Рішення
від 06.12.2019 по справі 133/2736/19
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/2736/19

06.12.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі головуючого - судді Сєчка В.Л.

з участю секретаря Паращенко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Козятині

цивільну справу за позовом за позовом ОСОБА_1 до Михайлинської сільської ради про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з позовом, в якому просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який на день смерті був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 . При житті ОСОБА_2 на випадок своєї смерті залишив заповіт, посвідчений 23.12.2002 року секретарем виконкому Журбинецької сільської ради.

Заповіт не змінено і не скасовано. Інших спадкоємців немає.

У встановлений законодавством строк він не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з тим, що він не знав про існування заповіту. Про існування заповіту він дізнався лише нещодавно та отримав його дублікат у сільській раді.

В даний час він бажає оформити спадщину за заповітом, однак зробити цього не може, оскільки в установлений законом строк не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, представник надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить справу слухати у відсутності позивача та його представника.

Представник відповідача - Михайлинський сільський голова в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги визнає повністю, не заперечує проти задоволення позову та просить справу слухати у його відсутності.

З`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 (а.с.6), який на день смерті був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 (а.с.9). Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до якої входить квартира АДРЕСА_2 (а.с.8).

Позивач є спадкоємцем за заповітом (а.с.7), однак у встановлений законом строк не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Строк для подання заяви про прийняття спадщини пропустив з поважних причин, так як він не знав про існування заповіту (а.с.9).

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються ст. 1272 ЦК України, яка передбачає, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому суд вважає, що позивачу слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, а саме, визначити строк терміном два місяці, після набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном два місяці, після набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 .

Відповідач: Михайлинська сільська рада Козятинського району Вінницької області, знаходиться за адресою: пров. Кооперативний, 13 с. Михайлин Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 04328335.

Повне судове рішення складене 06.12.2019.

Суддя - підпис - В.Л. Сєчко

З оригіналом вірно: Суддя Секретар

Дата документу 06.12.19

Дата ухвалення рішення06.12.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86176700
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/2736/19

Рішення від 06.12.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні