Рішення
від 12.11.2019 по справі 910/7506/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

12.11.2019Справа № 910/7506/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Білдінгпро" (м. Київ)

До Товариства з обмеженою відповідальністю "АВГ Констракшн" (м. Київ)

Про стягнення 359.788,58 грн

Суддя Ващенко Т.М.

Секретар судового засідання Шаповалов А.М.

Представники сторін:

від позивача: Сандугей І.В., Брюхнов І.О.

від відповідача: Шульженко Д.Ю.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Білдінгпро" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АВГ Констракшн" про стягнення 359.788,58 грн.: 301.043,39 грн. за Договором будівельного підряду № 20180515/160 від 15.05.18., 58.745,19 грн. за Договором будівельного підряду № 20180515/161 від 15.05.18.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов вказаних договорів в частині сплати грошових коштів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.06.19. відкрито провадження у справі № 910/7506/19, з підстав, викладених в ухвалі постановлено її розгляд здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 16.07.19.

27.06.19. відповідачем подано письмовий відзив на позовну заяву, в якому він проти позову заперечує з підстав, викладених у відзиві.

10.07.19. відповідачем подано доповнення до відзиву на позовну заяву.

12.07.19. позивачем подано відповідь на відзив.

При цьому судом встановлено, що є юридично неспроможними доводи відповідача про залишення позову без розгляду через порушення правил об`єднання позовних вимог та його завідому безпідставність і зловживання позивачем своїми процесуальними правами, та про наявність підстав для закриття провадження у справі з підстав відсутності предмету спору, з огляду на що в задоволенні вказаних клопотань відповідача відмовлено в судовому засіданні 16.07.19.

16.07.19. судом без виходу до нарадчої кімнати постановлено ухвалу про оголошення перерви в підготовчому засіданні до 01.08.19.

26.07.19. відповідачем подано заперечення на відповідь на відзив.

01.08.19. судом без виходу до нарадчої кімнати постановлено ухвалу про оголошення перерви в підготовчому засіданні до 13.08.19.

13.08.19. судом без виходу до нарадчої кімнати постановлено ухвалу про закриття підготовчого засідання та призначення справи до судового розгляду по суті на 24.09.19.

24.09.19. судом без виходу до нарадчої кімнати постановлено ухвалу про оголошення перерви до 17.10.19.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.10.19. судове засідання по розгляду справ по суті призначено на 12.11.19. з підстав того, що судове засідання, призначене на 17.10.19., не відбулось.

З огляду на конкретні обставини справи, з урахуванням її складності, комплексності правової кваліфікації відносин, з яких виник спір, без чого неможливо правильно вирішити справу по суті та застосувати норми процесуального права, визначається розумність строку розгляду цієї справи.

В судовому засіданні 12.11.19. позивачем підтримано свої позовні вимоги, відповідач проти позову заперечував.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 12.11.19. судом проголошено вступну та резолютивну частину рішення та повідомлено, що повне рішення буде складено у термін, передбачений ч. 6 ст. 233 ГПК України.

Розглянувши надані документи і матеріали, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти них, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

За змістом ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За приписами ст. ст. 11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають, зокрема, з договору.

Згідно зі ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. ст. 6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

15.05.18. між позивачем (субпідрядник) та відповідачем (генпідрядник) було укладено Договір будівельного підряду № 20180515/160 (далі - Договір 1), за умовами якого (п. 2.1) Субпідрядник зобов`язується за завданням Генпідрядника власними або залученими силами і засобами виконати Роботи (будівельні роботи, що виконуються Субпідрядником на Об`єкті відповідно до умов цього Договору, а саме: ремонтно-будівельні та оздоблювальні роботи з ремонту квартир 3-х типів, що зазначені в додатках до цього договору. Типи відрізняються один від іншого переліком ремонтно-будівельних та оздоблювальних робіт, що виконуються в кожній квартирі. Детальний опис типів/стилів міститься у додатках до цього договору та в Проектній документації) на Об`єкті ( Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. П.Лумумби в Печерському районі міста Києва ), відповідно до Проектної документації та Договірної ціни (додаток 3) і передати їх результати Генпідряднику у встановлений договором строк, а Генпідрядник зобов`язується надати Субпідряднику Фронт робіт, Проектну документацію, здійснювати матеріально-технічне забезпечення в обсягах, передбачених Договірною ціною, а також забезпечити приймання виконаних Субпідрядником робіт і проводити оплату Робіт відповідно до умов цього договору.

Найменування Робіт, строки їх виконання, об`єми і вартість, а також порядок і строки оплати погоджені сторонами в тексті Договору 1 або в додатках до нього (п. 2.2 Договору 1).

Строк дії Договору 1 погоджено сторонами пунктом 13.1 з моменту його підписання і діє до повного виконання його сторонами.

15.05.18. між позивачем (субпідрядник) та відповідачем (генпідрядник) було укладено Договір будівельного підряду № 20180515/161 (далі - Договір 2), за умовами якого (п. 2.1) Субпідрядник зобов`язується за завданням Генпідрядника власними або залученими силами і засобами виконати Роботи (будівельні роботи, що виконуються Субпідрядником на Об`єкті відповідно до умов цього Договору, а саме: ремонтно-будівельні та оздоблювальні роботи з ремонту квартир 3-х типів, що зазначені в додатках до цього договору. Типи відрізняються один від іншого переліком ремонтно-будівельних та оздоблювальних робіт, що виконуються в кожній квартирі. Детальний опис типів/стилів міститься у додатках до цього договору та в Проектній документації) на Об`єкті ( Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. П.Лумумби в Печерському районі міста Києва ), відповідно до Проектної документації та Договірної ціни (додаток 3) і передати їх результати Генпідряднику у встановлений договором строк, а Генпідрядник зобов`язується надати Субпідряднику Фронт робіт, Проектну документацію, здійснювати матеріально-технічне забезпечення в обсягах, передбачених Договірною ціною, а також забезпечити приймання виконаних Субпідрядником робіт і проводити оплату Робіт відповідно до умов цього договору.

Найменування Робіт, строки їх виконання, об`єми і вартість, а також порядок і строки оплати погоджені сторонами в тексті Договору 1 або в додатках до нього (п. 2.2 Договору 2).

Строк дії Договору 2 погоджено сторонами пунктом 13.1 з моменту його підписання і діє до повного виконання його сторонами.

Між сторонами було підписано та скріплено печатками:

- за Договором 1: акт прийому-передачі проектної документації; акт прийому-передачі Будівельного майданчику (Фронту робіт); Договірну ціну на ремонтно-будівельні та оздоблювальні роботи з виконання ремонту на об`єкті Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. П.Лумумби,12 в Печерському районі міста Києва квартира площею 88,75 кв.м Luxury 2D (Тип 1 Shell and Core) ; Графік виконання і оплати ремонтно-будівельних та оздоблювальних робіт з виконання ремонту квартир 3-х типів площею 88,75 кв.м стилю Luxury 2D на об`єкті Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. П.Лумумби,12 в Печерському районі міста Києва .

- за Договором 2: акт прийому-передачі проектної документації; акт прийому-передачі Будівельного майданчику (Фронту робіт); Договірну ціну на ремонтно-будівельні та оздоблювальні роботи з виконання ремонту на об`єкті Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. П.Лумумби,12 в Печерському районі міста Києва квартира площею 53,6 кв.м Modern style (Тип 3 під ключ) ; Графік виконання і оплати ремонтно-будівельних та оздоблювальних робіт з виконання ремонту квартир 3-х типів площею 53,6 кв.м стилю Modern на об`єкті Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом по вул. П.Лумумби,12 в Печерському районі міста Києва .

З огляду на встановлений ст. 204 Цивільного кодексу України принцип правомірності правочину, суд приймає до уваги Договір 1 та Договір 2 як належну підставу, у розумінні норм ст. 11 названого Кодексу України, для виникнення у позивача та відповідача взаємних цивільних прав та обов`язків.

За своїм змістом та правовою природою укладені між сторонами Договори 1, 2 є договорами підряду.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами зі ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 854 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Розділом 4 Договорів 1, 2 сторони погодили наступне.

Договірна ціна Робіт визначається на підставі Договірної ціни (Додаток № 3), яка може складатися з одного або декількох документів, які стають невід`ємною частиною договору з моменту підписання Сторонами) та орієнтовно складає 1.140.203,57 грн за Договором 1 та 664.942,82 грн за Договором 2. Договірна ціна є динамічною (відносно обсягів). До Договірної ціни Робіт включені усі витрати Субпідрядника, в тому числі, вартість виконання Робіт і Матеріалів, а також робіт із транспортування, вантажних робіт, монтажу виробів та матеріалів, заходів з забезпечення охорони праці і техніки безпеки в місцях проведення Робіт, вивіз будівельного сміття і прибирання Об`єкту, де безпосередньо Субпідрядником проводяться Роботи, за виключенням вартості енергоресурсів та матеріалів Генпідрядника. До Договірної ціни Робіт не входить вартість використання енергетичних ресурсів (електрика, водозабезпечення, каналізація), а також вартість матеріалів поставки Генпідрядника. У разі наявності вини Субпідрядника, він усуває допущені в Роботах відхилення від Договірної документації за свій рахунок. Генпідрядник здійснює оплату фактично виконаних Робіт на підставі Акту приймання виконаних будівельних робіт, підписаного Сторонами цього Договору без заперечень. У випадку, якщо фактичні витрати Субпідрядника виявилися менше тих, які передбачалися при визначенні Договірної ціни (Додаток №3, яка може складатися з одного або декількох документів, які стають невід`ємною частиною договорів з моменту підписання Сторонами), і не спричинили погіршення якості виконаних Робіт, Генпідрядник оплачує Субпідряднику фактичні витрати. Вартість фактично виконаних Робіт визначається за розцінками не вище тих, що передбачені у Договірній ціні, з урахуванням умов п.4.3., 4.4., 4.7. договорів. Всі розрахунки між Сторонами за Договором здійснюються в національній валюті України шляхом перерахування безготівкових сум грошових коштів на поточні рахунки Сторін, вказані в договорах. На основі цього договорів Генпідрядник сплачує Субпідряднику грошові кошти в наступному порядку:

- Генпідрядник має право перерахувати попередню оплату (аванс) у розмірі 30% від Договірної ціни Робіт, передбаченої п. 4.1. Договору 1, що становить 342 061,07 грн., що сплачується Генпідрядником дія здійснення Матеріально-технічного забезпечення (придбання Субпідрядником матеріалів для виконання Робіт). Субпідрядник зобов`язаний надати Генпідряднику підтвердження придбання та оплати товарно-матеріальних цінностей, передбачених Договірною ціною (Додаток № 3) протягом 1 (одного) календарного дня з дати настання кожного товарно-матеріальних цінностей. Генпідрядник на свій розсуд має право перераховувати додаткові аванси (попередні оплати) за умови надання Субпідрядником підтвердження фактичного придбання та використання при виконанні Робіт придбаних матеріалів. оплата авансу не впливає на строки виконання Робіт (окремих їх видів). Вартість фактично виконаних робіт підлягає зменшенню на частину сплаченої попередньої оплати 9авансу), розраховану як пропорція від суми отриманого Субпідрядником авансу відносно до вартості Робіт.

- Проміжна оплата вартості фактично виконаних Робіт здійснюється генпідрядником щомісячно протягом 10 робочих днів з моменту підписання акту приймання виконаних будівельних робіт. Остаточний розрахунок за договором здійснюється впродовж 10 робочих днів з моменту оформлення сторонами без зауважень останнього акту приймання виконаних будівельних робіт.

- Генпідрядник має право перерахувати попередню оплату (аванс) у розмірі 30% від Договірної ціни Робіт, передбаченої п. 4.1. Договору 2, що становить 199.482,85 грн., що сплачується Генпідрядником дія здійснення Матеріально-технічного забезпечення (придбання Субпідрядником матеріалів для виконання Робіт). Субпідрядник зобов`язаний надати Генпідряднику підтвердження придбання та оплати товарно-матеріальних цінностей, передбачених Договірною ціною (Додаток № 3) протягом 1 (одного) календарного дня з дати настання кожного товарно-матеріальних цінностей. Генпідрядник на свій розсуд має право перераховувати додаткові аванси (попередні оплати) за умови надання Субпідрядником підтвердження фактичного придбання та використання при виконанні Робіт придбаних матеріалів. оплата авансу не впливає на строки виконання Робіт (окремих їх видів). Вартість фактично виконаних робіт підлягає зменшенню на частину сплаченої попередньої оплати (авансу), розраховану як пропорція від суми отриманого Субпідрядником авансу відносно до вартості Робіт.

- Проміжна оплата вартості фактично виконаних Робіт здійснюється генпідрядником щомісячно протягом 10 робочих днів з моменту підписання акту приймання виконаних будівельних робіт. Остаточний розрахунок за договором здійснюється впродовж 10 робочих днів з моменту оформлення сторонами без зауважень останнього акту приймання виконаних будівельних робіт.

З наданої позивачем довідки АТ Перший українській міжнародний банк вбачається здійснення відповідачем оплат:

- за Договором 1: 50.000,00 грн, 292.061,07 грн, 330.000,00 грн (всього 672.061,07 грн) з призначенням платежу передплата за ремонтно-будівельні роботи зг. дог. № 20180515/160 від 15.05.18. ;

- за Договором 2: 100.000,00 грн, 99.482,85 грн, 330.000,00 грн (всього 529.482,85 грн) з призначенням платежу передплата за ремонтно-будівельні роботи зг. дог. № 20180515/161 від 15.05.18. .

Замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, - етапу робіт, зобов`язаний негайно розпочати їх прийняття (ч. 1 ст. 882 ЦК України).

Згідно з п. 3.7 Договорів 1, 2 Субпідрядник не пізніше, ніж за 7 (сім) робочих днів до моменту передбачуваного проведення заходів зі здачі-приймання виконаних Робіт, зобов`язаний попередити Генпідрядника про готовність Робіт до здачі-приймання та надати попередній Акт приймання виконаних будівельних робіт для ознайомлення з ним Генпідрядника, з додаванням Виконавчої документації та, за вимогою Генпідрядника, інших документів, що підтверджують дані, вказані у вищезазначеному акті Генпідрядник має право перевіряти будь-яку інформацію, зазначену в наданому Субпідрядником акті Протягом 7 (семи) робочих днів з дати отримання, Генпідрядник перевіряє реальність відомостей зазначених у такому акті, про результати повідомляє Субпідрядника. Зауваження Генпідрядника до наданих Субпідрядником документів, є обов`язковими для виконання (усунення) Субпідрядником.

Позивач стверджує, що ним було надано відповідачу, а саме уповноваженому представнику Генпідрядника Петрову Олександру Володимировичу, 05.09.18. повідомлення про готовність будівельних робіт до здачі-приймання по Договору 1, 2, з повідомленням передано акти приймання виконаних будівельних робіт та Виконавча документація.

З матеріалів справи вбачається наявність:

- акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18. з посиланням на Договір 1 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 244 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 473.332,89 грн. Акт підписаний і скріплений печаткою позивача. Печаткою і підписом відповідача не скріплений. На акті в лівому нижньому кутку останньої сторінки наявний підпис із зазначенням в дужках слова Петров ;

- акту № 2 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18. з посиланням на Договір 2 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 158 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 292. 469,32 грн. Акт підписаний і скріплений печаткою позивача. Печаткою і підписом відповідача не скріплений. На акті в лівому нижньому кутку останньої сторінки наявний підпис не встановленої особи;

- акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18. з посиланням на Договір 2 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 166 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 242. 048,23 грн. Акт підписаний і скріплений печаткою позивача. Печаткою і підписом відповідача не скріплений. На акті в лівому нижньому кутку останньої сторінки наявний підпис із зазначенням в дужках слова Петров ;

- акту № 4 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18. з посиланням на Договір 2 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 214 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 89.710,49 грн. Акт підписаний і скріплений печаткою позивача. Печаткою і підписом відповідача не скріплений. На акті в лівому нижньому кутку останньої сторінки наявний підпис із зазначенням в дужках слова Петров ;

- акту № 5 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18. з посиланням на Договір 1 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 212 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 373.415,66 грн. Акт підписаний і скріплений печаткою позивача. Печаткою і підписом відповідача не скріплений. На акті в лівому нижньому кутку останньої сторінки наявний підпис із зазначенням в дужках слова Петров ;

- акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18. з посиланням на Договір 1 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 204 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 126.335,91 грн. Акт підписаний і скріплений печаткою позивача. Печаткою і підписом відповідача не скріплений. На акті в лівому нижньому кутку останньої сторінки наявний підпис із зазначенням в дужках слова Петров .

По-перше, за Договорами 1, 2 Роботи виконують на Об`єкті по вул. П.Лумумби,12, в той час як у вказаних актах зазначено Об`єкт ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9.

По-друге, позивачем жодним належним та допустимим доказом (в тому числі і відповідною заявою свідків) не доведено того, що підпис в лівому нижньому кутку останньої сторінки кожного з означених актів належить уповноваженому представнику відповідача та якому саме.

По-третє, позивачем не доведено, що уповноваженим представником відповідача для погодження і підписання актів, прийняття документації за Договорами 1, 2 на Об`єкті по вул. П.Лумумби,12 був Петров Олександр Володимирович. При цьому суд виходить з наступного.

В розділі 18 Договорів 1, 2 реквізити та підписи сторін не вказано офіційних адрес електронної пошти сторін , з огляду на що не вбачається за можливе встановити від кого позивачем отримано протокол від 23.08.18., на якій він посилається в позовній заяві.

Протокол совещания AVGConstruction містить посилання на об`єкт Джек-хаус (show-room) расположенный по адресу: Первомайского, 7-9

З означеного протоколу не вбачається, що Петрова А. уповноважили на прийняття, підписання документів.

При цьому, в повідомленнях про готовність будівельних робіт до здачі-приймання від 05.09.18. вказано, що акти виконавча документація та повідомлення про готовність стосуються квартир в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9.

Оскільки позивачем не доведено виконання ним вимог п. 3.7 Договорів 1, 2, у відповідача не виник обов`язок по виконанню пунктів 3.8-3.11 Договорів 1, 2.

За умови виконання вимог п. 3.7. цього Договору, Генпідрядник протягом 7 (семи) робочих днів після отримання Акту приймання виконаних будівельних робіт, до якого додані документи, передбачені п.3.7. цього Договору, перевіряє реальність даних, зазначених в наданому Субпідрядником Акті, і, у разі відсутності обґрунтованих зауважень, зобов`язаний прийняти виконані належним чином Роботи, підписати його, скріпити печаткою та повернути Субпідряднику один примірник підписаного Акту приймання виконаних будівельних робіт (п. 3.8 Договорів 1, 2).

Відповідно до п. 3.9 Договорів 1, 2 в разі виявлення допущених в Роботі відхилень від умов цього Договору або інших недоліків, складається Дефектний акт. Підписаний дефектний акт повинен містити перелік недоліків, які були виявлені, причини, що до них призвели і строк, необхідний для усунення цих недоліків. Належним чином оформлений Дефектний акт є підставою для задоволення вимог Генпідрядника. Дефектний акт вручається Субпідряднику (або надсилається поштою з повідомленням про вручення, якщо Субпідрядник не з`явився). Субпідрядник зобов`язаний в терміни/строки, вказані в Дефектному акті, усунути виявлені недоліки за свій рахунок і своїми засобами. Субпідрядник зобов`язаний протягом 2 (двох) робочих днів з дати усунення виявлених недоліків направити Генпідрядникові повідомлення про готовність до передачі виконаних Робіт. Усунення Субпідрядником недоліків є підставою для оформлення Акту приймання виконаних будівельних робіт.

Пунктом 3.10 Договорів 1, 2 встановлено, що у разі виявлення Генпідрядником невідповідності обсягів виконаних Робіт зазначених в Акті приймання виконаних будівельних робіт, фактичним обсягам, Субпідрядник зобов`язується протягом 3 (трьох) календарних днів оформити Акт приймання виконаних будівельних робіт згідно з обсягом фактично виконаних Робіт.

Відмова Генпідрядника від підписання Акту приймання виконаних будівельних робіт є обґрунтованою у разі наявності Дефектного акту, або у разі ненадання Генпідрядникові документації, передбаченої п.3.7. цього Договору, та/або виявлення невідповідності даних, вказаних у вищезгаданих документах, фактичним даним або умовам цього Договору (п. 3.11 Договорів 1, 2).

Жодного доказу позивачем не подано на підтвердження власних тверджень про те, що на неодноразові усні звернення до керівництва відповідача щодо погодження складених актів та їх остаточного підписання надавались відмовки .

Далі судом встановлено наступне.

Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною (ч. 4 ст. 882 ЦК України).

Приймання виконаних Субпідрядником Робіт проводиться шляхом підписання сторонами Акту приймання виконаних будівельних робіт і Довідки про вартість, які є підставою для розрахунків за фактично виконані Роботи (п. 3.6 Договорів 1, 2).

Сторони в пункті 3.13 Договорів 1, 2 погодили, що Субпідрядник не пізніше 28 числа кожного звітного місяця готує Акт приймання виконаних будівельних робіт і Довідку про вартість із зазначенням в них обсягів, найменування і вартості виконаних Робіт, підписує і надає їх Генпідряднику в двох примірниках . При підписанні заключного Акту приймання виконаних будівельних робіт Субпідрядник передає Генпідрядникові усю виконавчу та іншу документацію на Роботи і використані матеріальні ресурси поставки Субпідрядника (сертифікати, паспорти і інші документи, які підтверджують якість матеріалів, акти огляду прихованих робіт тощо, згідно чинного законодавства).

Позивач стверджує, що 19.11.18.ним були сформовані остаточні Акти приймання виконаних робіт, які відповідали актам , що узгоджені з Уповноваженим представником Генпідрядника Петровим О.В. та направлені поштовим відправленням на фактичну адресу Генпідрядника, дане поштове відправлення було вручено відповідачу 06.12.18. 26.04.19. вказані акти були знову направлені відповідачу та отримані останнім 08.05.19.

За матеріалами справи судом встановлено наступне.

Позивачем надано наступні Акти приймання виконаних будівельних робіт, підписані Субпідрядником, скріплені його печаткою та з наявним написом від підпису відмовився :

- акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт від 19.11.18. з посиланням на Договір 1 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 244 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 473.332,89 грн;

- акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт від 19.11.18. з посиланням на Договір 2 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 158 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 274. 469,32 грн;

- акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт від 19.11.18. з посиланням на Договір 2 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 166 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 224. 048,23 грн;

- акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт від 19.11.18. з посиланням на Договір 2 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 214 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 89.710,49 грн;

- акт № 5 приймання виконаних будівельних робіт від 19.11.18. з посиланням на Договір 1 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 212 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 373.415,66 грн;

- акт № 6 приймання виконаних будівельних робіт від 19.11.18. з посиланням на Договір 1 з найменуванням та адресою виконання робіт: квартира № 204 в ЖК JackHouse за адресою бульвар Лесі Українки,7-9 , на суму 126.335,91 грн.

З наведеного вбачається, що акти № № 2, 3 не співпадають по сумам з актами №№ 2, 3 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18., адреса в усіх актах від 19.11.18. не співпадає з адресою в Договорі 1, 2.

Рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення на ім`я адресата ТОВ АНГ КОНСТРАКШТ направлено на адресу в місті Києві з поштовим індексом 03124 .

Разом з тим, в розділі 18 Договорів 1, 2 адресою відповідача вказано 03049, м. Київ, вул. М.Василенка, 7-А, оф. 3-16, тобто адреса з іншим індексом, ніж та, яку вказано позивачем.

При цьому в пункті 16.2 Договорів 1, 2 визначено, що, зокрема, всі взаємні повідомлення сторін за договорами можуть бути відправлені засобами поштового зв`язку - у такому випадку відправлення має бути здійснено цінним листом з описом вкладеного та повідомленням про вручення.

Субпідрядником відповідного опису вкладення в цінний лист не подано.

Відповідач надав лист-відповідь від 12.12.18. № 53/05, скеровану позивачу на адресу з поштовим індексом 01103, в якій вказав на те, що всі направлені позивачем документи не підписані Субпідрядником, відмовився від підписання актів та повернув лист з усіма додатками позивачу.

Листи № 04/161 від 26.04.19. та № 04/160 від 26.04.19. з доданими до них актами приймання виконаних будівельних робіт №№ 1, 2, 3, 4 ,5 ,6 направлено відповідачу за належною адресою та вручено Генпідряднику 08.05.19 . (т. 1 арк. справи 122-124), однак, не вбачається за можливе встановити, які саме акти направлено позивачем відповідачу, а враховуючи, що за твердженням субпідрядника це були саме ті акти, які подані ним до матеріалів справи (т. 1 арк. 85-113), то судом встановлено, що акти № № 2, 3 не співпадають по сумам з актами №№ 2, 3 приймання виконаних будівельних робіт від 19.09.18., адреса в усіх актах від 19.11.18. не співпадає з адресою в Договорі 1, 2.

Отже, судом встановлено, що позивачем не доведено виконання Робіт за Договорами 1, 2, та не встановлення наявності винних дій відповідача у вказаному.

Інші доводи відповідача, зокрема щодо неукладеності Договорів 1, 2 в частині погодження вартості ремонту чотирьох квартир, перерахування позивачу авансів без достатньої на те правової підстави та необхідності їх повернення на підставі приписів ст. 1212 ЦК України, розірвання договорів 1, 2 відповідачем в односторонньому порядку, відсутності у позивача трудових ресурсів, обладнання та техніки для виконання робіт, зводяться до встановлення обставин, що не є предметом спору даної справи, а тому не приймається судом.

При цьому ухвала слідчого судді Печерського районного суду міста Києва, на яку посилається відповідач, не встановлює жодних обставин в кримінальному провадженні, та не є судовим рішенням, яким вирішено кримінальне провадження по суті із встановленням фактів та обставин.

Твердження позивача про фіктивність актів виконаних будівельних робіт підписаних між відповідачем та ТОВ Архітектурно-будівельна-компанія Простір ґрунтуються на припущеннях позивача.

Інші доводи сторін суд відхиляє, оскільки вони не впливають на встановлені судом обставини.

За викладеного в сукупності суд відмовляє в позові.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 76-80, 86, 129, 219, 232, 233, 236-238, 240, 241 ГПК України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову відмовити повністю.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Повне рішення складено 03.12.19.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86037771
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7506/19

Рішення від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні