Рішення
від 28.11.2019 по справі 349/1926/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1926/19

Провадження № 2/349/605/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28 листопада 2019 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого - судді Могили Р.Г.

за участі секретаря судового засідання Матасової Н.М.

розглянув у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 349/1926/19 за позовом ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області про визнання права власності на земельні частки(паї) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ :

1.Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

В листопаді 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання права власності на земельні частки(паї), що розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 За життя їй належала земельна частка (пай), площею 43,31 умовно кадастрових гектарів, яка знаходитьсяна території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області на підставі сертифікату про право власності на землю серії НОМЕР_5. На день смерті разом з покійною ОСОБА_3 проживала її рідна сестра ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину , але не оформила свої спадкові права. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла . Їй також належала земельна частка (пай), площею 43,31 умовно кадастрових гектарів, яка знаходитьсяна території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області на підставі сертифікату про право власності на землю серії НОМЕР_4.

У зв`язку із смертю ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким все належне їй майно заповіла позивачу по справі ОСОБА_1 Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині в порядку ст.1241 ЦК України немає. ОСОБА_1 як спадкоємець за заповітом спадщину прийняла, однак через відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку вона не може оформити спадкові права в нотаріальній конторі, а тому змушена звертатися із позовом до суду. У зв`язку із цим просила визнати за нею право власності на вказане спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, від її представника - адвоката Микитчина П.С. надійшло письмове клопотання про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує з підстав наведених у позовній заяві.

Представник Васючинської сільської ради Рогатинського району - сільський голова Семків Б.Б. та представник Рогатинської районної державної адміністрації Челядин Т.Я. в підготовче засідання не з`явилися, подали заяви про визнання позову.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

2. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 11 листопада 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання.

3. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази.

Відповідно до частин 3 та 4 ст.200 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України.

Враховуючи визнання позову відповідачем, суд вважає, що є законні підстави для ухвалення у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову з огляду на таке.

Судом встановлено та підтверджується довідкою відділу Держгеокадастру у Рогатинському районі №09-0.26-81/107-19 від 12 червня 2019 року, що ОСОБА_3 та ОСОБА_2 набули право власності на середню земельну частку (пай) у ССВ Васючин , розміром 43,31 умовно кадастрових гектарів кожна згідно сертифікатів серія НОМЕР_5 та серія 0042924.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 09 січня 1997 року Васючинською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно довідки виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області від 16 жовтня 2019 року № 471 останнє місце проживання ОСОБА_3 було с. Васючин Рогатинського району Івано-Франківської області . Заповіт від імені ОСОБА_3 у виконавчому комітеті Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області не посвідчувався . На день смерті ОСОБА_3 з нею проживала її сестра ОСОБА_2 .

Встановлено , що ОСОБА_2 спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла, однак не оформила свої спадкові права.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла. Даний факт підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 23 липня 2002 року Васючинською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

ОСОБА_2 склала заповіт, відповідно до якого все своє майно заповіла правнучці ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом, посвідченим 07 вересня 2000 року секретарем виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської обалсті, зареєстрованим в реєстрі за № 32.

З довідки виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області від 16 жовтня 2019 року № 472 вбачається, що заповіт складений ОСОБА_2 07 вересня 2000 року не змінений та не скасований. На день смерті ОСОБА_2 проживала одна.

ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом прийняла спадщину, оскільки звернулася з відповідною заявою до нотаріуса .

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. від 23 жовтня 2019 року вбачається, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні частки (паї) на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, оскільки відсутні правовстановлюючі документи, які би підтверджували право власності спадкодавця на дане нерухоме майно.

В газеті Голос Опілля від 01 листопада 2019 року №42 опубліковано оголошення про втрату сертифікатів на земельну частку (пай), виданих на ім`я ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

4. Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Між сторонами виникли правовідносини щодо спадкування права на земельну частку (пай), яка розташована на території Васючинської сільської ради Рогатинського району, та регулюються нормами Цивільного кодексу УРСР 1963 року, Цивільного кодексу України 2003 року та Земельного кодексу України 2001 року.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року N 7 Про судову практику в справах про спадкування , відносини спадкування регулюються правилами Цивільного кодексу України, якщо спадщина відкрилась не раніше 01 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (далі - ЦК УРСР), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом тощо.

Оскільки спадщина відкрилась до 01 січня 2004 року, а тому до відносин спадкування суд застосовує норми ЦК УРСР 1963 року.

Статтею 524 ЦК УРСР було передбачено, що спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до вимог ст. 548 ЦК УРСР для набуття спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Для прийняття спадщини необхідне волевиявлення спадкоємця і здійснення ним певних дій.

За ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Статтею 55 Конституції України передбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

Згідно зі статтею 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Відповідно до п.г. ч.1 ст.81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

У силу статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Права власника майна підлягають захисту шляхом пред`явлення позову про визнання права на належне йому майно за умови, якщо власник не може належним чином реалізувати свої правомочності у зв`язку з наявністю щодо цього права сумнівів або претензій з боку третіх осіб.

Вищенаведені обставини дають підстави суду зробити висновок про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 206, 259, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області про визнання права власності на земельні частки(паї) в порядку спадкування, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку (пай) розміром 43,31 умовно кадастрових гектарів, яка знаходитьсяна території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області , як спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку (пай) розміром 43,31 умовно кадастрових гектарів, яка знаходитьсяна території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, як спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 , але не оформила своїх спадкових прав.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Васючин , код ЄДРПОУ 04354806.

Дата складення судового рішення - 05 грудня 2019 року.

Суддя Р.Г. Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86206889
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1926/19

Рішення від 28.11.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні