Рішення
від 02.12.2019 по справі 542/1203/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1203/19

Провадження № 2/542/617/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2019 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання - Рибка Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Нові Санжари цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго до ОСОБА_1 про стягнення збитків, -

В С Т А Н О В И В :

13.09.2019 року до суду звернувся представник АТ Полтаваобленерго з позовом до ОСОБА_1 та просив стягнути з відповідача збитки, завдані внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, в розмірі 5476 грн. 99 коп. та судовий збір в розмірі 1921 грн.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що 23 вересня 2018 року о 00 годині 05 хвилин до чергового диспетчера Новосанжарської філії ПАТ Полтаваобленерго телефонним засобом зв`язку від місцевого жителя було повідомлено про пошкодження електроопори, яка розташована по АДРЕСА_1 . На місце виявленого пошкодження електричної опори виїхала оперативно - виїзна бригада Новосанжарської філії, яка виявила пошкодження електричної опори № 65 (опора низьковольтна). Також було пошкоджено ізолятори низьковольтні в кількості 2 шт., траверса низьковольтна (ТН - 9) та обрив проводу марки А-25 від опор № 64-65 загальною довжиною 34 метри (вагою 2,31 кг) від ПЛ - 0,4 кВ Л-2 від КТП - 255 в с. Дубина, Новосанжарського району, Полтавської області.

Постановою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 23 жовтня 2018 року вину ОСОБА_1 в скоєнні правопорушення встановлено.

Роботи по відновленню позивачем були виконані на загальну суму 13499 грн., однак відповідач оплату за виконані роботи здійснив частково, а саме на загальну суму 8023,00 грн. Інша частина залишається не оплаченою і складає 5476 грн. 99 коп., що і змусило позивача звернутися до суду.

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 24 вересня 2019 року відкрито провадження у справі, призначено судове засідання (а.с. 27-28).

Представник позивача в судове засідання не з`явився, у наданій суду письмовій заяві просив справу слухати за його відсутності, позов підтримав, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився і не повідомив суд про причини неявки, заяви про розгляд справи без його участі чи відзиву на позов не надав (а.с. 33, 40).

Ухвалою суду від 02.12.2019 року встановлено заочний розгляд справи.

За вказаних обставин, відповідно до положень ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що постановою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 23.10.2018 року (а.с.6) відповідача ОСОБА_1 визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.139 КУпАП, та накладено стягнення у виді штрафу у сумі 510 грн.

З вищевказаної постанови вбачається, що 22.09.2018 року о 23 год. 47 хвил. на вул. Центральній, 11 в с. Дубина Новосанжарського району Полтавської області Кудрін В.М., керуючи автомобілем марки Ауді А6, державний номерний знак НОМЕР_1 , не вибрав безпечну швидкість руху, не врахував дорожню обстановку, внаслідок чого допустив з`їзд на праве узбіччя дороги, після чого зіткнувся з електроопорою № 65.

Згідно ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Частиною 1 статті 1166 ЦПК України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Як слідує із змісту ч. 1 ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків в результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 1187 ЦПК України, джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів ,механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Як роз`яснив Пленум Верховного суду України пунктом 4 своєї постанови від 01.03.2013 року за № 4, розглядаючи позови про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, суди повинні мати на увазі, що відповідно до статей 1166, 1187 ЦК шкода, завдана особі майну фізичної або юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі собою, яка її завдала. Обов`язок відшкодувати завдану шкоду виникає у її завдавача за умови, що дії останнього були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком дії джерела підвищеної небезпеки, - незалежно від наявності вини.

Відповідно до ст. 1192 ЦПК України з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Згідно довідки про балансову приналежність будівель та споруд ПЛ-0,4 кВ від КТП-255 Л.2 в с. Дубина Новосанжарського району Полтавської області знаходиться на балансі АТ Полтаваобленерго під інвентарним номером 390067 (а.с. 13).

Відповідно до кошторисного розрахунку витрати (надання послуг) Новосанжарської філії на відновлення пошкодженої ділянки ПЛ-0,4 кВ КТП - 255 Л-2 ОП. 65 склали 13499,99 грн. (а.с. 12).

З метою відновлення пошкодженої електричної опори 23.09.2018 року між відповідачем та позивачем було укладено договір підряду № 436554 від 30.11.2018 року на виконання робіт по відновленню пошкодженої ділянки на вищезазначену суму та підписано акт здачі-приймання послуг (а.с. 10, 11).

З наданих копій квитанцій (а.с.14,15) та обґрунтування, зазначеного в позві, вбачається, що позивачу відповідачем відшкодовано частину завданої шкоди в розмірі 8023 грн., внаслідок чого розмір майнової шкоди, що невідшкодована, складає 5476,99 грн.

Таким чином, відповідач ОСОБА_1 , з вини якого сталася пошкодження електроопори, як особа відповідальна за заподіяну майнову шкоду, відповідно до вимог ст. 1187 ЦК України, зобов`язаний відшкодувати її позивачу в розмірі 5476,99 грн.

Згідно ч. 2 ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З врахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що слід стягнути з відповідача в користь позивача понесені судові витрати у справі.

На підстав вищевикладеного та, керуючись ст. ст. 259, 263-265, 280-281 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго до ОСОБА_1 про стягнення збитків - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго на поточний рахунок № НОМЕР_3 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код ЄДРПОУ 25717213, збитки, завдані внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, в розмірі 5476 (п`ять тисяч чотириста сімдесят шість) гривень 99 (дев`яносто дев`ять) копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго на поточний рахунок № НОМЕР_3 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код ЄДРПОУ 25717213, судовий збір в розмірі 1921 (одна тисяча двадцять одна) гривня 00 копійок.

Відповідачу направити копію заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України, протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Інші учасники справи, а також відповідач у разі залишення заяви про оскарження заочного рішення без задоволення, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: Акціонерного товариства Полтаваобленерго місцезнаходження: м. Полтава, вул. Старий Поділ, 5, 36002, в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго , місцезнаходження: 39300, Полтавська Область, смт Нові Санжари, вул. Чкалова, 9А;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення складений 02.12.2019 року.

Суддя (підпис)

Відповідає оригіналу

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О. Афанасьєва

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86046869
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення збитків

Судовий реєстр по справі —542/1203/19

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Рішення від 02.12.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні