Рішення
від 02.12.2019 по справі 521/9373/19
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

02 грудня 2019 року

м. Одеса

Справа № 521/9373/19

Провадження № 2/521/3285/19

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючого - судді Гуревського В.К.

за секретаря - Дробот В.В.,

Учасники справи:

Позивач - Малиновська районна адміністрація Одеської міської ради

Представник позивача - Майдебура Юлія Володимирівна

Відповідач - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовом Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, -

в с т а н о в и в :

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулася з позовом Малиновська районна адміністрація Одеської міської ради до ОСОБА_2 , в якому просила визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням, квартирою АДРЕСА_1 ; Встановити порядок виконання рішення суду, за яким рішення суду є підставою для органів реєстрації для зняття з реєстраційного обліку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , обґрунтовуючи свої вимоги таким.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальної громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду. Квартира АДРЕСА_1 є комунальною власністю територіальної громади м. Одеси. У грудні 2018 року стало відомо, що відповідальна особа, ОСОБА_3 , на яку відкрито особовий рахунок по квартирі № 34 померла АДРЕСА_1 належить до житлового фонду місцевих Рад та знаходиться в управлінні КП ЖКС Черьомушки . Згідно довідки про склад сім`ї виданої КП ЖКС Черьомушки від 05 квітня 2019 року квартира в„– 34 не приватизована, в зазначеній квартирі, загальною площею 45,72 кв. м. особовий рахунок відкрито на ОСОБА_3 , 1938 року народження, на даній площі зареєстрований її чоловік - ОСОБА_2 , 1938 року народження. Відповідно до Актів огляду зазначеної квартири, складених співробітниками районної адміністрації та мешканцями будинку АДРЕСА_1 від 15 лютого 2019 року та 05 квітня 2019 року стало відомо, що ОСОБА_2 , відповідач по справі, у квартирі в„– 34 довгий час не проживає. Актами складеними працівниками дільниці №4 КП ЖКС Хмельницький зафіксовано, що відповідач у спірній квартирі не проживає. Оскільки відповідач за вказаною адресою не проживає, ця житлова квартира не є його місцем проживання або місцем перебування, він має бути визнаний особою, що втратив право користування житловим приміщенням. Тому позивач вимушена звернутися до суду.

Позивач надав до суду заяву про слухання справи за його відсутністю, на позовних вимогах наполягав, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, поважних причин неявки в судове засідання суду не представив.

Суд у зв`язку з його неявкою та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання в порядку статті 280 ЦПК України, враховуючи відсутність відповідних заперечень від позивача, ухвалив слухати справу за відсутності відповідача, який не з`явився, у порядку заочного розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних причин. Судом встановлені такі фактичні обставини на підставі пояснень сторони, представлених нею письмових доказів.

Малиновська районна адміністрація Одеської міської ради є виконавчим органом Одеської міської ради та створена з метою реалізації функцій місцевого самоврядування на території Малиновського району міста Одеси згідно із Законом України Про місцеве самоврядування в Україні .

Згідно Положення про Малиновську районну адміністрацію, затвердженого рішенням Одеської міської ради № 1934-VІІ від 26 квітня 2017 року, адміністрація також здійснює функції уповноваженого органу з управління неприватизованим житлом на території району.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 311 від 05 листопада 1991 року Про розмежування державного майна України між загальнодержавною власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною) власністю , рішенням Одеської обласної ради народних депутатів від 25 листопада 1991 року № 266-ХХІ, яким весь житловий та нежитловий фонд міста Одеси, за виключенням тих, що складають окремі та зазначені в тому ж рішенні категорії, був переданий у власність територіальної громади міста Одеси, тобто в комунальну власність, квартира АДРЕСА_1 є комунальною власністю територіальної громади м. Одеси.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальної громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб`єктів.

Так пунктом 2.4. Положення Малиновська районна адміністрація Одеської міської ради виконує функції уповноваженого органу власника щодо управління житловим фондом на території району в порядку та на умовах, визначених законодавством.

У грудні 2018 року стало відомо, що відповідальна особа, ОСОБА_3 , на яку відкрито особовий рахунок по квартирі № 34 померла

АДРЕСА_1 належить до житлового фонду місцевих Рад та знаходиться в управлінні КП ЖКС Черьомушки .

Згідно довідки про склад сім`ї виданої КП ЖКС Черьомушки від 05 квітня 2019 року квартира в„– 34 не приватизована, в зазначеній квартирі, загальною площею 45,72 кв. м. особовий рахунок відкрито на ОСОБА_3 , 1938 року народження, на даній площі зареєстрований її чоловік - ОСОБА_2 , 1938 року народження.

Відповідно до Актів огляду зазначеної квартири, складених співробітниками районної адміністрації та мешканцями будинку АДРЕСА_1 від 15 лютого 2019 року та 05 квітня 2019 року стало відомо, що ОСОБА_2 , відповідач по справі, у квартирі в„– 34 довгий час не проживає.

Відповідно до ст. 379 ЦК України, житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання у них .

Згідно зі ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Відповідно до ст. 71 ЖК УРСР при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

Отже за відповідачем в разі його не проживання в спірній квартирі жиле приміщення зберігається протягом шести місяців.

Відповідно до ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку. Оскільки з наданих суду доказів вбачається відсутність відповідача в спірному жилому приміщенні понад встановлені законом строки, суд задовольняє позов.

Актами, складеними працівниками дільниці №4 КП ЖКС Хмельницький зафіксовано, що відповідач у спірній квартирі не проживає.

Суд враховує, що відповідно до ст. 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні реєстрація - це внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси житла особи та внесення цих даних до реєстраційного обліку відповідного органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реєстрації.

Згідно зі ст. 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть. Таким чином, рішення суду по справі про задоволення позову після набуття ним законної сили є підставою для скасування реєстрації відповідача за вищевказаною адресою.

Оскільки відповідач за вказаною адресою не проживає, ця житлова квартира не є його місцем проживання або місцем перебування, він має бути визнаний особою, що втратив право користування житловим приміщенням.

Враховуючи обставини справи, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням, квартирою АДРЕСА_1 ; Встановити порядок виконання рішення суду, за яким рішення суду є підставою для органів реєстрації для зняття з реєстраційного обліку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися в суд за захистом свого цивільного права у випадку його порушення з вимогою про примусове виконання зобов`язання в натурі. Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст. 267 ЦПК України суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочення або розстрочення виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.Оскільки позовні вимоги задоволені, суд вважає за необхідне стягнути судовий збір з відповідача на користь позивача в розмірі 1921,0 гривень.

Відповідно до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 16, 29 ЦК України, ст. ст. 71, 72 ЖК України, ст. ст. 3, 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України , ст. ст. 13, 141, 263, 265, 267, 268, 272, 280 - 284, 354, 355 ЦПК України, СУД -

В И Р І Ш И В :

Позов Малиновської районної адміністрації- задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням, квартирою АДРЕСА_1 .

Встановити порядок виконання рішення суду, за яким рішення суду є підставою для органів реєстрації для зняття з реєстраційного обліку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП № НОМЕР_1 ) витрати по оплаті судового збору у сумі 1921,0 гривень (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційному суду через суд першої інстанції апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду у повному обсязі складено 02 грудня 2019 року.

СУДДЯ: Гуревський В.К.

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86042892
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —521/9373/19

Постанова від 15.02.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 02.12.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні