Ухвала
від 05.12.2019 по справі 305/2221/19
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/2221/19

Номер провадження 1-кс/305/658/19

УХВАЛА

05.12.2019 року. Слідчий суддя Рахівського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1

з участю секретаря судових засідань - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про тимчасовий доступ до документів, внесене у кримінальному провадженні №42018071160000058 від 06 жовтня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Рахівського відділу Тячівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні №42018071160000058 від 06 жовтня 2019 року.

На обґрунтування клопотання прокурор зазначила, що слідчим відділом Рахівського ВП Тячівського ВП ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у об`єднаному кримінальному провадженні №42019071160000058 від 06.10.2019 за фактами зловживання владою або службовим становищем посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » при передачі земельних ділянок у власність або користування громадянам: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 на території Ясінянської селищної та ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зокрема, встановлено, що на час передачі земельних ділянок у власність або користування фізичним особам такі перебували у постійному користуванні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », на підставі розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_6 № 444 від 12.12.2003 та планово-картографічних матеріалів належали до земель лісогосподарського призначення.

Таким чином, для встановлення факту наявності чи відсутності у діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ознак того чи іншого кримінального правопорушення, пов`язаного з виконанням своїх службових обов`язків, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів картографічних матеріалів місця розташування та конфігурації земельних ділянок, які були передані в постійне користування ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » від ЛГП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » розпорядженням ІНФОРМАЦІЯ_6 № 176 від 16.05.2005.

Згідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та,уразі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані картографічні матеріали місця розташування та конфігурації земельних ділянок мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до них, що знаходяться на зберіганні у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Вищевказані документи самі по собі та в сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На даний час є достатньо підстав вважати, що у вищевказаних документах містяться відомості, що можуть бути використані у кримінальному провадженні, як докази, а тому без тимчасового доступу з одночасним вилученням вказаних документів немає можливості іншим способом довести обставини вчинення кримінального правопорушення.

Необхідність вилучення документів обґрунтовується тим, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до цих документів, зокрема є потреба у призначенні ряду експертиз, а також можлива зміна чи знищення цих документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані картографічні матеріали місця розташування та конфігурації земельних ділянок мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до них, що знаходяться на зберіганні у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за адресою: АДРЕСА_1 .

На даний час, є достатньо підстав вважати, що у вищевказаних документах містяться відомості, що можуть бути використані у кримінальному провадженні, як докази, а тому без тимчасового доступу з одночасним вилученням вказаних документів немає можливості іншим способом довести обставини вчинення кримінального правопорушення.

Згідно вимог ст. 162 КПК України, дані матеріали належать до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Прокурор ОСОБА_3 , в судове засідання не з"явилася, однак надав суду клопотання про розгляд даного клопотання у його відстуності, тому приходжу до наступного висновку.

Із витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що до Реєстру внесено відомості щодо кримінального провадження №42019071160000058 від 06 жовтня 2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З урахуванням наведеного вважаю, що слідчим доведено, що зазначені оригінали документів, які видані в єдиному примірнику, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, адже є предметами кримінального правопорушення, за яким проводиться досудове розслідування у вказаному провадженні, а тому виникла необхідність в отриманні тимчасовому доступі до них з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку), оскільки інших шляхів встановити обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів є вичерпні, може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, встановленню всіх співучасників кримінального правопорушення, свідків та мати доказове значення у справі, отже клопотання слід задовольнити.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 159-164, 166, 309, 371, 372, 395 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Рахівського відділу Тячівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів - задовольнити.

Надати прокурору Рахівського відділу Тячівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , слідчому СВ Рахівського ВП Тячівського ВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_11 тимчасовий доступ до оригіналів картографічних матеріалів місця розташування та конфігурації земельних ділянок, які були передані в постійне користування ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » від ЛГП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » розпорядженням ІНФОРМАЦІЯ_6 № 176 від 16.05.2005, що знаходяться в адміністративній будівлі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку), в строк 1 місяця з дня постановлення ухвали..

Строк дії ухвали визначити один місяць, з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити директору ДП " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Рахівського районного суду: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86157279
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —305/2221/19

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Ємчук В. Е.

Ухвала від 11.02.2020

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Тулик І. І.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Тулик І. І.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Бліщ О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні