Рішення
від 09.12.2019 по справі 576/2485/19
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/2485/19

Провадження № 2/576/687/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2019 року м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Мазура С.А.,

за участі:

секретаря Пугач В.Л.,

розглянувши у загальному позовному провадженні у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - Позивач) звернувся до суду з позовом до Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області (далі - Відповідач) про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Свої позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Він є її спадкоємцем за заповітом. Після смерті ОСОБА_2 він в установлений законом шестимісячний термін не звернувся до нотаріальної контори протягом шести місяців, оскільки був необізнаний, що померла склала заповіт на його користь. Про це йому стало відомо нещодавно. Коли він дізнався, що померла ОСОБА_2 склала на його користь заповіт, він звернувся до нотаріальної контори і подав всі необхідні документи. Однак нотаріус йому відмовила у оформлення спадщини, у зв`язку із пропущеним терміном для подання заяви про прийняття спадщини. Вказані обставини вважає поважними причинами пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання Позивач та його представник не з`явилися, але від представника надійшла письмова заява про підтримання позовних вимог та про розгляд справи без його участі.

Представник Відповідача - Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області у підготовче засідання не з`явився, але до суду подав заяву, в якій зазначив, що виконавчий комітет Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області з позовом згоден та просить розглянути справу без участі представника сільської ради.

Враховуючи те, що Позивач позов підтримав, Відповідач проти задоволення позову не заперечував, тому розгляд даної справи по суті був проведений, відповідно до статті 198 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), у підготовчому судовому засіданні з постановленням рішення на підставі частини третьої статті 200 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні у справі докази, заяву Відповідача щодо позову, суд приходить до наступного.

Як встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 81 рік в с. Студенок Глухівського району Сумської області померла ОСОБА_2 (а.с.6).

З довідки Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області № 347 від 17.05.2018, вбачається, що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , була зареєстрована сама за адресою: АДРЕСА_1 , з 02.07.2009 по день смерті, так як хворіла, проживала за адресою: АДРЕСА_2 , разом з племінницею - ОСОБА_3 , 1956 р.н., та онуком - ОСОБА_1 , 1981 р.н.. Від імені померлої ОСОБА_2 Студеноцькою сільською радою посвідчено заповіт 21.06.2007 за р. №19 (а.с.7).

Згідно заповіту, посвідченого секретарем виконкому Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області 21.06.2007, р. № 19, ОСОБА_2 все належне їй майно заповіла ОСОБА_1 (а.с.8).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від імені ОСОБА_2 , посвідчений Студеноцькою сільською радою Глухівського району Сумської області від 21.06.2007 за р. № 19, є чинний.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) інформація після смерті ОСОБА_2 відсутня.

З довідки № 520-02/31 наданої приватним нотаріусом Глухівського районного нотаріального округу Головного територіального управління юстиції у Сумській області 03.12.2019 вбачається, що позивачем пропущений шестимісячний термін для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, при цьому роз`яснено, що позивач має право звернутися до суду із позовом про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Частиною першою статті 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частинами першою та другою статті 1220 ЦК України передбачено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Позивач відповідно до статті 1235 ЦК України є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , інші спадкоємці за заповітом спадщину не прийняли.

Відповідно до частини першої статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Частиною третьою статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в абзаці 6 пункту 24 постанови пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №8 від 30 травня 2008 року вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними причинами є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як з`ясовано, Позивач мотивує пропуск строку для подання заяви про прийняття спадщини тим, що був юридично необізнаний з порядком прийняття спадщини та оформлення прав на спадкове майно.

Суд визнає, що необізнаність Позивача не є достатнім доказом непереборності та істотності труднощів в поданні заяви про прийняття спадщини в строк, проте враховуючи зазначені обставини, а також наявність заінтересованості Позивача у прийнятті спадщини, наявність згоди Відповідача на поновлення Позивачу строку для подання заяви про прийняття спадщини, та з урахуванням загальних засад цивільного судочинства, суд вважає, що визначення Позивачу (спадкоємцю за заповітом) додаткового строку для прийняття спадщини, не буде суперечити Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності та іншим загально-правовим засадам, а тому задовольняє позов повністю, надавши додатковий строк в один місяць, що буде достатнім для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись статтями 1221, 1223, 1235, 1270, 1272 Цивільного кодексу України, статтями 12, 13, 81, 200, 259, 263, 264 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Глухівським МРВ УМВС України в Сумській області 18.06.1999) до Студеноцької сільської ради Глухівського району Сумської області (вул. вул. Центральна, буд. 17-А, с. Студенок, Глухівський район, Сумська область, п.і. 41441, код ЄДРПОУ 04390765) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Глухівським МРВ УМВС України в Сумській області 18.06.1999) додатковий строк тривалістю один місяць з дати набрання рішенням законної сили для подання ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Студенок Глухівського району Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Глухівський міськрайонний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя С.А. Мазур

СудГлухівський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86191187
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —576/2485/19

Рішення від 09.12.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні