Ухвала
від 02.12.2019 по справі 695/3560/19
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/3560/19

номер провадження 1-кс/695/1175/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2019 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1

за участю:

секретаря ОСОБА_2

представника скаржника адвоката ОСОБА_3

розглянувши скаргу Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Золотоніському районі» Золотоніської районної ради Черкаської області на бездіяльність Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Золотоніському районі» Золотоніської районної ради Черкаської області звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скарга обґрунтована тим, що 24.09.2019 року скаржник звернувся до Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області із заявою про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 190 КК України».

Жодних дій спрямованих на внесення даних за даною заявою до ЄРДР органом досудового розслідування не здійснювалося, натомість листом від 21.10.2019 року було проінформовано заявника, що подія вказана у зверненні не містить відомостей про кримінальне правопорушення, тому рішення прийнято у відповідності до Закону України «Про звернення громадян».

У зв`язку з наведеним скаржник звернувся до суду з даною скаргою.

Представник скаржника ОСОБА_3 у судовому засіданні вимоги, зазначені у скарзі, підтримав повністю.

Представник Золотоніського ВП для розгляду скарги не з`явився, однак надав матеріали за результатами звернення КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Золотоніському районі».

Слідчий суддя, вислухавши скаржника, дослідивши матеріали скарги та матеріали звернення, встановив наступні обставини.

Згідно з копією заяви 24.09.2019 року КУ «Територіальнийцентр соціальногообслуговування (наданнясоціальних послуг)в Золотоніськомурайоні» звернувся до Золотоніського ВП із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Золотоніський ВП ГУНП в Черкаській області листом від 21.10.2019 року повідомив ОСОБА_4 про те, що подія вказана у зверненні не містить відомостей про кримінальне правопорушення, тому рішення прийнято у відповідності до Закону України «Про звернення громадян».

Закон України «Про звернення громадян» має свою мету і певним чином урегульовує питання взаємодії громадян з державними органами, у тому числі з органами, уповноваженими на здійснення досудового розслідування. Водночас слід зробити застереження щодо недопустимості підміни нормами цього закону положень, які визначають порядок реагування державних органів на одержання інформації про вчинені кримінальні правопорушення. Так, відповідно до преамбули Закону України «Про звернення громадян» він регулює питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України права вносити в органи державної влади, об`єднання громадян відповідно до їх статуту пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів. Закон забезпечує громадянам України можливості для участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.

Водночас якщо особа звертається з певним документом до органів, відповідальних за реалізацію завдань кримінального провадження, пов`язаних із вчиненням, на її думку, кримінального правопорушення, то це звернення недопустимо розцінювати як таке, в якому реалізується право особи на внесення пропозицій стосовно вдосконалення роботи органів досудового розслідування, викриття недоліків у їх роботі або як прояв участі у державних справах (тобто в порядку Закону України «Про звернення громадян»).

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Конструкція даної статті не містить розмежування розгляду заяв на ті, які повинні розглядатися в порядку Закону України «Про звернення громадян» або в порядку КПК України, а навпаки містить безальтернативну вимогу внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, після отримання заяви про кримінальне правопорушення відповідна посадова особа Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області протягом 24 годин зобов`язана була внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Доказів вчинення дій у відповідності до ст. 214 КПК України Золотоніським ВП ГУНП в Черкаській області не надано.

Зважаючи на викладене, невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР слідчим або прокурором, після отримання заяв про кримінальне правопорушення, є порушенням вимог ст. 214 КПК України, тому скарга підлягає до задоволення.

Керуючись ст.,ст. 306-307 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Золотоніському районі» Золотоніської районної ради Черкаської області на бездіяльність Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити повністю.

Зобов`язати начальника СВ Золотоніського ВП ГУНП у Черкаській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Золотоніському районі» від 24.09.2019 року та розпочати досудове розслідування з приводу повідомлених даних.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86019505
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —695/3560/19

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 04.11.2019

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні