Постанова
від 08.08.2006 по справі 15/245-06-6742а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/245-06-6742А

             

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

         "08" серпня 2006 р.Справа  № 15/245-06-6742А

15 год. 26 хв.                                                                                      м. Одеса

Господарський суд Одеської області у складі:

Судді                                               Петрова В.С.

При секретарі                                 Антощук С.І.

За участю представників сторін:

від прокуратури –                     Цулейскірі С.С.;

від позивача –                           Соловійчук Г.Р.;

від відповідача –                       не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Заступника прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” про стягнення 1700 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” про стягнення 1700 грн., посилаючись на наступне.

Розпорядженням про усунення порушення законодавства про цінні папери № 165-ОД від 26.08.2005 р. Відкрите акціонерне товариство „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” зобов'язано в термін до 15.09.2005 р. надати необхідні документи, але товариство ухилилося від виконання розпорядження, що передбачає відповідальність юридичної особи згідно ст. 11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”.

На підставі викритого правопорушення у відношенні ВАТ „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” був складений акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 741-ОД від 13.10.2005 р., відповідно до якого винесена постанова про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів № 755-ОД від 20.10.2005 р. Цією постановою відповідач підлягає фінансовим санкціям у вигляді накладення штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1 700,00 грн.

Представник відповідача у судові засідання не прибув, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений належним чином, про що свідчить поштові повідомлення про вручення поштового відправлення № 144210 (вручено 15.07.2007 р.) та № 151979 (вручено 03.08.2006 р.), проте відповідач подав до суду письмові заперечення на позов, в яких посилається на те, що постанова про накладення санкцій протиправна, та просить відмовити у задоволенні позову.

У зв'язку з набранням 01 вересня 2005 р. чинності Кодексом адміністративного судочинства України, господарський суд Одеської області зазначає, що згідно з п. 6 розділу VII Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України, до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України. При цьому підсудність таких справ визначається Господарським процесуальним кодексом України.

Заслухавши прокурора та представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

26 серпня 2005 року начальником Одеського територіального управління Державної комісії  цінних паперів та фондового ринку у відношенні Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” винесено розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 165-ОД, яким передбачалось в термін до 15.09.2005 р. надати до Одеського територіального управління Державної комісії  цінних паперів та фондового ринку наступні документи:

-     копії протоколів загальних зборів акціонерів, які проводились у 2001 та 2003 роки;

-   публікації про проведення загальних зборів акціонерів ВАТ „Вигодянське  хлібоприймальне підприємство”, які відбулись 18.04.2000 р., 14.05.2002 р., 20.10.2004 р. та у 2001 та 2003 р., надрукованих в місцевій пресі за місцезнаходженням товариства, а також в офіційному виданні Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

-  документи, що підтверджують персональне повідомлення усіх акціонерів товариства про проведення   вищевказаних   зборів   акціонерів   ВАТ   „Вигодянське   хлібоприймальне підприємство”;

-  реєстри акціонерів ВАТ „Вигодянське хлібоприймальне підприємство”, згідно з якими проводилась реєстрація акціонерів товариства для участі у зазначених загальних зборах акціонерів товариства;

-  звернення акціонера ВАТ „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” –Білого Георгія Пилиповича, які надходили до товариства та обґрунтовані відповіді на зазначені звернення;

-   журнал обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів іменних цінних паперів (для огляду) або інші документи, які підтверджують видачу акціонерам сертифікатів акцій;

-   документи, що підтверджують оприлюднення річної звітності (публікації, розміщення на Web-сайті, тощо) за період з 2003 р. по 2005 роки;

-    копію статуту товариства та змін до нього;

-    публікації інформації про ліквідацію товариства;

-    копії документів, які надавались до ДКЦПФР для зупинення обігу акцій товариства;

-    копії документів щодо розподілу коштів від розпродажу майна при ліквідації;

  -    копії документів, що встановлюють умови здійснення розподілу коштів та розрахунків з акціонерами;

-    копію ліквідаційного балансу товариства та акту ліквідаційної комісії.

Відповідно до ст. 8 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Постановою Одеського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 716-ОД  про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 20.09.2005 р., за ухилення Відкритим акціонерним товариством „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” від виконання розпорядження Одеського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 165-ОД про усунення порушень законодавства про цінні папери від 26.08.2005 р., порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство”.

13 жовтня 2005 року по факту ухилення Відкритим акціонерним товариством „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” від виконання розпорядження Одеського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 165-ОД про усунення порушень законодавства про цінні папери від 26.08.2005 р., Одеським територіальним управлінням державної комісії з цінних паперів та фондового ринку складено акт № 741-ОД про правопорушення на ринку цінних паперів, на підписання якого представник відповідача не прибув, хоча повідомлення про вручення поштового відправлення № 199467 відповідач отримав 24.09.2005 р.

Постановою Одеського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 677-ОД від 13.10.2005 р. розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” призначено на 20.10.2005 р. о 10:45.

На день розгляду справи представник відповідача не з'явився, про дату розгляду справи був повідомлений 19.10.2005 р. ,про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення № 30920.   

Відповідно до ст. 238 Господарського кодексу України, за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Статтею 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та п. 18.4 „Правил розгляду справ про правопорушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій”, затверджених наказом ДКЦПФР від 09.01.1997 р. № 2, у редакції рішення ДКЦПФР від 13.02.2001 р. № 27, передбачено накладення на юридичних осіб штрафу за ухилення від виконання або несвоєчасного виконання розпоряджень, рішень про усунення порушень чинного законодавства щодо цінних паперів у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Постановою Одеського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 755-ОД про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 20.10.2005 р., за невиконання розпорядження Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 165-ОД від 26.08.2005 р. про усунення порушень законодавства про цінні папери до Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить у гривневому еквіваленті 1 700, 00 грн.

Відповідно до п. 2 постанови № 755-ОД від 20.10.2005 р., суму накладеного на товариство штрафу зобов'язано перерахувати в доход державного бюджету протягом 15 днів з моменту отримання даної постанови.

Відповідно до п. 3 постанови № 755-ОД від 20.10.2005 р., копію розрахункового документа, що підтверджуватиме виконання постанови, протягом 5 днів зобов'язано надати до Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до ст. 241 Господарського кодексу України, адміністративно-господарський штраф –це грошова сума, що сплачується суб'єктом господарювання до відповідного бюджету у разі порушення ним встановлених правил здійснення господарської діяльності.

Так, на день подачі позову відповідачем штраф не був сплачений.

Відповідач посилається на те, що документи були надіслані позивачу, що підтверджується чеком поштового відділення та описом вкладення.

Як вбачається з наданих відповідачем фіскального чеку № 2879 від 1409.2005 р. та опису вкладення у цінний лист 14.09.2005 р., відповідач надсилав позивачу документи: супровідний лист, реєстр власників від 12.04.2004 р. –12 шт., реєстр власників від 20.10.2004 –12 шт., публікації –7 шт., довіреність та свідоцтво.

Проте, суд не приймає до уваги фіскальний чек та опис вкладення як докази надання позивачу витребуваних документів, оскільки з наданого чеку та опису вкладення суд не має змоги встановити, які саме документи відповідач надав позивачу відповідно до переліку, зазначеному в розпорядженні від 26.08.20005 р., та чи у повному обсязі вони надані позивачу.    

Крім того, в судовому засіданні представник позивача заперечує проти факту надання відповідачем витребуваних документів.

Також судом спростовуються ствердження відповідача про те, що йому не було відомо про подальший розгляд справи про порушення на ринку цінних паперів, оскільки в матеріалах справи наявні поштові повідомлення про вручення поштового відправлення, яким позивач сповіщав відповідача про кожен етап розгляду справи порушення на ринку цінних паперів.     

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу, що передбачає підстави для звільнення від доказування.

 Оцінюючи надані докази в сукупності, господарський суд вважає, що позовні вимоги цілком обґрунтовані, підтверджені наявними у справі матеріалами та відповідають вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов Заступника прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” про стягнення штрафних санкцій у розмірі 1700,00 грн. задовольнити.

2.          Стягнути з Відкритого акціонерного товариства „Вигодянське хлібоприймальне підприємство” (67620, Одеська область, Біляївський район, с. Вигода, вул. Елеваторна, 1; код ЄДРПОУ 00955302; р/р 26000232048001 в АКБ „Морський транспортний банк” МФВ 328168) в доход Державного бюджету України (р/р 31119106600111, МФВ 828011; код ЄДРПОУ 23214732 в Управлінні державного казначейства в Одеській області) 1 700/одна тисяча сімсот/грн. 00 коп. штрафних санкцій.

Постанова суду може бути оскаржена в порядку, передбаченому ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку ст.254 КАС України.

Повний текст постанови складено 11 серпня 2006 р.

                 Суддя                                                                                 Петров В.С.

Дата ухвалення рішення08.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу86133
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/245-06-6742а

Постанова від 08.08.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні