Рішення
від 28.11.2019 по справі 130/2236/19
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о/130/107/2019

130/2236/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2019 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Заярного А.М.,

за участі: секретаря Буга Р.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Губницька сільська рада Гайсинського району Вінницької області про встановлення фактупостійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

25 жовтня 2019 року заявник ОСОБА_1 звернувся в суд з даною заявою в якій просив встановити факт його постійного проживання із спадкодавицею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою АДРЕСА_1 , на момент відкриття спадщини.

Стислий виклад позицій заявника.

Підставами звернення до суду з заявою стало те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Жмеринка Вінницької області померла його мати ОСОБА_2 , яка до дня своєї смерті проживала і була зареєстрована в АДРЕСА_1 , після смерті якої відкрилась спадщина, що складається з земельної ділянки, площею 2,8351 га на території с. Губники Гайсинського району, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, належної померлій на підставі державного акта на право приватної власності. На час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем проживав та був зареєстрований син дружини заявника - ОСОБА_3 .

Заявник зазначив, що його матір була похилого віку та проживала в с. Губники Гайсинського району, йому було фізично важко кожної неділі їздити до матері з м. Жмеринка, в зв`язку з чим навесні 2005 року він перевіз її в АДРЕСА_1 , де мати проживала з ним та його дружиною ОСОБА_4 до часу смерті.

21.10.2019 заявнику у відповідь на його звернення до нотаріальної контори з приводу оформлення та отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_2 , було відмовлено у зв`язку з неподанням до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини протягом шести місяців з дня її відкриття та непред`явлення доказів спільного проживання зі спадкодавицею.

Встановлення факту проживання як спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, потрібно заявнику для подальшого оформлення прав на спадкове майно на підставі ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

28.11.2019 заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні подану ним заяву підтримав та просив її задовольнити з підстав, викладених в заяві.

Представник заінтересованої особи - Губницької сільської ради належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився без повідомлення причин.

Суд, за погодженням з заявником на підставі ст. 223 ЦПК України розглянув справу у відсутність представника заінтересованої особи Губницької сільської ради.

Процесуальні дії, заяви та клопотання.

Ухвалою судді від 29.10.2019 у справі відкрито провадження, справа призначена до розгляду на 28.11.2019.

Фактичні обставини, встановлені судом, посилання на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 матір`ю ОСОБА_1 зазначена ОСОБА_5 (а.с.8).

Згідно копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 ОСОБА_1 після укладення шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_2 (а.с.9).

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Жмеринка Вінницької області (а.с.10).

ОСОБА_2 зазначена власником земельної ділянки на території Губницької сільської ради Гайсинського району Вінницької області, площею 2,8351 га, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії ВН № 176533 (а.с.11).

Відповідно до копії домової книги про прописку (реєстрації) громадян, які проживають в АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 проживала та була зареєстрована за вищевказаною адресою (а.с.12-13).

Згідно копії довідки Квартального комітету Першотравневий від 03.10.2019 № 477 ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 постійно до дня смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 . На час смерті разом з нею проживав без реєстрації син - ОСОБА_1 (а.с.14).

Згідно копії Витягу зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори)/ спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину, інформація в спадковому реєстрі відсутня (а.с.15,16).

Постановою приватного нотаріуса Жмеринського районного нотаріального округувід 21.10.2019 № 600/02 -21 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з неприйняттям спадщини у встановлений законом спосіб. Не подано доказів про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 (а.с.17).

В судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які підтвердили, що ОСОБА_1 проживав на час відкриття спадщини разом з матір`ю ОСОБА_2 та здійснював догляд за останньою. Інші спадкоємці відсутні.

Вказані докази суд приймає до уваги, так як у сукупності вони узгоджуються між собою за правовим змістом, не суперечать один одному і ніким не оспорюються, у зв`язку з чим доходить висновку, що факт проживання однією сім`єю, встановити який просить заявник, знайшов своє підтвердження в судовому засіданні за показами представника заявника, свідків та документами, тому суд вважає, що заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 1216, 1217 та 1220 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців) та здійснюється за заповітом, або за законом та відкривається внаслідок смерті цієї особи.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належать спадкодавцеві на момент відкриття спадщини не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із частиною 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до частин 1-3 ст. 1254 ЦК України, заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт. Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

Відповідно до роз`яснень, що містяться у пункті 9 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутись до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення фактів постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до пункту 5 частини 2 ст.293 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Згідно із частиною 2 ст. 315 цього ж Кодексу у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В судовому засіданні встановлено, що спір про право відсутній, а від встановлення факту постійного проживання ОСОБА_1 на час відкриття спадщини із ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_3 , залежить виникнення в нього права на прийняття спадщини після її смерті.

Враховуючи наявні у справі докази, суд вважає доведеним факт того, що ОСОБА_1 на час відкриття спадщини проживав в АДРЕСА_1 разом зі спадкодавцем - матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оскільки в інший спосіб встановити зазначений факт неможливо, від його встановлення залежить виникнення у заявника права на спадкування після смерті ОСОБА_2 , заява про встановлення факту підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3-7, 9-10, 13, 19, 76-82, 263-265, 268, 273, 294, 315-319 ЦПК України, Суд

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , із спадкодавцем - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 НОМЕР_4 ), Губницька сільська рада Гайсинського району Вінницької області (місцезнаходження: 23100, Вінницька область, Гайсинський район, с. Губник, ЄДРПОУ 04330071).

Суддя: А.М. Заярний

Дата складання повного судового рішення 03.12.2019

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86053629
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактупостійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —130/2236/19

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні