Рішення
від 28.11.2019 по справі 127/21751/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/21751/19

Провадження № 2/127/3044/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.11.2019 року Вінницький міський суд Вінницької області в складі

в складі: головуючого судді Сичука М.М.,

за участю секретаря судового засідання Коровай А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Керівника об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Афаліна 2012 Мудрика Сергія Миколайовича про зобов`язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в серпні 2019 року звернувся до суду з позовом до Керівника об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Афаліна 2012 Мудрика С.М. про зобов`язання вчинити дії.

Позов мотивований тим, що позивач є співвласником ОСББ Афаліна 2012 , керівником якого є ОСОБА_2 . Тривалий час позивач не може потрапити на особистий прийом до керівника ОСББ Афаліна 2012 для реалізації його прав, які передбачені ЗУ Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Незважаючи на покладений ст. 22 ЗУ Про звернення громадян на керівника ОСББ Афаліна 2012 ОСОБА_2 обов`язок, ним не визначений графік та не встановлене місце, де має проводитись особистий прийом громадян, що порушує право позивача на особисте звернення.

Тому, з метою захисту порушених прав позивач звернувся до суду з даним позовом, в якому просив зобов`язати керівника ОСББ Афаліна 2012 ОСОБА_2 визначити графік та встановити місце для проведення особистого прийому громадян, довести цю інформацію до відома співвласників ОСББ Афаліна 2012 .

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив позов задовольнити, аргументуючи мотивами, викладеними в позовній заяві.

В судове засідання відповідача не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність. В матеріалах справи міститься відзив на позовну заяву, який аргументований тим, що в своїй позовній заяві позивач стверджує, що він є співвласником ОСББ і вже тривалий час не може потрапити на прийом до керівника для реалізації своїх прав, які передбачені Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , проте не зазначає конкретно яких прав. Жодних прав співвласника не порушено, в силу ч. 1 ст. 9 Закону № 417 управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками, співвласники приймають рішення на зборах у порядку установленому законом № 417 та Статутом. Відповідач, будучи головою правління, постійно особисто спілкується з власниками та мешканцями квартир, навіть при наявності графіка, що підтверджується довідкою, проте усі питання вирішуються загальними зборами, на яких кожен власник має право поставити питання на голосування. ОСОБА_1 та його дружина ОСОБА_3 , які є власниками квартир в будинку АДРЕСА_1 , з особистої неприязні до новообраних членів правління та голови породжують безпредметні спори, хоча достеменно знають про порядок вирішення питань в ОСББ та законодавство з цього приводу, що підтверджується наявністю в ЄДРСР рішень у справах № 127/1421/19 та 127/1380/18. Дана поведінка викликана тим, що внаслідок недовіри ОСОБА_1 був відкликаний з голови правління загальними зборами співвласників будинку № 20-Б. Будучи колишнім головою правління, позивач обізнаний з тим, що питання витрачання коштів співвласників вирішуються загальними зборами співвласників і затверджуються у кошторисі, оренда приміщень під офіс керівника чи правління не передбачена, бо це додаткове фінансове навантаження на співвласників. Особистий прийом відповідачем здійснюється у під`їзді будинку шляхом заслуховування звернення з наступним наданням відповіді на нього письмово за бажанням громадянина. Приймати у себе вдома особисто відповідач позивача не зобов`язаний, оскільки це не передбачено законом. Усі питання вирішуються на загальних зборах шляхом голосування відповідно до вимог спеціального законодавства щодо ОСББ. Відповідач зазначає, що позивачем не зазначено за захистом яких конкретно прав він звернувся, не надано доказів взагалі будь-яких звернень з цього приводу, а також доказів неможливості потрапити до відповідача на особистий прийом з конкретного питання. Враховуючи вищевикладене, відповідач просив відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

Всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, давши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 являється керівником ОСББ Афаліна 2012 , згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 1005624623 від 06.08.2019 року.

За положеннями ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України, яка регулює право особи на звернення до суду за захистом, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За змістом вказаних положень законодавства звернення особи до суду за захистом має бути зумовлене порушенням, невизнанням або оспорюванням її права, свободи чи інтересу, у протилежному випадку, за відсутності такого порушення судовий захист чинним законодавством України не передбачений.

Частиною 1 ст. 1 Закону України Про звернення громадян передбачено, що громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Відповідно до ст. 22 Закону України Про звернення громадян керівники та інші посадові особи органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об`єднань громадян зобов`язані проводити особистий прийом громадян. Прийом проводиться регулярно у встановлені дні та години, у зручний для громадян час, за місцем їх роботи і проживання. Графіки прийому доводяться до відома громадян. Порядок прийому громадян в органах державної влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, об`єднаннях громадян визначається їх керівниками.

Так, наказом голови правління ОСББ Афаліна 2012 Мудрика С.М. № 3 від 01.03.2019 року Про прийом громадян встановлено графік прийому головою правління ОСББ Афаліна 2012 та членами його правління співвласників і мешканців будинку - щомісячно в останню суботу місяця, з 17 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., в холі 1-го під`їзду будинку.

Згідно довідки від 27.11.2019 року, виданої головою правління ОСББ Афаліна 2012 Мудриком С.М., наказ № 3 від 01.03.2019 року Про прийом громадян був оприлюднений шляхом розміщенням на дошках оголошення в під`їздах будинку АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку реалізація прав співвласника не має завдавати шкоди правам та інтересам інших співвласників.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Позивачем не надано належних та допустимих доказів, що він тривалий час не може потрапити на особистий прийом до керівника ОСББ Афаліна 2012 для реалізації його прав, які передбачені ЗУ про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Згідно акту про відсутність інформації, складеного 03.10.2019 року співвласниками та мешканцями будинку АДРЕСА_1 , ОСББ Афаліна 2012 , вбачається, що у ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 відсутня інформація про час та місце особистого прийому громадян керівником ОСББ Афаліна 2012 ОСОБА_2 . Водночас судом критично оцінюється даний акт, оскільки він містить незавірені підписи.

Твердження ОСОБА_1 про те, головою правління ОСББ Афаліна 2012 ОСОБА_2 не визначено графік та не встановлено місце, де має проводитись особистий прийом громадян, що порушує право позивача на особисте звернення, не відповідає дійсності, що спростовується матеріалами справи.

Тому суд вважає, що головою правління ОСББ Афаліна 2012 ОСОБА_7 М виконано свій обов`язок, який покладений на нього як на керівника ОСББ Афаліна 2012 , передбачений ст. 22 ЗУ Про звернення громадян .

Оцінивши допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів приходить до висновку, що позовні вимоги позивача про не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, а тому задоволенню не підлягають.

Враховуючи положення ст. 141 ЦПК України судові витрати слід залишити за позивачем.

На підставі викладеного та керуючись Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Законом України Про звернення громадян , ст. ст. 12, 13, 76-81, 141, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Керівника об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Афаліна 2012 Мудрика Сергія Миколайовича про зобов`язання вчинити дії відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Вінницького апеляційного суду через Вінницький міський суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач керівник об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Афаліна 2012 Мудрик Сергій Миколайович, місцезнаходження: вул. М. Ващука, 20-Б, м. Вінниця, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 38512226.

Суддя

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено09.12.2019
Номер документу86145939
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —127/21751/19

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні