Рішення
від 03.12.2019 по справі 592/12665/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/12665/19

Провадження №2/592/4162/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 грудня 2019 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі головуючого Костенко В.Г., за участю секретаря судового засідання Денисенка В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до Сумської міської ради про зобов`язання вчинити дії, третя особа Сумське міське об`єднання громадян Вікторія ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить зобов`язати відповідача визнати його наймачем кімнати АДРЕСА_2 та вчинити дії щодо приватизації за ним вказаної кімнати.

Свої вимоги мотивує тим, що з грудня 2005 року на підставі ордера зареєстрований і проживає у зазначеній кімнаті. Будинок перебуває у власності територіальної громади. Позивач вважає, що має право на приватизацію цього житла, а тому звернувся до відповідача з відповідною заявою. Втім відповідач відмовляє у вчиненні дій по приватизації з мотивів відсутності ордеру та реєстрації за вказаною адресою.

Сторони в судове засідання не з`явилися. Представник позивача подав заяву про розгляд справи у його відсутність та відсутність позивача, позовні вимоги підтримали. Представник відповідача надіслав відзив, в якому заперечували проти позовних вимог.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з таких підстав:

Судом встановлено, що позивач є громадянином України. Став проживати у кімнаті за адресою: АДРЕСА_2 з 06.12.2005 та проживає по теперішній час, вселений на підставі ордеру № 6 від 28.11.2005.

19.08.2014 рішенням Виконавчого комітету Сумської міської ради № 399 затверджено акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади м. Суми гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 , від регіонального відділення Фонду державного майна України по Сумській області.

05.10.2016 Сумська міська рада своїм рішенням №1225-МР надала дозвіл на приватизацію кімнат у гуртожитку по АДРЕСА_2 їх законними мешканцями в порядку, установленому чинним законодавством .

Рішенням Сумської міської ради від 20.06.2018 №3607-МР зараховано до комунальної власності територіальної громади м. Суми 986/1000 гуртожитку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

На ім`я позивача видано технічний паспорт на вказану кімнату АДРЕСА_2 .

Спірна квартира перебуває у власності територіальної громади м. Суми.

Позивач звернувся до відповідача з заявою про приватизацію займаної квартири. Втім відповідач листом відб 25.07.2019 вих. № 14.01-15 /476 відмовив у вчиненні дій по приватизації кімнати мотивуючи відсутністю ордеру та реєстрації за вказаною адресою.

Окрім того позивач значиться в основних списках громадян на отримання приватизаційних цінних паперів; житловий чек не використаний відповідно до довідки ПАТ Державний ощадний банк України № 03-04/202 від 16.06.2016.

Встановлене підтверджується паспортом позивача, ордером № 6 від 28.11.2005 на вселення, довідкою Сумського міського об`єднання громадян Вікторія про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, довідкою Управління ЦНАП про реєстрацію місця проживання позивача, листом відповідача, технічним паспортом на кімнату, довідкою ПАТ Державний ощадний банк України та зазначеними вище доказами копії яких додані до матеріалі справи.

З встановленого вбачається, що спірні правовідносини є цивільними і врегульовані ст. 345 ЦК України, ст.ст. 2, 6, 8 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду .

Відповідно до ч. ч. 1, 3, 10 ст. 8 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами, організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд. Передача квартир у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина. Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир, житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

Згідно ч. 10 ст. 8 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду органи приватизації не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків) у приватизації займаного ними житла, за винятком випадків, передбачених п. 2 ст. 2 цього Закону. Даний перелік підстав для відмови в приватизації житлового приміщення є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає, і вбачається, що на кімнату позивача не розповсюджується.

Статтею 328 ЦК України визначено підстави набуття права власності. Так, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 345 ЦК України фізична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.

Відповідно до положень зазначених законів право на приватизацію квартир державного житлового фонду мають громадяни України, які постійно на законних підставах проживають у них.

Органи приватизації не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), кімнат (гуртожитків) у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

Судом не встановлено, що позивач незаконно проживає у зазначеній квартирі. Відтак останній має право приватизувати спірну квартиру, а відповідач не мав права відмовляти позивачу у приватизації займаного ним житла саме з підстави відсутності ордеру та відсутності реєстрації саме в зазначеній кімнаті. Тобто відмова відповідача є неправомірною.

Відтак заявлений позов слід задовольнити, визнавши позивача наймачем кімнати у гуртожитку та зобов`язавши відповідача вчинити дії по приватизації спірної квартири позивачем.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 76-81, 83, 259, 263-265, 274, 279 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити повністю позов ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_1 ) до Сумської міської ради ( місцезнаходження м. Суми, майдан Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 23823253) про зобов`язання вчинити дії, третя особа Сумське міське об`єднання громадян Вікторія (місцезнаходження м. Суми, вул. Декабристів, 76, код ЄДРПОУ 36437870).

Визнати ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_1 ), наймачем кімнати АДРЕСА_2 .

Зобов`язати Сумську міську раду вчинити дії по передачі у власність (приватизації) ОСОБА_1 кімнати АДРЕСА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 04.12.2019.

Суддя В.Г. Костенко

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86107759
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —592/12665/19

Рішення від 03.12.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Рішення від 03.12.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні