Ухвала
від 29.11.2019 по справі 296/10773/16-ц
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/10773/16-ц

2/296/1052/19

У Х В А Л А

Іменем України

"29" листопада 2019 р. м. Житомир

Корольовський районний суд місута Житомира в складі:

головуючого судді - Шалоти К.В. ,

за участю: секретаря судового засідання Сингаївської Т.В.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача та третіх осіб - Захарченка В.П.,

за результатом підготовчого засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Благодійної організації "Сучасний вибір", треті особи без самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3 , Товариство з обмеженою відповідальністю "Бім-Буд" про визнання права власності на частку в статутному капіталі та витребування частки в статутному капіталі, -

В С Т А Н О В И В :

І. СУТЬ СПРАВИ

1.1. 28.12.2016 ОСОБА_2 (далі також позивач) звернувся до Корольовського районного суду міста Житомира з цивільним позовом до Благодійної організації "Сучасний вибір" (далі також БО "Сучасний вибір", відповідач), в якому просив:

(1) визнати за позивачем право власності на частку в статутному капіталі ТОВ "Бім-Буд" (ідентифікаційний код 35627142) в розмірі 100% статутного капіталу, що становить 1 млн. грн.;

(2) витребувати у БО "Сучасний вибір" на користь ОСОБА_2 частку в статутному капіталі ТОВ "Бім-Буд" в розмірі 100% статутного капіталу, що становить 1 млн. грн.

1.2. Поданий позов обґрунтовувався тим, що 14.01.2010 між позивачем та ОСОБА_3 було укладено договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ Бім-Буд , однак ОСОБА_3 не виконала своїх зобов`язань за договором та не сплатила позивачу обумовлену договором суму грошових коштів, а в порушення умов договору передала у власність БО Сучасний вибір 100% частки статутного капіталу ТОВ Бім-Буд .

ІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ

2.1. 03.01.2017 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира (суддя Драч Ю.І.) відкрито провадження у даній цивільній справі №296/10773/16-ц.

2.2. 06.01.2017 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира (суддя Драч Ю.І.) у справі №296/10773/16-ц вжито заходів забезпечення позову - заборонено БО Сучасний вибір вчиняти будь-які дії по відчуженню (відступленню), обтяженню чи передачі третім особам своєї частки в статутному капіталі ТОВ Бім-Буд , заборонено державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також будь-яким іншим суб`єктам державної реєстрації, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти реєстраційні дії пов`язані зі зміною відомостей про юридичну особу - ТОВ Бім-Буд , які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо зміни складу та інформації про учасників юридичної особи. Накладено арешт на належну БО Сучасний вибір частку в статутному капіталі ТОВ Бім-Буд , що становить 100% статутного капіталу та складає 1 млн. грн.

2.3. 16.05.2017 ухвалою Апеляційного суду Житомирської області ухвалу Корольовського районного суду міста Житомира від 06.01.2017 у справі №296/10773/16-ц скасовано в частині забезпечення позову шляхом заборони державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також будь-яким іншим суб`єктам державної реєстрації, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти реєстраційні дії пов`язані зі зміною відомостей про юридичну особу - ТОВ Бім-Буд , які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо зміни складу та інформації про учасників юридичної особи та ухвалено в цій частині нову ухвалу про відмову у задоволенні вказаних вимог, в решті ухвалу залишено без змін.

2.4. 11.05.2017 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира (суддя Драч Ю.І.) залучено до участі у справі №296/10773/16-ц третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3 та Товариство з обмеженою відповідальністю "Бім-Буд".

2.5. 06.12.2017 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира суддею Драчем Ю.І. заявлено самовідвід від розгляду справи №296/10773/16-ц, який цим суддею задоволено.

2.6. 08.12.2017 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира цивільну справу №296/10773/16-ц прийнято до провадження судді Бондарчука В.В. та призначено до розгляду.

2.7. 07.06.2018 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира цивільну справу №296/10773/16-ц прийнято до провадження судді Галасюка Р.А. та призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

2.8. 02.10.2019 ухвалою Корольовського районного суду міста Житомира цивільну справу№296/10773/16-ц прийнято до провадження судді Шалоти К.В., вирішено розглядати у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі.

ІІІ. КОРОТКІ ПОЗИЦІЇ СТОРІН

3.1. Представник позивача за наслідками проведеного підготовчого засідання не заперечував проти його завершення та призначення справи до судового розгляду по суті.

3.2. Представник відповідача та третіх осіб у підготовчому засіданні не заперечував проти його завершення та призначення справи до судового розгляду по суті.

IV. ЦИВІЛЬНЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ

4.1. Відповідно до положень статті 15 Цивільного процесуального кодексу України (у редакції, чинній на час подання позову), які кореспондуються з приписами статті 19 цього Кодексу (у чинній редакції), суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ здійснюється в порядку іншого судочинства.

4.2. Підвідомчість господарських справ установлена статтею 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України; у редакції, чинній на час подання позову), згідно з пунктами 1, 4 частини першої якої господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов`язаними зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів.

4.3. Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів; справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах; й інші справи у спорах між суб`єктами господарювання (частина перша статті 20 ГПК України у редакції після 15.12.2017).

4.4. Відповідно до положення частини першої статті 62 Господарського кодексу України підприємством є самостійний суб`єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб`єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

4.5. Як установлено в частинах першій, третій статті 167 Господарського кодексу України, корпоративними правами є права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

4.6. Згідно зі статтею 10 Закону України від 19.09.1991 № 1576-XII Про господарські товариства (далі - Закон № 1576-XII у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) учасники мають право, зокрема, брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом.

4.7. Відповідно до статті 11 цього Закону № 1576-XII учасники товариства зобов`язані: а) додержувати установчих документів товариства і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства; б) виконувати свої зобов`язання перед товариством, в тому числі і пов`язані з майновою участю, а також вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами; в) не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства; г) нести інші обов`язки, якщо це передбачено цим Законом, іншим законодавством України та установчими документами.

4.8. У статті 50 Закону № 1576-XII вказано, що товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягати 100 осіб. Учасники товариства несуть відповідальність в межах їх вкладів. Учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов`язаннями у межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників.

4.9. Відповідно до статті 51 Закону № 1576-XII установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у статті 4 цього Закону, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, розмір і порядок формування резервного фонду, порядок передання (переходу) часток у статутному капіталі. Зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному капіталі, вказаної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.

4.10. Статтею 53 Закону № 1576-XII передбачено, що учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.

4.11. За результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі (пункт 2 частини 2 статті 200 Цивільного процесуального кодексу України).

4.12. Відповідно до пункту 1 частини першої статті 255 Цивільного процесуального кодексу України (у редакції, чинній на час розгляду справи) суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

V. ОЦІНКА СУДУ

(а) ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ

5.1.1. Судова юрисдикція - це інститут права, який покликаний розмежувати між собою компетенцію як різних ланок судової системи, так і різних видів судочинства - цивільного, кримінального, господарського та адміністративного.

5.1.2. Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин.

Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

5.1.3. Корпоративним є спір щодо створення, діяльності, управління та припинення юридичної особи - суб`єкта господарювання, якщо стороною у справі є учасник (засновник, акціонер, член) такої юридичної особи, у тому числі й той, який вибув.

Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

(b) ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПІВ У ДАНІЙ СПРАВІ

5.2.1. У поданому позові ОСОБА_2 просить визнати за ним право власності на частку в статутному капіталі ТОВ "Бім-Буд" в розмірі 100% статутного капіталу та витребувати на свою користь вказану частку в статутному капіталі у БО "Сучасний вибір".

5.2.2. З матеріалів справи вбачається, що пред"явлений позов про визнання права власності пов`язаний з укладеним 14.01.2010 між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 договором купівлі-продажу 100 % статутного фонду ТОВ "Бім-Буд" (том 1 а.с. 5).

5.2.3. Тобто цей договір стосується набуття корпоративних прав позивачем, про що прямо вказано в договорі купівлі-продажу від 14.01.2010 (пункт 6).

5.2.4. Отже, правовідносини, які виникли між сторонами у справі, є господарсько-правовими, а тому спір підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

5.2.5. Аналогічна правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 05.12.2018 в справі № 203/2501/15-ц, постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 14.08.2019 у справі № 296/3730/17.

5.2.6. За таких обставин, враховуючи, що даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а відноситься до господарської юрисдикції, тобто не підвідомчий Корольовському районному суду м. Житомира, а тому Суд вважає, що провадження у даній цивільній справі підлягає закриттю на підставі пункту 1 частини першої статті 255 ЦПК України.

Керуючись статтями 200, 255, 259-261 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Закрити провадження у цивільній справі №296/10773/16-ц за позовом ОСОБА_2 до Благодійної організації "Сучасний вибір", треті особи без самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3 , Товариство з обмеженою відповідальністю "Бім-Буд" про визнання права власності на частку в статутному капіталі та витребування цієї частки.

2. Повідомити позивачу, що спір у справі відноситься до суду господарської юрисдикції.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд міста Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм відповідної ухвали суду.

Суддя К. В. Шалота

Дата ухвалення рішення29.11.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86044207
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/10773/16-ц

Постанова від 05.02.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Постанова від 05.02.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Постанова від 21.01.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Постанова від 21.01.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні