Рішення
від 03.12.2019 по справі 621/3135/19
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №621/3135/19

Пр. 2/621/1171/19

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

03 грудня 2019 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Бородавки К.П., за участю секретаря судового засідання Єрмоленко О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат до ОСОБА_1 про стягнення аліментів на неповнолітню дитину, -

ВСТАНОВИВ:

КУ Шевченківський дитячий будинок - інтернат (далі - позивач) звернулась до суду з вказаним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 (далі - відповідач) аліменти на свою користь на утримання малолітнього сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини заробітку щомісячно до досягнення ним повноліття.

В обґрунтування позову зазначено, що ОСОБА_2 знаходиться на повному державному утриманні в інтернаті з 08.08.2018. Відповідач відмовилась від сина в пологовому будинку; батько помер у ІНФОРМАЦІЯ_3, опікуни ОСОБА_3 не призначались.

Ухвалою суду від 06.11.2019 провадження у справі відкрито, визначено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з викликом осіб (а.с.13-14).

Представник позивача в судове засідання не прибув, надав заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують повністю, просять задовольнити, проти заочного рішення не заперечують.

Відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась відповідно до вимог ст.128 ЦПК України, а саме: шляхом направлення засобами поштового зв`язку за місцем її реєстрації повістки про виклик та позовних матеріалів, відповідне поштове відправлення повернуто до суду неврученими адресату із відміткою працівника пошти за закінченням терміну зберігання .

В силу приписів ст.223 ЦПК України суд вважає за можливе здійснити розгляд справи по суті за відсутністю учасників справи.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи приписи ст.280 ЦПК України, по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів; про заочний розгляд справи судом постановлена ухвала від 03.12.2019.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Згідно зі свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_1 (а.с.3).

Відповідно до заяви про відмову від дитини від 30.09.2010 відповідач відмовилась від виховання і утримання своєї дитини ОСОБА_2 (а.с.4).

Відповідно до довідки позивача від 23.10.2019 №0208/1085 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4, з 08.08.2018 знаходиться на повному державному утриманні в КУ Шевченківський дитячий будинок - інтернат (а.с.2).

За даними Лиманської сільської ради від 01.11.2019 відповідач зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 (а.с.12).

Розв`язуючи спір, суд виходить з таких норм права.

Батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (ч.1 ст.180 СК України).

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно з положенням ч.1 ст.179 СК України, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

За приписами ст.182 СК України п ри визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

За ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини; мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (ч.1 ст.183 СК України).

З огляду на викладене, враховуючи, що доказів добровільного утримання дитини відповідачем не надано, остання є працездатного віку, відомості про незадовільний стан її здоров`я відсутні, суд доходить висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Рішення суду у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню (п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України).

Судові витрати у виді судового збору підлягають стягненню з відповідача на користь держави відповідно до ст.141 ЦПК України.

Керуючись статтями 13, 19, 81, 141, 263-265, 430 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат (ЄДРПОУ: 05392766, місцезнаходження: Харківська область, Шевченківський район, смт. Шевченкове, вул. Центральна, 44) до ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення аліментів на неповнолітню дитину - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Комунальної установи Шевченківський дитячий будинок-інтернат аліменти на утримання малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до досягнення ним повноліття в розмірі 1/4 частини заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду - 24.10.2019 та до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення платежів за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь держави судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку, визначеному п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте Зміївським районним судом Харківської області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя К.П. Бородавка

Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86051996
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —621/3135/19

Рішення від 03.12.2019

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бородавка К. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні