Ухвала
від 06.12.2019 по справі 924/702/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"06" грудня 2019 р.Справа № 924/702/18

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Фермерське господарство "Урожай 2000"

до Красилівської міської ради Хмельницької області, Державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - приватного нотаріуса Красилівського районного нотаріального округу Грибчика Анатолія Мусійовича

про визнання права власності на будівлі та споруди стадіону "Юність", про визнання протиправним і скасування рішення, визнання недійсною і скасування державної реєстраційної дії

Головуючий суддя Смаровоз М.В.

Суддя Муха М.Є.

Суддя Кочергіна В.О.

Представники учасників процесу: не викликались.

Ухвалою від 13.11.2019р. прийнято до провадження у колегіальному складі суду: Смаровоз М.В. - головуючий суддя, суддя Муха М.Є., суддя Кочергіна В.О. справу №924/702/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Фермерське господарство "Урожай 2000" до Красилівської міської ради Хмельницької області, Державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - приватного нотаріуса Красилівського районного нотаріального округу Грибчика Анатолія Мусійовича про визнання права власності на будівлі та споруди стадіону "Юність", про визнання протиправним і скасування рішення, визнання недійсною і скасування державної реєстраційної дії.

04.12.2019р. суддею Мухою М.Є. заявлено про самовідвід від участі у розгляді даної справи. Заяву мотивовано тим, що дружина судді є подругою представника позивача ТОВ "Фермерське господарство "Урожай 2000" Лук`янчук Оксани Миколаївни.

Крім того, 06.12.2019р. суддею Смаровозом М.В. заявлено про самовідвід від участі у розгляді даної справи, в обгрунтування чого відзначено, що до матеріалів справи представником позивача долучено нотаріально посвідчену заяву свідка - ОСОБА_2 . Як відомо на даний час, близький родич судді М. Смаровоза (ОСОБА_1) є добре знайомим з названим свідком.

Судом взято до уваги, що наявність зазначених обставин може викликати сумнів у неупередженості суддів Мухи М.Є. та Смаровоза М.В. при вирішенні даної справи, наслідком чого може бути скасування будь-якого судового рішення, прийнятого колегією суддів.

Так, судом враховано, що статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплено право кожного при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків на справедливий i відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним i безстороннім судом, встановленим законом.

Як встановлюють Бангалорські принципи поведінки суддів, схвалені резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27.07.2006, об`єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов`язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

В пункті 66 рішення Європейського суду з прав людини від 10.12.2009 у справі "Мироненко і Мартиненко проти України" (заява №4785/02) зазначено, що згідно з усталеною практикою Суду, наявність безсторонності має визначатися, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, за допомогою суб`єктивного та об`єктивного критеріїв. За суб`єктивним критерієм оцінюється особисте переконання та поведінка конкретного судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності (рішення у справах "Фей проти Австрії" (Fey v. Austria), рішення від 24 лютого 1993 року, серія A, №255, с. 12, п. 27, 28 і 30, та "Веттштайн проти Швейцарії" (Wettstein v. Switzerland), заява №33958/96, п. 42, ЄСПЛ 2000-XII).

З практики Європейського суду з прав людини вбачається, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи навіть тоді, коли у стороннього спостерігача лише могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

У відповідності до ст. 35 ГПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

За приписами частин 1, 9 статті 39 Господарського процесуального кодексу України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про самовідвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

З метою усунення обставин, що можуть викликати сумнів у неупередженості суддів Мухи М.Є. та Смаровоза М.В. при вчиненні правосуддя, а також з огляду на те, що суддя самостійно висловлює позицію щодо неможливості приймати участь у розгляді справи, суд вважає самовідводи суддів Мухи М.Є. та Смаровоза М.В. у даній справі обґрунтованими та приходить до висновку про те, що їх слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 35, 38, 39, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Самовідводи суддів Мухи М.Є. та Смаровоза М.В. від участі у розгляді справи № 924/702/18 (за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Фермерське господарство "Урожай 2000" до Красилівської міської ради Хмельницької області, Державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області (за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - приватного нотаріуса Красилівського районного нотаріального округу Грибчика Анатолія Мусійовича) про визнання права власності на будівлі та споруди стадіону "Юність", про визнання протиправним і скасування рішення, визнання недійсною і скасування державної реєстраційної дії) задовольнити.

Справу № 924/702/18 передати для вирішення питання про заміну відведених суддів.

Ухвала набирає законної сили 06.12.2019р. та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя М.В. Смаровоз

Суддя М.Є. Муха

Суддя В.О. Кочергіна

Віддруков. 5 прим. (всім рек. з пов. про вруч.): 1 - до справи; 2 - позивачу (31000, м. Красилів, Хмельницька обл., вул. Грушевського, 146); 3 - відповідачу (Красилівська міська рада Хмельницької області, 31000, м. Красилів, Хмельницька обл., площа Незалежності, 2); 4 - відповідачу (Державному реєстратору сектору з питань державної реєстрації Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області, 31000, м. Красилів, Хмельницька обл., площа Незалежності, 2); 5 - третій особі (Приватному нотаріусу Красилівського районного нотаріального округу Грибчику Анатолію Мусійовичу, 31000, м. Красилів, Хмельницька обл., вул. Булаєнка, 13).

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.12.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86141253
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/702/18

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 28.01.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 06.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні