Ухвала
від 28.11.2019 по справі 754/16725/19
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/4724/19

Справа № 754/16725/19

У Х В А Л А

Іменем України

28 листопада 2019 року м. Київ

слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва: - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого третього слідчого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

20.11.2019 року старший слідчий третього слідчого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що третім слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого, управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні 32017220000000201 від 08.11.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що у травні 2017 року невстановлені особи, перебуваючи на території м. Києва, внесли завідомо неправдиві відомості до реєстраційних документів відносно керівника та засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що подаються державному реєстратору для реєстрації та/або перереєстрації юридичних осіб.

Так, з матеріалів досудового розслідування та в ході огляду Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є ОСОБА_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

В подальшому встановлено та допитано в якості свідка засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , який дав показання, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) йому не відоме, та він не має жодного відношення до ведення фінансово-господарської діяльності даного підприємства.

У ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців.

Також слідчий зазначає, що 25.01.2018 року на підставі ухвали слідчого судді № 1-кс/640/294/18 від 15.01.2019 року було здійснено тимчасовий доступ до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та вилучено належним чином завірені копії реєстраційної справи, однак, відповідно до науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5 (в редакції Наказу від 26.12.2012 року № 1950/5), для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів потрібно надати оригінали документів.

З метою повного, об`єктивного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення необхідно отримати оригінали документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_3 (що підтверджується даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців), оскільки дані документи самі по собі та в сукупності з матеріалами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин в даному провадженні, зокрема містять відомості про дату створення указаних підприємств, їх засновників та службових осіб, вид діяльності підприємств та інші відомості згідно статуту. Такими документами є: реєстраційні картки з усіма додатками до них, накази про призначення службових осіб з усіма додатками до них, протоколи загальних зборів учасників з усіма додатками до них, договори купівлі-продажу часток у статутному капіталі з усіма додатками до них, довіреності на представлення інтересів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з моменту реєстрації підприємства по момент винесення ухвали.

Окрім цього, в ході проведення досудового розслідування, 10.11.2019 року слідчим винесено постанову про призначення судово-почеркознавчої експертизи та підготовлено відповідний супровідний лист до ІНФОРМАЦІЯ_4 , експертам якого з метою написання висновку, необхідні в тому числі оригінали зразків почерку та підпису, що знаходяться в реєстраційній ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), так як дані документи містять зразки підписів та почерку фігурантів кримінального провадження.

При цьому слідчий вказує на те, що у випадку участі в судовому засіданні при розгляді даного клопотання особи, у володінні якої знаходяться вищевказані документи, існує реальна загроза їх зміни або знищення, тому відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України, доцільним є розгляд даного клопотання без виклику вказаної особи.

В судове засідання старший слідчий третього слідчого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 не з`явився, просить провести розгляди клопотання у його відсутність, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів підтримує у повному обсязі.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, проходив без участі особи, у володінні якої вони знаходяться.

Дослідивши матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ст.163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З матеріалів досудового розслідування вбачається наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Таким чином, враховуючи, що документи, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом отримати зазначені документи неможливо, вважаю клопотання слідчого обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого третього слідчого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, - задовольнити.

Надати старшому слідчому третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , а також слідчим слідчої групи СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві, діючим на підставі доручення зазначеного слідчого, тимчасовий доступ оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та надати можливість їх вилучення у ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою АДРЕСА_2 за період з моменту реєстрації підприємства по момент винесення ухвали. У випадку, якщо дані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, прошу Вас зобов`язати службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 надати документи, на підставі яких було витребувано чи вилучено дані документи.

Зобов`язати службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 не розголошувати відомості досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32017220000000201.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів і речей.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86072729
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —754/16725/19

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Шмигельський Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні