Рішення
від 04.12.2019 по справі 728/2347/19
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 728/2347/19

2/728/688/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2019 року Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді - Лободи Н.В.

за участі секретаря судового засідання - Кулик Л.І.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м.Бахмачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачі звернулися до суду з позовом до територіальної громади в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області про визнання за кожним права власності на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями, які розташовані в АДРЕСА_1 .

Вимоги позивачів обґрунтовані тим, що вищевказане домоволодіння відноситься до категорії дворів робітників , 1/2 частина якого належить позивачці ОСОБА_2 , а 1/2 частина - померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , спадщину після смерті якого прийняв позивач ОСОБА_1 . Однак, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищевказане домоволодіння, позивачі не мають можливості належним чином зареєструвати свої права на спірну нерухомість, тому за захистом своїх прав звернулися до суду.

Сторони у підготовче засідання не з`явилися, надали суду заяви про розгляд справи без їх участі; позивачі заявлені вимоги підтримують, просять їх задовольнити; представник відповідача позов визнає у повному обсязі, відзиву на позов у встановлені судом строки не подав.

Судом на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно з ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення, зокрема у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийняті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали заяви, враховуючи відсутність відзиву на позов та заяву представника відповідача про визнання позову, що не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, Суд вважає за можливе розглянути дану цивільну справу у підготовчому засіданні, за наслідками якого винести рішення про задоволення вимог позивачів.

Так, у судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , який на момент смерті проживав в домоволодінні, розташованому в АДРЕСА_1 разом з позивачкою ОСОБА_2 (а.с.18, 21).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Красилівською сільською радою Бахмацького району Чернігівської області 20.10.1966 року, позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сином померлого ОСОБА_3 та позивачки ОСОБА_2 (а.с.15,16).

Станом на 15.04.1991 року домоволодіння, розташоване в АДРЕСА_1 , відносилося до категорії дворів робітників , головою якого був ОСОБА_3 , який був зареєстрований та проживав разом з дружиною - позивачкою ОСОБА_2 (а.с.21,22).

Згідно з довідкою, виданою виконавчим комітетом Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області 01.11.2019 року за №262, земельна ділянка, яка розташована по АДРЕСА_1 , у приватну власність не надавалась і знаходиться у власності територіальної громади Красилівської сільської ради (а.с.52).

Відповідно до довідки №46, виданої 05.09.2019 року КП Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації , станом на 31.12.2012 року право власності на об`єкт нерухомості - будинок, розташований в АДРЕСА_1 не зареєстроване (а.с.23).

Згідно з повідомленням Відділу Державної реєстрації Бахмацької районної державної адміністрації від 05.11.2019 року № 49/01-12, ОСОБА_2 було відмовлено у реєстрації права власності на житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 , оскільки у неї відсутній документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об`єктом (а.с.50).

За життя ОСОБА_3 заповіту не складав.

Згідно зі ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з положеннями ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на дану нерухомість.

Згідно з копією свідоцтва про право на спадщину за законом позивач ОСОБА_1 успадкував після смерті ОСОБА_3 майно з урахуванням 1/2 частки у спадщині від якої відмовилася дружина померлого - позивачка ОСОБА_2 , у виді земельної ділянки площею 3,3566 га, яка розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району, що належала спадкодавцеві на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯА №758802, кадастровий номер земельної ділянки: 7420384500:03:000:0231(а.с.20).

Проте нотаріус відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на належну батькові позивача частину житлового будинку, розташованого в АДРЕСА_1 , оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який посвідчує право власності померлого на вищевказане майно (а.с.51).

Згідно з п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, ОСОБА_3 за життя не зареєстрував своє право власності на частину спірної нерухомості, що наразі позбавляє позивача ОСОБА_1 оформити свої права на житловий будинок, який він успадкував після смерті батька (а.с.8-15,17).

Разом з тим, відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок та господарські будівлі в АДРЕСА_1 , що розташовані на неприватизованій земельній ділянці унеможливлюють оформлення за позивачкою ОСОБА_2 права власності на належну їй частину спірної нерухомості.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ст.13 Конституції України власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право власності набувається у порядку, визначеному законом.

Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

У відповідності до ст.1 протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право на повагу своєї власності. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності, інакше як в інтересах суспільства та на умовах передбачених законом та загальними принципами міжнародного права.

Враховуючи вищевикладене, Суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення вимог позивачів та визнання за кожним із них права власності на 1/2 частину спірної нерухомості.

На підставі викладеного та ст.ст.13, 41 Конституції України, ст.ст. 1217, 1268 ЦК України, Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , ст.ст. 2, 5, 10-13, 18, 141, 200, 258-259, 263 - 265, 351, 354 ЦПК України, Суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку (А-1) та господарські будівлі: веранду (а1), ганок (г), сарай (Б1), сарай (б1), сарай (б2), навіс (В1), погріб (Пг), вбиральню (У), колодязь (К), огорожу (№), які розташовані в АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частину житлового будинку (А-1) та надвірні будівлі: веранду (а1), ганок (г), сарай (Б1), сарай (б1), сарай (б2), навіс (В1), погріб (Пг), вбиральню (У), колодязь (К), огорожу (№), які розташовані в АДРЕСА_1 .

Позивач - ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Позивач - ОСОБА_2 , АДРЕСА_3 , РНОКПП - НОМЕР_3 .

Відповідач - територіальна громада в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, 16541, с.Красилівка, Бахмацького району Чернігівської області, вул.Перемоги, 5, код ЄДРПОУ - 04412610.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Бахмацький районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Бахмацького районного суду Н.В.Лобода

Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено05.12.2019
Номер документу86091180
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями

Судовий реєстр по справі —728/2347/19

Рішення від 04.12.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Лобода Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні