передбачені частиною першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Як випливає з платіжних доручень № 526186 від 26.09.2019 року та № 526187 від 26.09.2019 року, а також листа Запорізького управління офісу великих платників податків ДПС № 3579/10/28-10-51-05 від 30.09.2019 року акціонерне товариство «Мотор Січ» сплатило грошові зобов`язання по податку на прибуток та податок на додану вартість на загальну суму 4961741 грн.

Відповідно до листа Запорізького управління офісу великих платників податків ДПС сплата акціонерним товариством «Мотор Січ» 26 вересня 2019 року податку на прибуток у сумі 2350298 грн. 35 коп. та податку на додану вартість в сумі 2611442 грн. 65 коп., зараховані в ІКП за кодами платежів 11021000 «Податок на прибуток приватних підприємств» та 14060100 «Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) відповідно.

Таким чином, суд погоджується з наявними матеріальними передумовами для звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Порядок звільнення від кримінальної відповідальності внормований статтею 286 КПК України, відповідно до якої звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Наведене правило повністю узгоджується зі змістом ч. 2 ст. 44 КК України, відповідно до якої звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду ( ч. 2 ст. 286 КПК України).

Перед направленням клопотання до суду прокурор зобов`язаний ознайомити з ним потерпілого та з`ясувати його думку щодо можливості звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності ( ч. 3 ст. 286 КПК України).

До клопотання прокурора повинна бути додана письмова згода особи на звільнення від кримінальної відповідальності, як слідує із ч. 2 ст. 287 КПК України, яка містить вимоги до клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності.

В матеріалах клопотання наявна письмова згода ОСОБА_5 на звільнення її від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 212 КК України на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

За змістом ст. 288 КПК України суд зобов`язаний з`ясувати думку потерпілого щодо можливості звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.

Статусу потерпілого в кримінальному провадженні будь-якій особі не надавалося.

Згідно ізп.1ч.2ст.284КПК Україникримінальне провадженнязакривається судому зв`язкуіз звільненнямособи відкримінальної відповідальності, а за змістом ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених частиною другою статті 284 цього Кодексу.

В силу наведених положень кримінального процесуального законодавства, звільняючи обвинувачену від кримінальної відповідальності на стадії підготовчого провадження в справі, суд вважає за необхідне постановити про закриття кримінального провадження відносно неї.

Запобіжний захід до обвинуваченої на стадії досудового розслідування не застосовувався.

Відомостей про речові докази в кримінальному провадженні, як і про процесуальні витрати, суду не надано.

Керуючись ст. ст. 284-288, 314, 395 КПК України, ст. 212 КК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 212 КК України на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86013751
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —336/6750/19

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Щаслива О. В.

Ухвала від 21.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Щаслива О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні