Рішення
від 20.11.2019 по справі 905/1502/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20.11.2019 Справа № 905/1502/19

Господарський суд Донецької області у складі судді Бокової Ю.В., при секретарі судового засідання Барбаш Д.К., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика» (85114, Донецька область, місто Костянтинівка, вулиця Правобережна, будинок 97, код ЄДРПОУ 31754195)

до відповідача: Дружківської міської ради ( 84205, Донецька область, місто Дружківка, вулиця Соборна, будинок 16; код ЄДРПОУ 04052761)

про визнання права власності на об`єкти нерухомого майна,-

за участю представників сторін:

від позивача : не з`явився

від відповідача : не з`явився

Суть справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика» звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Дружківської міської ради про визнання права власності на об`єкти нерухомого майна: будівлю комбікормочного цеху, будівлі обмінного пункту, які розташовані за адресою: Донецька область, селище міського типу Олексієво - Дружківка, м. Дружківка, вул. Октябрська без номеру будинку (нова назва вулиці - О. Тихого).

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що є власником спірного нерухомого майна на підставі свідоцтва про право власності на адміністративні, виробничі побудови та склади від 04.09.2002 ті свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005 на об`єкти нерухомого майна, розташовані по вул. Ілліча, буд. 117а та вул. Октябрська, б/н.

29.09.2015 Реєстраційною службою Дружківського міського управління юстиції Донецької області на заміну свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005 видано свідоцтво про право власності на об`єкти нерухомого майна серія САК № 025116 лише за адресою Донецька область, АДРЕСА_1 .

В подальшому, після продажу нерухомого майна, розташованого по АДРЕСА_1 , товариство з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика» звернулось до Центру надання адміністративних послуг м. Дружківка з проханням на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005 зареєструвати об`єкт нерухомості, а саме будівлю комбікормового цеху, будівлі обмінного пункту, які розташовані за адресою: Донецька область, селище міського типу Олексієво - Дружківка, м. Дружківка, вул. Октябрська б/н, що належали ТОВ «Дружківська харчосмакова фабрика» з присвоєнням реєстраційного номеру об`єкта нерухомого майна, а також надати товариству з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика» архівну довідку, або будь-який інший документ, що підтверджує його право власності на вказане майно. Проте, 13.08.2019 товариством з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика» було отримано відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень з огляду на те, що подані заявником документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно.

Представник позивача під час розгляду справи наполягав на задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Представник відповідача 18.09.2019 надав заяву, в якій відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України позовні вимоги визнав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідно до приписів ст. 191 Господарського процесуального кодексу України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно приписів ст. 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

Оскільки визнання позову відповідачем відбулося на стадії підготовчого провадження, суд дійшов висновку про можливість прийняття рішення по даній справі за результатами підготовчого провадження.

Стаття 42 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. При цьому, норми вказаної статті зобов`язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Як зазначено в ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При цьому, відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Виконавчого комітету Дружківської міської ради від 04.09.2002 № 777 Про видачу ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика свідоцтва про право власності на адміністративні, виробничі будівлі та склади, розташовані по вул. Ілліча, № 117 та вул. Октябрська, б/н дозволено видачу ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика свідоцтва про право власності на адміністративні, виробничі будівлі та склади, розташовані по вул. Ілліча, № 117 та вул. Октябрська, б/н згідно переліку, що додається.

Бюро технічної інвентаризації зобов`язано підготовити та видати технічну документацію відповідно до вимог Інструкції Про порядок державної реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна, які знаходяться у власності юридичних та фізичних осіб , затверджену Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України 09.06.98р., № 121 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції 26.06.98р. № 399/2839).

На підставі вищезазначеного рішення Виконавчим комітетом Дружківської міської ради видано свідоцтво про право власності на адміністративні, виробничі будівлі та склади, розташовані у місті Дружківка по вул. Октябрська б/н, вул. Ілліча, № 117, згідно якого товариству з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика належать на праві колективної власності в цілому вказані адміністративні, виробничі будівлі та споруди.

Відповідний запис внесено в реєстрову книгу № 3 за реєстровим № 222 05.09.2002 Дружківським міським бюро технічної інвентаризації.

Рішенням Виконавчого комітету Дружківської міської ради Про оформлення права власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика на об`єкти нерухомості, розташовані по вул. Ілліча, 117а та вул. Октябрська, б/н № 851 від 17.08.2005 визнано рішення виконкому № 777 від 04.09.2002 Про видачу ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика свідоцтва про право власності на адміністративні, виробничі будівлі та склади, розташовані по вул. Ілліча, № 117 та вул. Октябрська, б/н таким, що втратило чинність.

Також п. 2 вищезазначеного рішення вирішено оформити право власності на об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька обл., м. Дружківка, вул. Ілліча, АДРЕСА_1 а, та вул. Октябрська, б/н, за ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика (згідно переліку).

Пунктом 3 даного рішення начальнику КП Дружківське міське БТІ Орловській В.Ф. доручено підготувати правовстановлюючі документи на вищевказаний об`єкт та провести державну реєстрацію свідоцтва про право власності, виданого на підставі даного рішення.

В матеріалах справи наявний перелік об`єктів нерухомості ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика розташованих по вул. Ілліча, 117а, затверджений рішенням виконкому № 851 від 17.08.2005 (т.1, а.с. 51), на які вирішено оформити право власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика , а саме:

1. Будівля халвичного цеху

- одноповерхова будівля халвичного цеху

- двоповерхова будівля тарного цеху

- двоповерхова будівля халвичного цеху з переходом у будівлю контори

2. Будівля масло веху

3. Будівля контори та складу готової продукції

4. Будівля підстанції

5. Гараж для автомашин на 5 боксів

6. Будівля складських приміщень

7. Будівля компресорної з прибудовами

8. Будівля безалкогольного цеху з прохідною

9. Будівля парок отельної

10. Будівля винного цеху

- одноповерхова будівля винного цеху

- будівля сировинного складу

- будівля складу обладнання

11. Будівля сушарки

12. Будівля пивзаводу з прибудовами

13. Будівля комбікормового цеху по вул. Октябрська, б/н.

На підставі вищезазначеного рішення 18.08.2005 Виконавчим комітетом Дружківської міської ради видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060. Згідно вказаного свідоцтва товариству з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика на праві колективної власності належать об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька обл., м. Дружківка, с. Олексіїво-Дружківка, вул. Ілліча, 117а, а саме: будівля халвічного цеху (одноповерхова будівля халвічного цеху, двоповерхова будівля тарного цеху, двоповерхова будівля халвічного цеху з переходом у будівлю контори), А-1; будівля масло цеху, Б-2, будівля контори та складу готової продукції, В-2, будівля підстанції, Г-1, гараж для автомашин на 5 боксів, Д-2, будівля складських приміщень, Е-1, будівля компресорної з прибудовами, Ж-1, будівля безалкогольного цеху з прохідною, З-2, будівля парок отельної, И-1, будівля винного цеху (одноповерхова будівля винного цеху, будівля сировинного складу, будівля складу обладнання), К-1, будівля сушарки, Л-1, будівля пивзаводу з прибудовами, М-1, а також будівля комбікорм. цеху по вул. Октябрська б/н, А-1.

Відповідно до наявного в матеріалах справи витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 8100486 від 18.08.2005 товариству з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика на праві колективної власності належать об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька обл., м. Дружківка, с. Олексіїво-Дружківка, вул. Ілліча 117а. Підстава виникнення права власності - свідоцтво про право власності серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005, видане Виконавчим комітетом Дружківської міської ради.

29.09.2015 Реєстраційною службою Дружківського міського управління юстиції Донецької області товариству з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика на заміну Свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060, виданого 18.08.2005 Виконавчим комітетом Дружківської міської ради, було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно серія САК № 025116, згідно якого товариству з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика на праві приватної власності належать об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька обл., м. Дружківка, смт. Олексієво-Дружківка, вулиця Ілліча, будинок 117а.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 44729875 від 29.09.2015 (а.с.65-68), на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія САК № 025116 від 29.09.2015 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності були зареєстровані об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька область, АДРЕСА_1 а, що належали ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика з присвоєнням реєстраційного номеру об`єкта нерухомого майна 120433414392 без будівлі комбікормового цеху по вул. Октябрська б/н смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, Донецької області, а саме: Літ. А-1 будівля халвічного цеху (одноповерхова будівля халвічного цеху, двоповерхова будівля тарного цеху, двоповерхова будівля халвічного цеху з переходом у будівлю контори), з цегли; Літ. Б-2 будівля масло цеху, з цегли; Літ. В-2 будівля контори та складу готової продукції, з цегли; Літ. Г-1 будівля підстанції з цегли; Літ. Д-2 гараж для автомашин на 5 боксів, з цегли; Літ. Е-1 будівля складських приміщень з цегли; Літ. Ж-1 будівля компресорної з прибудовами з цегли; Літ. 3-2 будівля безалкогольного цеху з прохідною з цегли; Літ. И-1 будівля парок отельної, з цегли; Літ. К-1 будівля винного цеху (одноповерхова будівля винного цеху, будівля сировинного складу, будівля складу обладнання), з цегли; Літ. Л-1 будівля сушарки, цегли; Літ. М-1 будівля пивзаводу з прибудовами, з цегли.

Позивач зазначає, що на заміну свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 виданого 18.08.2005, у якому зазначено право власності позивача на нерухоме майно, розташоване за адресою: Донецька область, смт. Олексієво-Дружківка, вул. Октябрська б/н, не було надано свідоцтва про право власності позивача на об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька область, смт. Олексієво-Дружківка, вул. Октябрська б/н.

13.06.2019 між товариством з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика (далі - продавець) та товариством з обмеженою відповідальністю ОСТІМ (далі - покупець) було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, відповідно до п. 1.1. якого за цим договором продавець зобов`язується передати нерухоме майно у власність покупця, а покупець зобов`язується прийняти нерухоме майно і сплатити за нього обговорену грошову суму.

Об`єкт нерухомості - будівля халвічного цеху (одноповерхова будівля халвічного цеху, двоповерхова будівля тарного цеху, двоповерхова будівля халвічного цеху з переходом у будівлю контори) літ. А-1, будівля маслоцеху літ. Б-2, будівля контори та складу готової продукції літ. В-2, будівля підстанції літ. Г-1, гараж для автомашин на 5 боксів літ. Д-2, будівля складських приміщень літ. Е-1, будівля компресорної з прибудовами літ. Ж-1, будівля безалкогольного цеху з прохідною літ. З-2, будівля парокотельної літ. И-1, будівлі винного цеху (одноповерхова будівля винного цеху, будівля сировинного складу, будівля складу обладнання) літ. К-1, будівля сушарки літ. Л-1, будівля пивзаводу з прибудовами літ. М-1, надалі майно, що відчужується за даним договором, знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 Олексієво АДРЕСА_1 Донецької АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 Ілліча), будинок 117а (сто сімнадцять АДРЕСА_5 ), на земельних ділянках: площею 0,3438 га, з кадастровим номером 1411745300:00:004:0406; площею 0,0200 га з кадастровим номером 1411745300:00:004:0403; площею 0,3863 га з кадастровим номером 1411745300:00:004:0399, площею 0,0819 га з кадастровим номером 1411745300:00:004:0398; площею 0,1284 га з кадастровим номером 1411745300:00:004:0397; площею 0,456 га з кадастровим номером 1411745300:00:004:0395; площею 0,1027 га з кадастровим номером 1411745300:00:004:0394, що належать Олексієво-Дружківській селищній раді і знаходяться в оренді ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика на підставі договорів оренди землі, посвідчених приватним нотаріусом Дружківського міського нотаріального округу Гнатенко В.Л. 18.07.2018 за реєстрами №№3425, 3422, 3418, від 12.07.2018 року за реєстровими номерами 3315, 3314, 3313, від 10.07.2018 за реєстром №3255.

Згідно п. 1.2 вищезазначеного договору майно належить продавцю на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно за індексним номером 44728154, виданого 29.09.2015 року реєстраційною службою Дружківського міського управління юстиції Донецької області, право власності на яке зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджується витягом за індексним номером 44729875, виданим 29.09.2015 державним реєстратором - реєстраційною службою Дружківського міського управління юстиції Донецької області, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 120433414392.

Даний договір посвідчено приватним нотаріусом Дружківського міського нотаріального округу Донецької області Миросєді В.М. 13.06.2019 та зареєстровано у реєстрі за № 2800.

Згідно наявного в матеріалах справи витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 170403798 від 13.06.2019 вказаний договір зареєстровано 13.06.2019, номер запису про право власності: 31990297.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звернувся до Виконавчого комітету Дружківської міської ради із заявою вих. № 342 від 18.07.2019 (а.с. 135-136), в якій повідомив про те, що на даний час не є власником об`єкта нерухомого майна з реєстраційним номером 120433414392, розташованого за адресою: АДРЕСА_4 , АДРЕСА_6 . Разом із тим, на дату складання вказаної заяви ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика жодним чином не було відчужено об`єкт нерухомого майна, а саме: будівлю комбікормового цеху по вул. Октябрська б/н смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, Донецької області, та використовувалась і на даний час використовується заявником у господарській діяльності. Разом із тим, правовстановлюючий документ про право власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика на будівлю комбікормового цеху по вул. Октябрська б/н смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, Донецької області у ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика відсутній у зв`язку з можливою його втратою.

У зв`язку з викладеним, посилаючись на п. 53 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2012 року № 1127, позивач просив Виконавчий комітет Дружківської міської ради на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005 та/або рішення Виконавчого комітету Дружківської міської ради № 851 від 17.08.2005 року, та/або відомостей з Реєстру прав власності на нерухоме майно, який є архівною складовою частиною Державного реєстру прав, та паперових носіїв інформації (реєстрові книги, реєстраційні справи, ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації) у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності зареєструвати об`єкт нерухомості, а саме: будівлю комбікормового цеху по вул. Октябрська б/н смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, Донецької області, що належить ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика з присвоєнням окремого реєстраційного номеру об`єкта нерухомого майна, та надати архівну довідку, або будь-який інший документ, що підтверджує право власності на вказане нерухоме майно.

Листом від 31.07.2019 № 17/3442/01 Виконавчий комітет Дружківської міської ради повідомив заявника про відсутність правових підстав для надання будь-яких документів з реєстраційної справи об`єкту нерухомого майна без відповідного рішення суду, а також про можливість звернення за адміністративною послугою Державна реєстрація права власності на нерухоме майно до Центру надання адміністративних послуг м. Дружківка або будь-якого суб`єкта державної реєстрації в межах Донецької області.

Рішенням державного реєстратора Виконавчого комітету Дружківської міської ради Сисіною Ю.В. № 48192962 від 12.08.2019 відмовлено у державній реєстрації прав та їх обтяжень із посиланням на ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , пункти 18 та 23 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України України від 25.12.2015 № 1127. Як вбачається зі змісту вказаного рішення, подані заявником документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухома майно. Згідно копії свідоцтва про право власності від 18.08.2005 серія ЯЯЯ № 098060 в описі об`єкта зазначається перелік будівель в тому числі і будівля комбікормового цеху по вулиці Октябрська б/н. В копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 44729875 від 29.09.2015 щодо реєстрації свідоцтва № 44728154 від 29.09.2015 на об`єкти нерухомості розташовані за адресою АДРЕСА_6 а, в описі об`єкта нерухомого майна та в складових частинах відсутній запис про будівлю комбікормочного цеху по вулиці Октябрська б/н. В свою чергу заявником не подане окреме свідоцтво або інший документ відповідно до ст. 27 Закону щодо права власності на будівлю комбікорм. цеху по вул. Октябрська б/н (на сьогодні вул. О. Тихого), а також відсутня будь-яка реєстрація права власності на цей об`єкт за товариством з обмеженою відповідальністю Дружківська харчосмакова фабрика .

Посилаючись на те, що відсутність оригіналу документу, що підтверджує право власності на будівлю комбікормочного цеху та будівлю обмінного пункту, які розташовані за адресою: Донецька область, смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, вул. Октябрська без номеру будинку (змінена назва О.Тихого) позбавляє можливості зареєструвати відповідне право у Державному реєстрі прав власності на нерухоме майно, та, відповідно, у повній мірі вільно розпоряджатися своїм майном, позивач звернувся із даним позовом за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

Оцінюючи правомірність заявлених позовних вимог суд зазначає наступне.

Згідно ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п`ятої статті 13 цього Кодексу.

У відповідності до ст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року кожна особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом, загальними принципами міжнародного права.

Згідно з ч. 2 ст. 41, ст.13 Конституції України право власності набувається в порядку, визначеному законом. Держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Відповідно до частини 1 статті 386 Цивільного кодексу України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб`єктів права власності.

Статтями 316, 317, 319, 321 Цивільного кодексу України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно з ч. ч. 1, 2 статті 325 Цивільного кодексу України суб`єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1 ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 391 Цивільного кодексу України передбачено право власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Виходячи зі змісту даної правової норми, право на звернення до суду з позовом про захист речових прав на майно встановлюється за позивачем, коли у інших осіб виникають сумніви у належності йому цього майна, та створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності у зв`язку з наявністю таких сумнівів чи втратою належних правовстановлюючих документів на майно. Тобто у позивача є право власності на певне майно, і має місце факт оспорювання належного позивачу права.

Передумовою для застосування ст.392 Цивільного кодексу України є відсутність іншого, окрім судового, шляху для відновлення порушеного права. За змістом вищезазначеної норми потреба в цьому заході захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або оспорюється ними, зокрема, у разі неможливості одержати у відповідних органах правовстановлюючий документ на підтвердження права.

Приведена правова позиція міститься у постанові Верховного суду України №3-18гс111 від 04.04.2011 та постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 11.11.2019 по справі № 913/642/18.

Вирішуючи спір про визнання права власності на підставі статті 392 ЦК, слід враховувати, що за змістом цієї норми судове рішення не породжує право власності, а лише підтверджує наявне у позивача право власності, набуте раніше на законних підставах, у тому випадку, якщо відповідач не визнає, заперечує або оспорює наявне в позивача право власності, а також у разі втрати позивачем документа, який посвідчує його право власності.

Аналогічну правову позицію викладено у постановах Верховного Суду України від 23.12.2014 у справі № 3-191гс14, від 06.07.2016 у справі № 3-576гс16, у постановах Верховного Суду від 02.05.2018 у справі № 914/904/17, від 27.06.2018 у справі №904/8186/17, від 21.11.2018 у справі № 920/615/16, від 04.09.2019 у справі № 903/729/16.

Отже, передумовами та матеріальними підставами для захисту права власності у судовому порядку, зокрема у визначений спосіб, є наявність підтвердженого належними доказами права власності особи щодо майна, право власності на яке оспорюється або не визнається іншою особою, а також підтверджене належними доказами порушення (невизнання або оспорювання) цього права на спірне майно.

Позивач, звертаючись з даним позовом до суду, як на підставу набуття права власності на спірні об`єкти нерухомого майна посилався на свідоцтво про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Дружківської міської ради від 17.08.2005 року за № 851 Про оформлення права власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика на об`єкти нерухомості, розташовані по вул. Ілліча, 117 та вул. Октябрська, АДРЕСА_7 н, на заміну якого було видано свідоцтво про право власності від 29.09.2015.

Як вбачається зі свідоцтва про право власності на нерухоме майно в серія ЯЯЯ №098060 від 18.08.2005, встановлено право власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика на об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: АДРЕСА_6 а, а також на будівлю комбікормового цеху по вул. Октябрська, б/н, літ. А-1.

Проаналізувавши зазначені докази, суд дійшов висновку про наявність права власності позивача на будівлю комбікормового цеху по вул. Октябрська, б/н, літ. А-1.

Разом із тим, Дружківським міським бюро технічної інвентаризації було зареєстровано лише об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: Донецька область, м.Дружківка, с. Олексіїво-Дружківка, вул. Ілліча, 117а, не зважаючи на те, що право власності було встановлено, в тому числі, і на будівлю комбікормового цеху по вул. Октябрська, б/н, літ. А-1, як свідчить свідоцтво про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ №098060 від 18.08.2005 та рішення виконавчого комітету Дружківської міської ради від 17.08.2005 року за № 851 Про оформлення права власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика .

Факт реєстрації права власності на підставі вищезазначеного свідоцтва Дружківським міським бюро технічної інвентаризації лише на об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: АДРЕСА_6 Олексіїво АДРЕСА_1 117а підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 8100486 від 18.08.2005 (т.2, а.с. 19).

Суд зазначає, що свідоцтво про право власності є лише документом, яким оформлюється відповідне право, та фіксує факт його наявності.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з пунктом 6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 № 7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18.02.002 за № 157/6445 (в редакції, чинній на момент здійснення реєстрації права власності 18.08.2005) видача свідоцтва про право власності здійснюється органами місцевого самоврядування, державними органами приватизації, Державним управлінням справами на житлові та нежитлові об`єкти. БТІ можуть лише за дорученням вказаних органів проводити підготовку документів для видачі свідоцтв.

Суд зазначає, що рішення виконавчого комітету Дружківської міської ради від 17.08.2005 року за № 851 Про оформлення права власності ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика , на підставі якого було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно серія ЯЯЯ № 098060 від 18.08.2005, на даний момент в установленому законом порядку не оскаржено та є чинним.

Як вбачається з технічного паспорту на нерухоме майно - будівлю комбікормового цеху, розташовану у м. Дружківка по вул. Октябрській, б/н, загальна площа будівлі комбікормовочного цеху складає 698,90 м 2 , з яких:основна - 679,40 м 2 , допоміжна - 19,50 м 2 , будівля обмінного пункту - 16,50 м 2 . Технічний паспорт виготовлений 17.12.2010.

Під час розгляду даної справи представником позивача надано копію договору №DP191115-004 від 15.11.2019 про незалежну оцінку майна та майнових прав, укладеного між ТОВ Дружківська харчосмакова фабрика та приватним підприємством Юридична фірма Деменкова і Партнери , об`єктом якого були нежитлові будівлі загальною площею 715,4 м 2 , в тому числі будівля комбікормовочного цеху площею 698,9 м 2 , будівля обмінного пункту 16,5 м 2 , що знаходяться за адресою: Донецька область, смт. Олексієво-Дружківка, вул. О. Тихого (Октябрська), б/н. Згідно висновку про вартість майна від 19.11.2019, ринкова вартість вказаного майна без ПДВ складає 143 080, 00 грн.

Суд зазначає, що згідно наявного в матеріалах справи акту проведення натуральних обмірів об`єкта оцінки - будівлі комбікормовочного цеху, будівлі обмінного пункту, що знаходяться за адресою: Донецька область, смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, вул. О. Тихого (Октябрська), б/н від 15.11.2019, який є додатком до звіту про оцінку майна від 19.11.2019, дані натурального обміру станом на 15.11.2019 будівлі комбікормовочного цеху, будівлі обмінного пункту, що знаходяться за адресою: Донецька область, смт. Олексієво-Дружківка, м. Дружківка, вул. О. Тихого (Октябрська), б/н, співпадають з даними технічного паспорту виготовленого КП Дружківське міське бюро технічної інвентаризації від 17.12.2010.

Разом із тим, позивач обмежений у здійсненні свого права власності, у звязку з наявністю сумнівів щодо належності йому цього майна, що унеможливлює реалізацію ним свого права, в тому числі, у звязку із здійсненням ним державної реєстрації свого права власності на оспорюване майно.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Згідно ч.1-4 ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 42, 46, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 126, 129, 185, 191, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика»до Дружківської міської ради про визнання права власності на об`єкти нерухомого майна - задовольнити.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «Дружківська харчосмакова фабрика» (85114, Донецька область, місто Костянтинівка, вулиця Правобережна, будинок 97, код ЄДРПОУ 31754195) право власності на об`єкти нерухомого майна: будівлю комбікормочного цеху, будівлі обмінного пункту, які розташовані за адресою: Донецька область, селище міського типу Олексієво - Дружківка, м. Дружківка, вул. Октябрська без номеру будинку (нова назва вулиці - О. Тихого).

Згідно із ст.241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

У судовому засіданні 20.11.2019 проголошено та підписано вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 02.12.2019.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ю.В. Бокова

Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86074067
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1502/19

Рішення від 20.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Рішення від 20.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 29.10.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бокова Юлія Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні