Рішення
від 02.12.2019 по справі 906/1133/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" грудня 2019 р. м. Житомир Справа № 906/1133/19

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Вельмакіної Т.М.

секретар судового засідання: Антонова О.В.

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув;

від відповідача: не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група"

до Приватного підприємства "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна"

про стягнення 6158 грн.00 коп.

Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група" звернулося з позовом до суду про стягнення з Приватного підприємства "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна" 6158,00грн сплаченого страхового відшкодуваня.

Ухвалою від 01.11.2019 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Судове засідання для розгляду справи по суті призначив на 02.11.2019.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся вчасно та належним чином, про що свідчать поштові повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 59-60, 65-66).

Відповідач відзиву на позов не подав, 08.11.2019 та 11.11.2019 на адресу суду, з відміткою поштового відділення про причини невручення "за закінченням терміну зберігання", повернулися копія ухвали про відкриття провадження у справі від 01.11.2019 та ухвали про виправлення описки від 05.11.2019, які направлялися судом на юридичну адресу Приватного підприємства "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна" (а.с .61-64, 67-69).

Господарським судом, за допомогою доступу до ЄДР, на запит суду від 31.10.2019 отримано Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно відповідача - Приватного підприємства "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна" (код ЄДРПОУ 33635130), місцезнаходження якого 10003, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Ольжича, буд. 9).

Відповідно до п. 3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" №18 від 26.12.2011, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Оскільки поштова кореспонденція направлялась відповідачу за юридичною адресою, суд вважає, що ним вжито всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи та забезпечення явки представника останнього в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Крім того, відповідно до статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень", кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі.

Ухвали Господарського суду Житомирської області у даній справі були оприлюднені у Єдиному державному реєстрі судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua), а тому відповідач міг ознайомитися з їх текстом.

Таким чином, Приватне підприємство "Науково-технічне підприємство"Український центр нерухомого майна" не було позбавлене об`єктивної можливості дізнатися про рух справи №906/1133/19, користуючись засобами поштового зв`язку, відкритим безоплатним цілодобовим доступом до Єдиного державного реєстру судових рішень тощо, однак наданими йому процесуальними правами не скористалось.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи, зокрема, у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Враховуючи, що явка представника відповідача в судове засідання обов`язковою не визнавалася, а надання письмового відзиву, відповідно до вимог ст. 178 ГПК України, є правом відповідача а не його обов`язком, суд вважає, що неявка представника відповідача та неподання відзиву на позовну заяву, не перешкоджає розгляду справи. Розгляд справи здійснюється за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2016 року між ПАТ "Страхова компанія " Українська страхова група" (надалі - страховик, позивач) та ОСОБА_1 (надалі страхувальник) було укладено Договір добровільного страхування майна № 11-2820-16-00004 (далі - Договір (а.с .11-17), відповідного до умов якого Страховик прийняв на себе ризики щодо майна Страхувальника та квартири АДРЕСА_1 .

Позивач вказує, що 06 лютого 2017 із застрахованим майном Страхувальника - квартирою № 25а, що належить їй на праві власності, трапилася страхова подія - залиття квартири.

Оскільки позивачем було здійснено виплату страхового відшкодування страхувальнику у розмірі 6156,00грн, позивач на підставі ст. 27 ЗУ "Про страхування", ч. 1 ст. 993, ч. 1 ст. 1166 ЦК України, просить суд стягнути з відповідача, як особи, яка обслуговує житловий будинок, у якому сталася страхова подія, суму страхового відшкодування у розмірі 6158,00грн.

Оцінивши в сукупності надані до справи документи, проаналізувавши приписи законодавства, що регулює спірні правовідносини, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про страхування" страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Згідно зі ст. 6 Закону України "Про страхування" добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог цього Закону. Конкретні умови страхування визначаються при укладенні договору страхування відповідно до законодавства. Добровільне страхування у конкретного страховика не може бути обов`язковою передумовою при реалізації інших правовідносин. Види добровільного страхування, на які видається ліцензія, визначаються згідно з прийнятими страховиком правилами (умовами) страхування, зареєстрованими Уповноваженим органом.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про страхування", договір страхування - це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов`язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Дана норма кореспондується з положеннями ст. 979 Цивільного кодексу України, якою визначено, що за договором страхування страховик зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити страхувальникові або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Згідно Договору №11-2820-16-00004 Добровільного страхування майна (а.с.11-18) Страховик (ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група") прийняв на себе ризики щодо майна Страхувальника ( ОСОБА_1 ) та квартири АДРЕСА_1 .

Як вбачається з п. 12.1. Частини 2 Договору, останній укладено відповідно до Закону України "Про страхування", Правил добровільного страхування майна від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, зареєстрованих Держфінпослуг України за №1150769 від 26.08.2005 (далі - Правила-1), Правил добровільного страхування майна (іншого, ніж передбаченого пунктами 5-9 статті 6 Закону України "Про страхування"), зареєстрованих Держфінпослуг України за №1161812 від 22.06.2006 (далі - Правила 2), далі по тексту разом або окремо - Правила, на підставі Ліцензії серії АВ №500314 строк дії з 13.01.2010, Ліцензії АВ №500328 строк дії з 13.01.2010.

Відповідно до п. 12.2. Договору, предметом останнього є майнові інтереси, що не суперечать Законодавству України і пов`язані з володінням і розпорядженням застрахованим майном.

За умовами п. 15.1. Договору, страхова сума - грошова сума, в межах якої страховик відповідно до умов Договору зобов`язаний провести виплату страхового відшкодування при настанні страхового випадку. Розмір страхової виплати по будь-якому та всім страховим випадкам не може перевищувати відповідної страхової суми (ліміту відповідальності).

Страхові суми щодо застрахованого майна встановлюються в межах дійсної вартості майна (п. 15.2. Договору).

Відповідно до умов п. 18.1. Договору, у разі настання передбачено Договором події, що призвело до завдання збитків і може бути кваліфікована як страховий випадок, страхувальник зобов`язаний, зокрема, негайно, у найкоротший строк (але не пізніше ніж протягом 24 години) після настання зазначеної події або її виявлення повідомити страховика про подію та всі відомі обставини її настання за телефоном асистуючої компанії.

З матеріалів справи вбачається, що 08.02.2017 до ПАТ "СК "Українська страхова група" від ОСОБА_1 надійшла заява про настання страхового випадку та виплату страхового відшкодування (а.с. 19).

Згідно вказаної заяви, страхувальником було повідомлено страховика про те, що 06 лютого 2017 із застрахованим майном Страхувальника - квартирою № 25а, що належить їй на праві власності, внаслідок сходження снігу з даху будинку трапилася страхова подія - затікання водою стелі, стін помешкання.

Як було встановлено судом та вбачається з листа представника КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва, адресованого ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" та ТОВ "А.С.А. Груп" (а.с. 21), відповідно до Розпорядження Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації від 09.02.2011 №80, КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва" здійснює господарське відання житлового фонду Шевченківського району м. Києва та обслуговування закріплених за ним житлових будинків. Житловий будинок, розміщений за адресою: вул. Обсерваторна, 8, м. Києва, знаходиться територіально у Шевченківському районі м. Києва, належить до сфери управління КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва та перебуває на його балансовому утриманні.

Матеріали справи містять Договір № 17 від 16.01.2017, укладений між Комунальним підприємством "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва" (Балансоутримувач) та Приватним підприємством "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна" (надалі - Підрядна компанія, відповідач) про надання житлово-комунальних послуг на обслуговування житлових та прибудинкових територій у житлових будинках комунальної власності неадміністративного мікрорайону "Покровська" Шевченківського району м. Києва (а.с. 23).

За умовами п. 1.1. Договору, балансоутримувач доручає, а підрядна компанія приймає функції підрядної організації та виконання послуг згідно проведених відкритих торгів щодо предмету закупівлі згідно ДК 016:2010 код 81.10.1 код за ДК 021:2015 98341140-8 Послуги допоміжні комбіновані щодо різних об`єктів, комплексне обслуговування об`єктів: "прибирання і утримання місць загального користування, сходових клітин, прибудинкової території, утримання і технічне обслуговування внутрішньо-будинкових інженерних та комунікаційних мереж (централізованого опалення, централізованого водопостачання та водовідведення, централізованого постачання гарячої води, електропостачання), утримання і дрібний поточний ремонт будинків, елементів благоустрою, прибудинкових територій та споруд" по неадміністративному мікрорайону "Покровська" Шевченківського району міста Києва, що включає утримання місць розташування та технічного обслуговування внутрішньо-будинкових інженерних мереж і комунікацій; з поточного утримання та прибирання прибудинкових територій, елементів благоустрою, дитячих та спортивних майданчиків, які розташовані та прибудинковій території; з прибирання і поточного утримання сходових клітин та інших місць загального користування житлових будинків комунальної власності, у тому числі дрібний поточний ремонт будинків, елементів благоустрою, прибудинкових територій та споруд, для забезпечення надання житлово-комунальних послуг.

За п. 1.2. Договору, мета останнього - забезпечення кваліфікованого, якісного, гарантованого обслуговування житлового фонду, його інженерно-технічного обладнання, дотримання санітарного стану будинків та прибудинкових територій для створення мешканцям будинків належних умов проживання.

Згідно п. 1.3. Договору, перелік житлових будинків з прибудинковими територіями і розташованими на них елементами благоустрою, що передаються Підрядній компанії для комплексного обслуговування, викладається в Додатку №1 до цього Договору.

За умовами п. 8.1. Договору, останній набуває чинності з моменту підписання сторонами і діє до 31.12.2017.

Додатковими угодами №1-3 сторони продовжили строк дії Договору до 28.11.2018 (а.с. 28-29 (зворотній бік).

Відповідно до Додатку № 1 до Договору № 17 від 16.01.2017, у переліку будинків, які передані для обслуговування зазначено будинок № 8 по вулиці Обсерваторній у м. Києві (а.с. 27 (зворотній бік).

Загальні положення про відшкодування завданої майнової шкоди закріплені в положеннях ст. 1166 Цивільного кодексу України.

Згідно зі ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до п. 3.2.5. Договору №17 від 16.01.2017, відповідач зобов`язався відшкодувати збитки, завдані майну, житловому приміщенню та шкоду, заподіяну життю чи здоров`ю мешканців будинків у випадку надання неякісних послуг, у розмірі й порядку згідно з чинним законодавством України.

З огляду на викладене, відповідальність за заподіяну матеріальну шкоду несе ПП "Науково - технічне підприємство "Український Центр Нерухомого Майна".

Матеріали справи містять Акт від 01.03.2017, складений комісією ПП "Науково - технічне підприємство" "Український Центр Нерухомого Майна" у складі: інженера з обслуговування житлового фонду Купченка А.С., старшого інженера Копець Н.М. та покрівельника Пушенка В.І., з якого вбачається, що в ході обстеження квартири АДРЕСА_1 встановлено, що ймовірно, залиття квартири відбулося внаслідок танення снігу на покрівлі будинку (а.с. 20).

Згідно Звіту про незалежну оцінку вартості матеріального збитку пошкодженого майна, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 від 18.01.2017, виконаного ТОВ "Незалежна експертна компанія", ринкова вартість відновлюваного ремонту з урахуванням ПДВ становить 7 158,00 грн.

Матеріали справи містять страховий акт №ДКЦВ-13228 від 03.03.2017, розрахунок ДКЦВ-13228 остаточної суми страхового відшкодування від 03.03.2017 та Розпорядження про виплату страхового відшкодування від 06.03.2017 (а.с. 31-33).

06 березня 2017 р. ПАТ "Страхова компанія" Українська страхова група" здійснило виплату страхового відшкодування Страхувальнику в розмірі 6156,00грн, що підтверджується платіжним дорученням №4146 від 06.03.2017 (а.с.34).

Згідно зі статтями 993 Цивільного кодексу України та 27 Закону України "Про страхування", до страховика потерпілого переходить право вимоги до завдавача шкоди у деліктному зобов`язанні у межах виплаченого потерпілому страхового відшкодування. Після такої виплати деліктне зобов`язання не припиняється. У ньому відбувається заміна кредитора: до страховика потерпілого переходить право вимоги, що належало цьому потерпілому у деліктному зобов`язанні, у межах виплаченого йому страхового відшкодування. Такий перехід права вимоги є суброгацією.

Враховуючи викладене, правовідносини, що виникли між ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" і відповідачем, у зв`язку з виплатою першим на користь потерпілої особи страхового відшкодування, є засновані на суброгації - переході до ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" права вимоги потерпілої у деліктному зобов`язанні особи. Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 04.07.2018 у справі №755/18006/15-ц та постанові Верховного Суду від 25.03.2019 у справі № 916/686/18.

Таким чином, до ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" у межах фактичних витрат і суми страхового відшкодування перейшло право вимоги, яке страхувальник (потерпілий) мав до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Листом від 28.11.2018 №718/УСГ ТОВ "A.S.A.GROP", за дорученням від ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група", повідомляло відповідача про виплату страхового відшкодування потерпілому, необхідність останньому погасити заборгованість у розмірі 6158,00грн, а також попереджало, що у випадку, якщо протягом одного тижня з дня отримання листа не буде повідомлено про рішення, ТОВ розпочне процедуру стягнення боргу через суд.

Враховуючи, вказане, а також те, що Акт від 01.03.2017 (а.с. 20) складено комісією у складі працівників відповідача, останній був обізнаний про настання страхового випадку, однак, будь-яких заперечень ні позивачу, ні суду не надав. Встановлені судом обставини не спростував.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами статтей 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи викладене, суд вважає що позовні вимоги є обґрунтованими, заявленими відповідно до вимог чинного законодавства та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241, 247 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" до Приватного підприємства "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна" задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Науково-технічне підприємство "Український центр нерухомого майна" (10003, Житомирська обл., місто Житомир, вул. Ольжича, будинок 9, ід. код 33635130) на користь Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" (03038, м. Київ, вул. І.Федорова, 32-А, ід. код 30859524):

- 6158,00 грн сплаченого страхового відшкодування;

- 1921,00 грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 09.12.19

Суддя Вельмакіна Т.М.

1 - до справи; 2,3 - сторонам (рек.)

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86208389
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1133/19

Рішення від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 01.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні