Ухвала
від 03.12.2019 по справі 752/9113/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/9113/19

Провадження № 1-кс/752/10059/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 грудня 2019 року Голосіївський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотання старшого слідчогослідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїу м.Києві ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу прокуратурим.Києва ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,що становлятьохоронювану закономтаємницю,подане врамках кримінальногопровадження №42019100000000124від 20.02.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, слідчий суддя,-

Встановив

В провадженняслідчого суддінадійшло вказанеклопотання,в якомуслідчим порушенопитання протимчасовий доступдо речейі документів,які перебуваютьу володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , або за іншою фактичною адресою знаходження юридичної особи чи представників юридичної особи, з можливістю вилучити оригінали документів (здійснити їх виїмку), а саме, документів, пов`язаних із користуванням земельною ділянкою, на якій проводяться роботи з будівництва, по АДРЕСА_2 ; щодо її цільового призначення, детального плану території, дозвільних документів, погодження в ІНФОРМАЦІЯ_2 та інших документів за вказаним у клопотанні переліком.

Посилається, що до першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення надійшло звернення ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про вчинення злочинів у сфері незаконної забудови столиці.

Вивченням вказаної заяви встановлено, що службові особи державних органів, органів держаного контролю та забудовників, зловживаючи своїми повноваженнями, дозволяють руйнувати об`єкти комунальної власності та соціальної сфери, розпродають їх за заниженими цінами та дозволяють приватизувати, а також погоджують незаконне будівництво, сприяють йому і не реагують на ці факти, а забудовники, користуючись цим, знищують об`єкти комунальної власності, пам`ятки культури та архітектури, вчиняють обман інвесторів, здійснюють самовільне будівництва та знищення при цьому об`єктів соціальної сфери і комунальної власності без відповідних дозвільних документів, що призвело до тяжких наслідків охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, державним та громадським інтересам, інтересам окремих юридичних осіб.

Таким чином, в діях невстановлених осіб вбачається зловживання владою та службовим становищем - умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для самої себе чи інших осіб використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, тобто, ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Потребу у тимчасовому доступі до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », слідчий обґрунтовує метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження. Посилається, що в інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до документів, які можуть містити відомості, що становлять комерційну таємницю, та їх вилучити (здійснити виїмку), неможливо встановити коло осіб, причетних до вчинення указаного злочину, який набув суспільного резонансу.

В судове засідання слідчий не прибув. Подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність та підтримку клопотання.

Розгляд клопотання проведено без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться документи, відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України, про що заявлено стороною кримінального провадження у клопотанні.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду клопотання в суді не здійснювалося на підставі ч.4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши клопотання із залученими матеріалами, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному № 42019100000000124 від 20.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Положеннями ч. 5 ст.163КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п.4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, у тому числі така, що містить комерційну інформацію.

Частиною 6 статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотанні.

Так,слідчим необґрунтована потребана даномуетапі досудовогорозслідування увилучення оригіналівдокументів.Для встановленнякола осіб,причетних довчинення злочину,на даномуетапі досудовогорозслідування будедостатнім використаннявідомостей,які міститьсяу копіяхвідповідних документів.

Також вклопотанні слідчогонедостатньо чітковказані відомостіпро адресуТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , або за іншою фактичною адресою знаходження юридичної особи чи представників юридичної особи.

За такого,суд виходитьіз визначеноїу клопотанніадреси ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » АДРЕСА_1 .

Розглянувши клопотання із залученими матеріалами, слідчий суддя дійшов висновку, що зазначені у клопотанні документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів. Доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в документах.

Разом з тим, частина вимог клопотання є невизначеною конкретними документами, доступ до яких планується одержати, що сформульовано таким чином:

-який вид будівництва (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, тощо) фактично виконується/виконаний на об`єкті, стадія виконання будівельних робіт, а саме: скільки поверхів станом на теперішній час зведено та чи проводяться на сьогодні роботи;

-інформація про проведені експертизи вказаного проекту будівництва або внесення змін до проекту та проходження повторних або додаткових експертиз, експертиз коригування проекту, результати їх розгляду, прийняті рішення, видані висновки з додатками;

-перелік та контактні дані посадових осіб забудовників, генпідрядника, проектанта, осіб, відповідальних за авторський і технічний нагляд та їх кваліфікаційних сертифікатів.

В цій частині відсутні підстави для вирішення питання в порядку ст. 159 КПК України.

Відповідно до ч.4 ст. 165 КПК України копії документів, що вилучається, виготовляються із використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка предявляє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Керуючись ст. ст. 160, 162-164, 166, 309 КПК України, суд

Ухвалив

Клопотання-задовольнити частково.

Надати старшому слідчому Слідчого управління Головного управління Національної поліції України у м. Києві ОСОБА_3 , а також слідчим зі складу слідчої групи у кримінальному провадженні №42019100000000124 від 20.02.2019 року, а саме: ОСОБА_5 тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , а саме:

-документи щодо користування земельною ділянкою, на якій проводяться роботи з будівництва, по АДРЕСА_2 ;

-документи щодо цільового призначення земельної ділянки по АДРЕСА_2 відповідно до правоустановчих документів на ділянку та згідно з діючим Генеральним планом міста Києва;

-детальний план території, яким охоплено ділянку по АДРЕСА_2 ;

-дозвільні документи на проведення будівельних робіт по АДРЕСА_2 , повідомлень про зміну даних у них, їх скасування;

-отриманих в ІНФОРМАЦІЯ_4 містобудівних умов та обмежень забудови зазначеної земельної ділянки, в тому числі із змінами та доповненнями;

-погоджене в ІНФОРМАЦІЯ_5 -містобудівне обґрунтування, проектна документація на будівництво та дозвіл ІНФОРМАЦІЯ_5 на проведення земельних робіт по АДРЕСА_2 щодо будівництва;

-договір на проведення археологічних досліджень по земельній ділянці, укладений з ІНФОРМАЦІЯ_6 , довідку-дозвіл на земляні та будівельні роботи ІНФОРМАЦІЯ_6 та звіт про археологічні дослідження по АДРЕСА_2 ;

-проектно-виконавчу документацію на проведення будівельних робіт на зазначеній земельній ділянці, а саме ТОМ 1 проекту по АДРЕСА_2 ;

-містобудівний розрахунок;

- розміри котловану будівництва та генеральний план забудови земельної ділянки по АДРЕСА_2 з посадкою об`єкта;

- з можливістю вилучити (здійснити виїмку) належним чином засвідчені копії вказаних документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обчислювати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Виготовлено в 2-ох оригінальних примірниках.

Примірник № 1- зберігається у справі № 752/9113/19

Примірник № 2 та належним чином засвідчену копію ухвали - видано слідчому.

Слідчий суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86098020
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/9113/19

Постанова від 20.08.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 25.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Постанова від 23.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 06.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 05.08.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 07.06.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні