Ухвала
від 02.12.2019 по справі 554/5204/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 02.12.2019 Справа № 554/5204/19

Провадження № 2/554/2000/2019

У Х В А Л А

Іменем України

02 грудня 2019 року м.Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Чуванової А.М.,

за участю секретаря судового засідання Садошенка М.П.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Банк Київська Русь , Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; третя особа ОСОБА_2 , про визнання іпотеки припиненою та виключення із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записів про іпотеку та обтяження,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Октябрського районного суду м.Полтави знаходиться вищевказана цивільна справа, у якій позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, вказавши відповідачем, зокрема, ПАТ Банк Київська Русь .

13.11.2019 року до суду надійшло клопотання від Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Київська Русь Стрюкової І.О. про залучення правонаступника, а саме ТОВ Фінансова компанія горизонт , у якому посилається на те, що 29.10.2019 року між ПАТ Банк Київська Русь (банк) та ТОВ Фінансова компанія горизонт (новий кредитор, іпотекодержатель) укладений Договір про відступлення прав вимоги за договорами іпотеки шляхом продажу новому іпотекодержателю належні банку, а новий іпотекодержатель набуває у обсязі та на умовах, визначених цим договором, права вимоги банку до іпотекодавців, зазначених у Додатку №1 до цього договору, включаючи права вимоги до правонаступників іпотекодавців, спадкоємців або інших осіб, до яких перейшли обов`язки іпотекодавців, або які зобов`язані виконати обов`язки іпотекодавців за іпотечними договорами, договором застави, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстром у Додатку №1. Згідно вказаного договору та п.36 Додатку №1 до цього договору, зокрема банком відступлено право вимоги до ОСОБА_2 за кредитним договором №3 від 05.06.2009 року (позичальник ПП Агро-Сан ). Таким чином, посилаючись на положення ст.55 ЦПК України вказує, що новим кредитором у зобов`язанні за вказаним вище кредитним договором є ТОВ Фінансова компанія горизонт (код ЄДРПОУ 39013897, місцезнаходження: 01033, м.Київ, вул.Шота Руставелі, 44, офіс 104.

Заявник до суду не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином.

Представник позивача ОСОБА_3 в наданому до суду клопотанні просила справу розглядати у її відсутність, заперечувала проти залучення правонаступника ТОВ Фінансова компанія горизонт , вказавши, зокрема, що кредитний договір та договір іпотеки, що були укладені між ОСОБА_1 та ПАТ Банк Київська Русь не є предметом договору про відступлення прав вимоги за договорами іпотеки (застави від 29.10.2019 року), та ТОВ Фінансова компанія горизонт не є кредитором ОСОБА_1 .

ПАТ Банк Київська Русь свого представника в судове засідання не направив, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце судового розгляду, причини неявки суду невідомі.

Третя особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, надавши заяву про розгляд справи за її відсутності.

За вказаних обставин, беручи до уваги відсутність підстав, передбачених ст.223 ЦПК України для відкладення розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності учасників справи, які не з`явились в судове засідання.

Фіксація судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України .

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

За змістом ч.1 ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Встановлено, що 29.10.2019 року між ПАТ Банк Київська Русь (банк/первісний іпотеко держатель/ заставодержатель) в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Київська Русь Стрюкової І.О. та ТОВ Фінансова компанія горизонт (новий іпотекодержатель/заставодержатель) укладено Договір про відступлення прав вимоги за договором іпотеки/застави, за яким банк відступає шляхом продажу новому іпотекодержателю/заставодержателю належні банку, а новий іпотекодержатель/заставодержатель набуває у обсязі та на умовах, визначених цим договором, права вимоги банку до іпотекодавців, заставодавців, зазначених у додатку №1 до цього договору, включаючи права вимоги до правонаступників іпотекодавців/заставодавців, спадкоємців або інших осіб, до яких перейшли обов`язки іпотекодавців, заставодавців, або які зобов`язані виконати обов`язки іпотекодавців/заставодавців за іпотечними договорами, договором застави, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстром у Додатку №1 до цього Договору.

Відповідно до п.2.2. вказаного Договору відступлення банком новому іпотекодержателю/заставодержателю прав вимоги за договорами іпотеки/застави здійснюється у зв`язку з відступленням банком новому іпотекодержателю/заставодержателю прав вимоги за основними зобов`язаннями, визначеними в Договорі №UKR-2019-04/ПВ/42 про відступлення прав вимоги від 29.10.2019 року (Кредитні договори), укладеному між сторонами. Новий Іпотекодержатель сплатив банку за права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначеному у п.4 цього Договору.

Згідно з п.2.3. за цим Договором Новий іпотекодержатель/заставодержатель в день укладення цього договору набуває права первісного іпотекодержателя/заставодержателя за договорами іпотеки/застави, включаючи, але не обмежуючись: право одержати, переважно перед іншими кредиторами іпотекодавців/заставодавців у порядку, визначеному Договорами іпотеки/застави, Законом України Про іпотеку , Законом України Про заставу , Законом України Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень , ЦК України та іншими актами діючого законодавства України задоволення всіх своїх вимог (повернення суми основної заборгованості, сплати нарахованих процентів, комісій, можливої неустойки (штраф, пеня), відшкодування збитків тощо), що випливають з умов Кредитних договорів та/або Договорів іпотеки/застави, за рахунок майна, вказаного у Договорах іпотеки/застави, додаткових угодах та додатках до цих договорів. Права банку за договорами іпотеки/застави переходять до нового іпотекодержателя/заставодержателя відповідно до цього договору у обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення прав вимоги.

Згідно з Додатком №1 до Договору про відступлення прав вимоги за договорами іпотеки/застави, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Шевченко Л.В. 29.10.2019 року за реєстровим №52, у пункті 36 зазначено про відступлення новому іпотекодержателю права вимоги згідно з основним договором - кредитний договір №3 від 05.06.2009 року (позичальник - ПП Агро-Сан , код ЄДРПОУ 33457999), за договором іпотеки №3/1 від 05.06.2007 року з усіма додатками, додатковими угодами, договорами про внесення змін, та доповненнями до вказаного договору тощо, що є невід`ємними його частинами, укладений між заставодержателем ПАТ Банк Київська Русь та заставодавцем ОСОБА_1 , посвідченим приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу Колотіловим О.М. за реєстровим №1849; іпотекодавець: ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ); предмет іпотеки: квартира АДРЕСА_1 .

На підставі наведених вище договорів ПАТ Банк Київська Русь вважає, що ТОВ Фінансова компанія горизонт набуто права вимоги (права нового кредитора), тому його слід залучити як правонаступника у цивільній справі.

За змістом п.1 ч.2 ст.11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч.1 ст.512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст.515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст.514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом ст.512 ЦК України, у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Відтак, підставою для заміни сторони, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

На підтвердження набуття статусу нового кредитора надано договір від 29.10.2019 року, укладений між ПАТ Банк Київська Русь (банк/первісний іпотекодержатель/ заставодержатель) в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Київська Русь Стрюкової І.О. та ТОВ Фінансова компанія горизонт (новий іпотекодержатель/заставодержатель) про відступлення прав вимоги за договором іпотеки/застави та витяг до нього, з якого видно що товариство отримало право вимоги за іншим договором, а саме кредитний договір №3 від 05.06.2009 року (позичальник Агро Сан, іпотекодавець ОСОБА_2 (а.с.148-149 - витяг з Додатку №1).

Таким чином, в задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки заявником не було надано належних та допустимих доказів в розумінні ст.ст.77-81 ЦПК України , на підтвердження відступлення права вимоги за кредитним договором та договором іпотеки, що є предметом розгляду даної справи, та набуття ТОВ Фінансова компанія горизонт статусу нового кредитора у спірних правовідносинах.

У зв`язку з наведеним, клопотання Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Київська Русь Стрюкової І.О. про залучення правонаступника, а саме ТОВ Фінансова компанія горизонт , задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.55 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ Банк Київська Русь Стрюкової І.О. про залучення правонаступника, а саме ТОВ Фінансова компанія горизонт - відмовити.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя: А.М. Чуванова

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86072320
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/5204/19

Постанова від 23.04.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Постанова від 23.04.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Рішення від 28.12.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Рішення від 28.12.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 17.12.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні