Рішення
від 28.11.2019 по справі 289/1777/19
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/1777/19

Номер провадження 2-о/289/92/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.11.2019 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Луньової Д.Ю.

за участю: секретаря судового засідання Шуба В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської області, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба заявника ОСОБА_2 . Після смерті останньої спадщину фактично прийняв дядько заявника ОСОБА_3 .. Батько заявника ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 Дядько заявника ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Враховуючи, що заявник має намір оформити свої спадкові права після смерті дядька, який фактично прийняв спадщину після смерті своєї матері, однак, не встиг оформити свої спадкові права та помер, беручи до уваги роз`яснення нотаріуса, відповідно до змісту якого останній не має права видати заявнику свідоцтво про право на спадщину на право на земельну частку (пай), яке дядько успадкував після смерті баби, у зв`язку з тим, що відсутні документи, які б достеменно підтверджували факт родинних відносин між ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , заявник звернулась до суду за встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Заявник надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги просить задовольнити. Від представника заінтересованої особи надійшла заява в якій останній просить розглянути справу без його участі, при розгляді справи покладається на розсуд суду.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Так судом встановлено, ОСОБА_5 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Радомишль Житомирської області, і її батьками є: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_6 (а.с.12,14,15).

Батько заявника ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, його батьками були: батько - ОСОБА_7 , мати - ОСОБА_2 , що підтверджується копією повного витягу з ДРАЦСГ щодо актового запису про народження від 03.09.2015 № 00015763785 (а.с.24).

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 54 років у м. Радомишль Житомирської області, що підтверджує копією свідоцтва про смерть від 07.08.2002 серії НОМЕР_1 (а.с.16).

ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , його батьками у актовому записі про народження вказані: батько - ОСОБА_7 , мати - ОСОБА_8 , що підтверджується архівною довідкою від 23.11.2015 № Х-364, виданою Державним архівом Житомирської області (а.с.22).

Як зазначено у Довідці від 31.07.2019 № 226, виданій Чайківською сільською радою Радомишльського району Житомирської області, ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 , яка зазначена в архівній довідці від 23.11.2015 за № Х/364 Державним архівом Житомирської області є однією і тією ж особою (а.с.21).

З Довідки від 25.11.2015 № 445, виданої Чайківською сільською радою Радомишльського району Житомирської області, вбачається, що спадщину після смерті ОСОБА_2 фактично прийняв її син ОСОБА_3 (а.с.20).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 76 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 25.06.2015 серії НОМЕР_2 (а.с.17).

З роз`яснення державного нотаріуса Радомишльської державної нотаріальної контори Житомирської області слідує, що у зв`язку з тим, що відсутні документи, які б достеменно підтверджували факт родинних відносин між ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , немає законної можливості видати заявнику свідоцтво про право на спадщину на право на земельну частку (пай), яке дядько заявника успадкував після смерті його матері (а.с.25-27).

З пояснень свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , встановлено, що вони знають заявника та його сім`ю, так як проживали в одному селі з її дядьком та батьком і підтверджують факт того, що ОСОБА_2 є рідною матір`ю ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , а останній є рідним дядьком заявника.

Положеннями п. 5 ч. 2 ст. 293ЦПК України регламентовано, щосуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України , суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до п. 1Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

За приписами п 7постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" №5 від31.03.1995 , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Встановлення факту родинних відносин має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для оформлення спадкових прав після смерті її дядька - ОСОБА_3 ..

Враховуючи, що не встановлення вищевказаного факту може призвести до порушення майнових прав заявника, а інший порядок встановлення даного факту законом не визначено, суд задовольняє заяву.

На підставі викладеного, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення , ст.ст. 4 , 12 , 293 , 315 ЦПК України , суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місцезнаходження/місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської області (місцезнаходження/місцепроживання: вул. Радомишльська, 5, с. Чайківка, Радомишльський р-н, Житомирська обл., 12250, код ЄДРПОУ 04347054) - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , є рідною матір`ю ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 76 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, а останній відповідно є її рідним сином.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 76 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, є рідним дядьком ОСОБА_11 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Радомишль Житомирської області, а вона відповідно є його племінницею.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 РозділуХІІІПерехідних положень ЦПК Українидо початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя /підпис/ Д. Ю. Луньова

Згідно з оригіналом

Суддя Д. Ю. Луньова

"___"


20 __

(дата засвідчення копії)

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86142297
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/1777/19

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Луньова Д. Ю.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Луньова Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні