Рішення
від 03.12.2019 по справі 925/1274/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 грудня 2019 року м. Черкаси справа № 925/1274/19

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Сахно І.В., за участю представників:

від позивача: Сахацький І.М. - за довіреністю,

від відповідача: Ремша Д.С. - за довіреністю,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в приміщені Господарського суду Черкаської області в місті Черкаси справу

за позовом Черкаської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

про стягнення 145398 грн 36 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Черкаська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (вул. Смілянська, 120, м. Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 00720616) звернулася до Господарського суду Черкаської області з позовною заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області (вул. Смілянська, 120, м. Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 40333440) про стягнення 145398 грн 36 коп. майнової шкоди, завданої внаслідок безоплатного споживання відповідачем комунальних послуг: водопостачання та водовідведення, електроенергію, теплопостачання у частині комплексу нежитлових приміщень за адресою: вул. Смілянська, 120, м. Черкаси.

Ухвалою від 30.10.2019 Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі; справу вирішив розглядати за правилами спрощеного позовного провадження; судове засідання призначив на 26.11.2019; відповідачу у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження суд запропонував надати суду відзив на позов у порядку, передбаченому ст. 178 Господарського процесуального кодексу України (також по тексту - ГПК України), позивачу - не пізніше 25.11.2019 надати суду відповідь на відзив на позов.

Частиною першою статті 252 ГПК України передбачено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Представники сторін належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення судового засідання.

У судовому засіданні, яке відбулося 26.11.2019 за участю представників обох сторін, представник позивача позовні вимоги підтримав, представник відповідача позов визнав повністю.

У судовому засіданні, яке відбулося 26.11.2019, суд оголосив перерву до 03.12.2019.

03 грудня 2019 року відповідач подав письмову заяву про визнання відповідачем позову у повному обсязі.

У судове зсідання, яке відбулося 03.12.2019, сторони представників не направили, про причини неявки суду не повідомили.

У судовому засіданні 03.12.2019 були підписані вступна та резолютивна частини рішення, в порядку ст. 240 ГПК України, без його проголошення.

Відповідно до ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних пав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, судом встановлено такі обставини.

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, в особі начальника Головного управління Бойко Альони Федорівни, яка діє на підставі Положення, зареєстрованою виконавчим комітетом Черкаської міської ради Черкаської області від 10.03.2016 № 10261020000016330 (Балансоутримувач за договором, також по тексту - відповідач, Управління), з однієї сторони та Черкаська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, в особі директора Орленко Лілії Сергіївни, яка діє на підставі Положення, (Орендар за договором, також по тексту - позивач) з другої сторони (разом далі - Сторони), на підставі договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності від 19 березня 2018 року №1820 (далі - Договір оренди), уклали договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна, та відшкодування витрат орендаря на надання комунальних послуг балансоутримувачу №1 від 14.03.2019 (далі - Договір).

Відповідно до п 1.1. - 1.3. Договору Орендар забезпечує надання Балансоутримувачу комунальних послуг, а саме: водопостачання та водовідведення, теплопостачання, які надаються Орендарю суб`єктами господарювання, що виробляють та надають житлово-комунальні послуги, за адресою: вул. Смілянська, 120, м. Черкаси (далі - Комплекс), а Балансоутрпмувач відшкодовує Орендарю понесені витати за спожиті Балансоутримувачем комунальні послуг пропорційно займаній площі та показників лічильників, згідно з наданими рахунками.

Орендар користується частиною Комплексу нежитлових приміщень за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 120, загальною площею 1939,3 кв. м, (далі - орендоване Приміщення) на підставі Договору оренди від 19 березня 2018 року №1820, відповідно до плану розміщення приміщення (Додаток №1). Іншу частину Комплексу нежитлових приміщень, загальною площею 474,5 кв. м (опалювальна площа - 316 кв. м) використовує Балансоутримувач.

Вартість наданих комунальних послуг складатиме суму відповідно розрахунків (додатки №2, №3).

Відповідно до п 2.1. - 2.3. Договору розрахунковим періодом є календарний місяць.

Балансоутримувач щомісячно відшкодовує Орендарю вартість фактично спожитих ним комунальних послуг після пред`явлення Орендарем рахунків.

Відшкодування здійснюється Балансоутримувачем протяг (семи) календарних днів за наданими рахунками шляхом внесення плати на рахунок Орендаря.

Договір набирає чинності з моменту підписання та діє до

31.12.2019 р., але у будь-якому разі до повного виконання Сторонами своїх

зобов`язань. На підставі частини 3 статті 631 Цивільного кодексу України

Сторони дійшли згоди, що умови Договору застосовуються до відносин між

Сторонами, які виникли до його укладення, а саме з 01.01.2019 (п. 6.1. Договору).

Вартість наданих комунальних послуг відповідно до розрахунків (додатки №2, №3 до Договору складає 145905,63 гривень: теплопостачання (КЕКВ 2271) - 53517,24 грн, водопостачання та водовідведення (КЕКВ 2272) -1546,55 грн, електроенергія (КЕКВ 2273) - 90841,84 грн.

Управління відшкодувало позивачу витрати на надання комунальних послуг за водопостачання та водовідведення (КЕКВ 2272) в сумі 507,27грн.

Невиконання відповідачем умов договору, невідшкодування понесених витрат за спожиті комунальні послуги стали причиною звернення позивача до суду за захистом порушеного права та примусового стягнення боргу.

Відповідно до ст. 525, 526, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з ст. 191 Господарського процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Розглянувши у судовому засіданні заяву представника відповідача про визнання позову, господарський суд дійшов до висновку, що представник відповідача не обмежений у повноваженнях на подання до суду такої заяви, а визнання ним позову відповідає фактичним обставинам справи, які підтверджуються наявними у справі доказами, не суперечить закону та не порушує права чи інтереси інших осіб, тому підлягає прийняттю господарським судом.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 129 ГПК України.

При поданні позову позивач за платіжним дорученням від 24.10.2019 №677 сплатив до Державного бюджету України 2180,99 грн судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. Зазначена норма міститься в ч. 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір .

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду.

Отже, повернення судового збору без відповідного клопотання не допускається.

В зв`язку з тим, що відповідачем було визнано позов до початку розгляду справи по суті, то позивачу підлягає поверненню з Державного бюджету України 50% судового збору, сплаченого при поданні позову.

Решта сплаченого позивачем судового збору у сумі 1090,50 грн підлягає відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 129, 130, 191, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання представником відповідача позову.

Задовольнити позов повністю.

Стягнути з Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області (вул. Смілянська, 120, м. Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 40333440) на користь Черкаської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (вул. Смілянська, 120, м. Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 00720616) - 145398 грн 36 коп. (сто сорок п`ять тисяч триста дев`яносто вісім гривень 00 коп.) майнової шкоди, завданої внаслідок безоплатного споживання відповідачем комунальних послуг та 1090,50 грн (одна тисяча дев`яносто гривень 50 коп.) витрат на сплату судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене та підписане 09.12.2019.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86175756
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1274/19

Рішення від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні