Постанова
від 26.10.2009 по справі 2а-5723/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 жовтня 2009 року 10:55 № 2а-5723/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Власенкової О.О. при секретарі судового засідання Чернишевій О.В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовомУправління Пенсійного фонду України в Зарічному районі міста Суми (далі -позивач) до відповідачаДержавного закладу Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління простягнення заборгованості по платежах, за участю представників

від позивачане прибув від відповідачане прибув Обставини справи:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до відповідача про стягнення з Державного закладу Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління`на користь управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі міста Суми заборгованості по внесках на обов`язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2 398,56 грн.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що пунктом 1 частини 1 статті 14 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`філія є страхувальником і зареєстрована як платник страхових внесків в управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м.Суми, що підтверджується довідкою з ЄДРПОУ. Філія зобов`язана нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески у розмірах, передбачених Законом України Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування .

Статтею 18 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`передбачено, що страхові внески є цільовим загальнообов`язковим платежем, який справляється по всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов`язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Через канцелярію 02 вересня 2009 року до суду надійшло клопотання позивача про розгляд справи у відсутності його представника.

Відповідач заперечення на позов не надав, у судове засідання представника не направив, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 26 жовтня 2009 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд,

ВСТАНОВИВ:

Відповідач є платником внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування відповідно до статті 1 Закону України Про загальнообов`язкове пенсійне страхування (далі -Закон).

Закон визначає, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов`язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з частиною 3 статті 18 Закону страхові внески є цільовим загальнообов`язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини 6 статті 20 Закону страхувальники зобов`язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Частиною 2 статті 20 зазначеного Закону встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Згідно з частиною 12 статті 20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

В силу частини 2 статті 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Частиною 3 цієї ж норми Закону встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов`язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Згідно положень частини 2 статті 5 Закону визначаються принципи та структура системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, коло осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню, а також платники страхових внесків. Зокрема, платниками внесків є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об`єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи -суб`єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування -фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру (стаття 15 Закону).

Згідно з довідкою Головного управління статистики у м.Києві від 17 березня 2009 року №170122 Державний заклад Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління`значиться в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Відповідно до пункту 1.4 положення Сумської філії Державного закладу Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління`відповідач виконує роботи і утримується на умовах повного госпрозрахунку, а згідно з пунктом 1.5 має свій окремий баланс, розрахунковий рахунок в установах банку, печатку та штамп зі своїм найменуванням.

Таким чином, філія відповідно до законодавства є платником страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Як вбачається з розрахунку заборгованості по страхових внесках від 28 травня 2009 року заборгованість відповідача щодо сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування становить 2 398,56 грн. (недоїмка по страхових внесках).

Відповідно до частини1 статті 71 КАС України зазначено,що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення.

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми у повному розмірі недоїмки на день розгляду справи або ж спростували доводи позивача про існування недоїмки суду не подано.

Ураховуючи викладене суд дійшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69-71, 94, 158-163 та 167 КАС України, статтями 1, 5, 15, 18, 20 та 106 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.Стягнути з Державного закладу Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління (03035, м.Київ, вул.Урицького, буд.35, код ЄДРПОУ 19491035) на користь управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі міста Суми (40024, м.Суми, вул.Харківська, 35, код ЄДРПОУ 22977095, МФО 337568, р/р НОМЕР_1 СОУ ВАТ Державний ощадний банк України ) заборгованість в розмірі 2 398,56 грн. (дві тисячі триста дев`яносто вісім гривень 56 копійок).

Постанова відповідно до частини 1 статті 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі за правилами, встановленими статтями 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Київського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Києва.

Суддя О.О.Власенкова

Повний текст постанови складено та підписано 30 жовтня 2009 року.

Дата ухвалення рішення26.10.2009
Оприлюднено05.12.2019
Номер документу86101010
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5723/09/2670

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Власенкова О.О.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні