Рішення
від 06.12.2019 по справі 750/12624/19
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/12624/19

Провадження № 2/750/2747/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2019 року м. Чернігів

Деснянський районний суд міста Чернігова у складі судді Карапута Л.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Єськова 14 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості ,

в с т а н о в и в:

30.10.2019 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Єськова 14 звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення з відповідача заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 15591 грн. 29 коп., заборгованості по одноразових внесках, відповідно до рішення загальних зборів від 05.07.2016 року в розмірі 378 грн. 21 коп., а всього 15969 грн. 50 коп. та витрати на правову допомогу в розмірі 2500 грн. 00 коп., судового збору в розмірі 1921 грн. 00 коп.

Ухвалою суду від 13.11.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву.

Відповідач у встановлений судом строк відзив на позовну заяву та клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не подала, у зв`язку з чим згідно ч. 5 ст. 279 ЦПК України, справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Єськова 14 створено на підставі рішення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням АДРЕСА_1 , оформленого протоколом № 1 від 24 травня 2016 року.

Вказаним рішенням кстановчих зборів, також було затверджено статут об`єднання. Статут у новій редакції було згодом затверджено рішенням загальних зборів ОСББ Єськова 14 від 16.05.2019 року.

На підставі рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку ОСББ Єськова 14 , оформленого протоколом № 1 від 05 липня 2016 року було вирішено управління будинком здійснювати співвласникам, усі функції з управління передати ОСББ, прийняти житловий комплекс на баланс об`єднання.

Вказаним рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, оформленим протоколом № 1 від 05 липня 2016 року, було затверджено поточний розмір щомісячних платежів (тариф на послуги) співвласників квартир та нежитлових приміщень на утримання будинку та прибудинкової території, а саме 2,95 грн./кв.м. з 1 кв.м. площі квартири, 1,87 грн./кв.м нежитлового приміщення будинку з окремим входом (пункт 5). Пунктом 4 зазначеного рішення визначено розмір одноразового внеску на облаштування офісу у розмірі 1,85 грн з 1 кв.м. площі квартири та нежитлового приміщення. Пунктом 6 вказаного рішення було визначено розмір одноразового внеску на відшкодування витрат на створення та початок діяльності об`єднання у розмірі 0,15 грн. з 1 кв.м. площі квартири чи нежитлового приміщення будинку.

Рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку ОСББ Єськова 14 , оформленим протоколом № 3 від 20 квітня 2018 року, було затверджено кошторис об`єднання на 2018 рік та встановлено новий розмір внеску з утримання будинку та прибудинкової території, а саме: 4 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири; 2,54 грн/кв.м. нежитлового приміщення будинку з окремим входом. Оплату внесків і платежів здійснювати безготівковим способом на розрахунковий рахунок об`єднання, (пункт 6.1).

Рішенням засідання правління ОСББ Єськова 14 , оформленого протоколом № 1 від 04.06.2019 року, було обрано голову правління об`єднання ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1,3 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

За змістом статті 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

Відповідач ОСОБА_1 є власником нежилого приміщення, загальна площа (кв.м) - 189.1. за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується відповідною інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно (а.с. 62).

Відповідно до положення статті 322 Цивільного кодексу України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , відповідач є співвласником вказаного багатоквартирного будинку.

Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; визначати підрядника, укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів (ст. 16 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку").

Згідно з п. 2 абз. 3 розділу IV Статуту ОСББ Єськова 14 порядок сплати, перелік і розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів встановлюються загальними зборами Об`єднання, відповідно до законодавства і статуту.

При цьому в п. 2 абз. 1 розділу IV статуту ОСББ Єськова 14 передбачено, що сплата встановлених загальними зборами Об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Згідно з п. 2 розділу V статуту ОСББ Єськова 14 співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки передбачені статутом об`єднання; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі;

Пунктом 4 вказаного розділу V передбачено, що невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Пунктом 3 розділу VI Статуту ОСББ Єськова 14 встановлено, що у разі несвоєчасної або неповної оплати власником при більш ніж двохмісячному простроченні, обов`язкових внесків і платежів, об`єднання має право звернутися до суду для стягнення заборгованості.

Статтею 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку встановлено, що співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно співвласник має виконувати обов`язки передбачені статутом об`єднання, що прямо передбачено статутом об`єднання (розділ V) та ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Згідно зі ст.17 вказаного Закону для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до положень ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Таким чином, аналізуючи вищенаведені норми чинного законодавства та відповідні рішення прийняті об`єднанням, обов`язок утримання зазначеного майна виникає у співвласників багатоквартирного будинку безпосередньо з актів цивільного законодавства. При цьому, витрати на утримання спільного майна у багатоквартирному будинку розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, незалежно від факту використання ними належного їм нежитлового приміщення та спільного майна, а також членства в об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідач, як співвласник багатоквартирного будинку, у порушення встановлених законом, статутом об`єднання і рішеннями зборів співвласників обов`язків співвласника багатоквартирного будинку не виконує та не сплачує внесків та платежів на утримання будинку і прибудинкової території у повному обсязі, що призвело до виникнення у неї заборгованості.

При цьому, відповідач не оскаржувала в судовому або досудовому порядку рішення зборів ОСББ Єськова 14 про розмір внесків та необхідність їх сплати. Вказане право відповідача, як співвласника об`єднання передбачено статутом ОСББ та відповілним Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

За відповідачем за період з 01 серпня 2016 року по 30 вересня 2019 року утворився борг по сплаті внесків на утримання будинку і прибудинкової території у загальному розмірі 15591,29 грн. та 378,21 грн. по одноразових внесках відповідно до рішення загальних зборів від 05.07.2016 року, а всього: 15969,50 грн.

Згідно з ч. З ст. 11, ч. 2 ст. 509 ЦК України, зобов`язання можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства, якими відповідно до ч. 2 ст. 4 ЦК України є, зокрема, закони України.

Згідно зі ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог кодексу, актів законодавства, а при відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічну позицію викладено в постанові Чернігівського апеляційного суду від 22.02.2019 року по справі № 750/10134/18.

Об`єднанням було попереджено відповідача про необхідність сплати заборгованості, зокрема відповідачу було вручено лист претензію від 01.08.2019 року, у якому об`єднання пропонувало відповідачу сплатити прострочену заборгованість зі сплати внесків і платежів протягом 5 днів з дня вручення листа, проте відповідач залишив вказану вимогу без виконання.

Враховуючи вище викладене, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 15591 грн. 29 коп., заборгованості по одноразових внесках, відповідно до рішення загальних зборів від 05.07.2016 року в розмірі 378 грн. 21 коп., а всього 15969 грн. 50 коп.

Вимога позивача про стягнення витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 2500 грн. задоволенню не підлягає, оскільки позивачем не надано акту виконаних робіт за вказаним договором та квитанції про сплату вказаних витрат.

Згідно ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в розмірі 1921 грн. 00 коп..

Керуючись ст. ст. 10, 12, 81, 141, 264, 265, 273, 280, 281, 284, 352, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Єськова 14 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, задовольнити .

Стягнути з ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Єськова 14 (місце знаходження: місто Чернігів, Єськова, 14, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 40540556) заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 15591 грн. 29 коп., заборгованості по одноразових внесках, відповідно до рішення загальних зборів від 05.07.2016 року в розмірі 378 грн. 21 коп., а всього 15969 грн. 50 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Єськова 14 судовий збір в розмірі 1921 грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Чернігівського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Суддя Л.В. Карапута

Дата ухвалення рішення06.12.2019
Оприлюднено09.12.2019
Номер документу86170762
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —750/12624/19

Рішення від 06.12.2019

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Карапута Л. В.

Ухвала від 13.11.2019

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Карапута Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні