Ухвала
від 03.12.2019 по справі 921/728/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

03.12.2019 р. справа № 921/728/19

Суддя Господарського суду Львівської області Коссак С.М.,

Розглянувши матеріали справи

за позовом: Приватного підприємства Інвестбуд , м. Тернопіль,

до відповідача : Приватного підприємства Захід-Агроінвест , м. Львів

про стягнення 303 284,00 грн боргу за виконані монтажні роботи, 44 011,80 грн пені, 3 855,46 грн - 3% річних

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 14.11.2019 надіслано за територіальною юрисдикцією (підсудністю) матеріали справи №921/728/19 за позовом Приватного підприємства Інвестбуд до Приватного підприємства Захід-Агроінвест про стягнення 303 284,00 грн боргу за виконані монтажні роботи, 44 011,80 грн пені, 3 855,46 грн - 3% річних за підсудністю.

Розглянувши позовну заяву передану ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 14.11.2019 за підсудністю до Господарського суду Львівської області та додані до неї документи, суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху, з огляду на наступне.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Слід зазначити, що позивач повинен надавати суду прямий доказ, який однозначно свідчив про повідомлення сторін. Не повідомлена належним чином сторона у справі, як учасник господарського процесу, позбавлена можливості володіти об`єктивною інформацією стосовно руху господарського процесу.

На підтвердження надсилання відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів позивачем долучено накладну Укрпошти № 4601803096706 від 08.11.2019, якій одержувач: ПП Захід Агровест , 42400, Сумська область, м. Краснопілля, вул. Загребельна, 5., що не є відповідачем у справі.

Також долучено опис вкладення, в якому одержувачем зазначено: Приватне підприємство ЗАХІД-АГРОІНВЕСТ , адреса 47400, Тернопільська область, Лановецький район, м. Ланівці, вул. Загребельна, буд. 5 з відтиском поштового штемпеля 08.11.2019

Суд інформує позивача, що таким доказом надіслання є оригінал поштової квитанції з описом вкладення про надсилання відповідачеві рекомендованою поштою копії позовної заяви та доданих до неї документів, які додаються до позову. Згідно з «Правилами надання послуг поштового зв`язку» , належним доказом направлення саме копії позовної заяви стороні у справі є бланк опису вкладення, який згідно пункту 61 Правил заповнюється відправником у 2-х примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів є документ, що підтверджує факт надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція) та опис вкладення в поштовий конверт, надані в оригіналі.

Як вбачається із поданих матеріалів, позивачем, як доказ відправлення позовної заяви з додатками на адресу відповідача, долучено лише опис вкладення у цінний лист, у якому не зазначено номера поштового відправлення. Касового чеку чи розрахункової квитанції позивач не подав. При відсутності даного документа та у зв`язку з не зазначенням на описі вкладення номеру поштового відправлення, суд не може перевірити факт надіслання відповідачу позовної заяви з додатками.

Однак як вбачається з витягу є Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на запит Господарського суду Львівської області станом 03.12.2019 та на момент звернення до суду 08.11.2019 (відтиск поштового штемпеля на поштовому конверті 08.11.2019 та позовна заяві від 08.11.2019), місцезнаходженням Приватного підприємства Захід-Агроінвест є: 79067, Львівської області, місто Львів, вулиться Богданівська, будинок 15А; ідентифікаційни код юридичної особи 32865702, а не адреса на яку позивач надіслав копію позовної заяви з додатками. Та з витягу вбачається, що останні реєстраційні дії щодо змін: місцезнаходження ПП Захід - Агроінвест , керівника підприємства та складу підписантів вчинені державним реєстратором 07.11.2019.

Згідно з ст. 93 ЦК України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи;

В Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, про місцезнаходження юридичної особи (п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань").

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених цим Законом, за їх надання стягується плата.

Отже, відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, які були внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними доки до них не внесено відповідних змін.

Таким чином подані позивачем докази надсилання копії позовної заяви та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення ПП Захід-Агроінвест не можна вважати належними, оскільки поштове відправлення скеровано не за місцезнаходженням відповідача, яке значиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З урахуванням викладеного, позивачу слід надати суду належні докази надсилання позовної заяви з додатками відповідачу на адресу, вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п.8 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Суд звертає увагу позивача на те, що при розгляді справи може виникнути необхідність оглянути оригінали документів, копії яких долучено до позовної заяви.

Як вбачається із поданих матеріалів, позивачем до позовної заяви долучено ряд документів у копіях. При цьому позивачем не зазначено про наявність у нього або іншої особи оригіналів доказів, копії яких додано до позовної заяви, що є порушенням п.8 ч.3 ст.162 ГПК України.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст.162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Приватного підприємства Інвестбуд до Приватного підприємства Захід-Агроінвест про стягнення 303 284,00 грн боргу за виконані монтажні роботи, 44 011,80 грн пені, 3 855,46 грн - 3% річних залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення таких недоліків, а саме:

- надання суду докази надсилання позовної заяви з додатками доданих до позовної заяви відповідачу на адресу, вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- повідомити про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви;

3. Зобов`язати позивача, у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків, подання додаткових доказів, невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази такого надіслання надати суду.

4. У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015, а також у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою - http://reyestr.court.gov.ua .

Суддя Коссак С.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86038582
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/728/19

Ухвала від 05.03.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні