Рішення
від 10.12.2019 по справі 528/1002/19
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа № 528/1002/19

Провадження № 2/528/397/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

10 грудня 2019 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

судді Шевченко В.М.,

секретар судового засідання Кузуб В.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні Гребінківського районного суду Полтавської області в порядку загального позовного провадження

цивільну справу № 528/1002/19

за позовом ОСОБА_1

до Виконавчого комітету Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області,

третя особа - Гребінківська державна нотаріальна контора,

про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,

учасники справи:

не з`явились,

У С Т А Н О В И В :

позивач, звертаючись з позовом до суду, просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті батька, ОСОБА_2 , який померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок загальною площею 80,8 кв.м, з допоміжними господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , оскільки правовстановлюючі документи на спадкове майно померлого ОСОБА_2 відсутні.

23.10.2019 ухвалою суду позов прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у цій справі, призначено підготовче засідання, залучено в якості третьої особи Гребінківську ДНК Полтавської області, задоволено клопотання про витребування доказів, встановлено сторонам строк на реалізацію процесуального права подачі заяв по суті позовних вимог /а.с. 31-35/.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася про день, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала в повному обсязі просила задовольнити, справу розглянути без її присутності /а.с. 67/.

01.11.2019 від відповідача до суду надійшла заява в якій зазначено, що проти позову не заперечує та просить справу розглянути без участі представника Рудківської сільської ради./а.с. 39/.

Від третьої особи - Гребінківської державної нотаріальної контори 28.11.2019 надійшла заява, в якій зазначено, що проти позову не заперечують та просять справу розглянути без участі їх представника /а.с. 47/.

Інших заяв по суті позовних вимог від учасників справи не надійшло.

Ухвалою суду від 03.12.2019 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду /а.с.66/.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, що не заперечувалось відповідачем, оцінивши досліджені подані докази, прийшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_2 , про що Рудківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області було зроблено відповідний актовий запис №1 та видано свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 від 30.0.2006 /а.с.12/.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дочкою померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серія НОМЕР_2 від 01.05.1965 виданого Березівською сільською радою Пирятинського району Полтавської області про що зроблено відповідний актовий запис №14 /а.с. 21/.

Згідно із свідоцтвом про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 виданим 30.10.2085 г. Полтава городской Дворец бракосочетаний між громадянами ОСОБА_4 та ОСОБА_3 було зареєстровано шлюб, актовий запис №2691, в результаті чого ОСОБА_3 змінила прізвище на ОСОБА_5 /а.с. 21/.

За даними довідки, виданої Комунальним підприємством Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації № 66 від 13.06.2016 станом на 29.12.2012 житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 в КП Лубенське МБТІ не зареєстрований /а.с. 17/.

В довідці виданій ТОВ Бюро технічної інвентаризації міжрегіональне від 24.06.2016 № 825 на ім`я ОСОБА_6 зазначено, що в будинку, розташованому за адресою АДРЕСА_1 самовільного будівництва та перепланування не виявлено /а.с. 18/.

Згідно із випискою з погосподарських книг № 239 від 28.11.2019 за період з 1991 по 2010 роки в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , власником домогосподарства зазначено ОСОБА_2 , також за цією адресою проживали: дружина - ОСОБА_6 , дочка - ОСОБА_1 , зять - ОСОБА_4 , внук - ОСОБА_7 , внук - ОСОБА_8 /а.с. 13-16/.

Земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, а також для ведення особистого селянського господарства, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 на праві приватної власності належать ОСОБА_1 , що підтверджено Державним актом від 26.11.2003 серія Р1 № 504635 /а.с. 20/ та витягами з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-5314679532019 від 20.11.2019 та № НВ-5314679582019 від 20.11.2019 /а.с. 54-59/.

Технічний паспортам на житловий будинок АДРЕСА_1 виготовлений ТОВ Бюро технічної інвентаризації міжрегіональне від 14.06.2016 для замовника ОСОБА_6 /а.с.23-27/.

Згідно звіту про оцінку майна житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , станом на 20.10.2019 ринкова вартість об`єкту оцінки становить 72 100 (сімдесят дві тисячі сто) грн /а.с.22/.

Відповідно до відомостей наданих Гребінківською державною нотаріальною конторою спадкова справа на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відкрита за №60/2006, відносно матеріалів спадкової справи, спадкоємцем являється дочка померлого - ОСОБА_1 , а також дружина - ОСОБА_6 , яка відмовилася від прийняття спадщини, про інших спадкоємців, які могли б прийняти спадщину або відмовитися від неї не відомо /а.с. 7/.

22.07.2017 ОСОБА_9 , державним нотаріусом Гребінківської державної нотаріальної контори надано письмову відповідь № 364/02-14 на усну заяву ОСОБА_1 в якій роз`яснено, що видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві. В даному випадку відсутній правовстановлюючий документ на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , який підтверджує право власності спадкодавця на майно, а тому відсутні правові підстави для вчинення нотаріальних дій та роз`яснено право звернення до суду для оформлення своїх спадкових прав /а.с.7/.

Предметом судового розгляду у цій справі є визнання права власності в порядку спадкування за законом на будинок.

Власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Згідно із ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

У цих спірних правовідносинах спадкову масу складає нерухоме майно, а саме житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями та спорудами.

При цьому спадкодавцем не було здійснено державну реєстрацію речового права стосовно зазначеного нерухомого майна.

Водночас, облік особистого селянського господарства розташованого за адресою АДРЕСА_1 , здійснювалося органом місцевого самоврядування - Рудківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області, що підтверджено відповідними документами.

Відповідно до статті 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із частиною четвертою статті 3 зазначеного Закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Тобто, право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з чинними нормативно-правовими актами до набрання чинності цим Законом, визнаються державою.

Отже, право власності на збудоване до набрання чинності Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень нерухоме майно набувається в порядку, який існував на час його будівництва, а не виникає у зв`язку із здійсненням державної реєстрації права власності на нього в порядку, передбаченому цим законом, як офіційного визнання державою такого права, а не підставою його виникнення.

Відповідно до частини першої статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Фактично єдиним документом, що засвідчує факт існування об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, є технічний паспорт на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації (лист Міністерства юстиції України від 23 лютого 2016 року № 8.4-35//18/1).

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно із ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

За нормою ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За приписами ч. 1 ст. 1269 Цивільного кодексу України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Як вбачається із п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що позивач належить до першої черги спадкоємців за законом щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , вчасно звернулася до нотаріуса для прийняття спадщини, інші спадкоємці відсутні. Неможливість отримати ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадкове майно її померлого батька зумовлене відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно, будівництво якого проводилося в період з 1961 по 1980 роки. При цьому, виготовлений технічний паспорт не містить відміток про самочинність будівництва, чинне на той період законодавство не вимагало обов`язкової реєстрації нерухомого майна, тому позов про визнання права власності в порядку спадкування за законом обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі заявлених позовних вимог.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (ч. 4 ст. 263 ЦПК України).

При розгляді цих спірних правовідносин судом враховано висновки, викладені у постанові Верховного Суду у справі № 557/1209/16-ц від 10.10.2018.

На підставі викладеного вище, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , ст.ст. 392, 1216, 1218, 1222, 1258, 1261, 1269 ЦК України, ст.ст. 209, 258, 264, 268, 354, пп.15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,

УХВАЛИВ:

позов ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, третя особа Гребінківська державна нотаріальна контора про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 80,8 кв.м, житловою площею 53,2 кв.м, з допоміжними господарськими будівлями та спорудами, який в цілому складається з: А-1 - житловий будинок; а - погріб під частиною будівлі; б - прибудова; Б - сарай-літня кухня; в - прибудова; В - гараж; г - літній душ; Г - сарай; д - прибудова; Д - саж; Е - вбиральня; №1 - яма вигрібна; №2 - водогін; №3 - огорожа; №4 - ворота; №5 - огорожа.

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гребінківський районний суд Полтавської області у строки, встановлені статтею 354 ЦПК України.

Інформацію стосовно справи, що розглядається, можна отримати за адресою: м. Гребінка, вул. Я. Мудрого, 4, та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1605.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 ;

Відповідач: Виконавчий комітет Рудківської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 13956266, адреса: вул. Набережна 6 с. Рудка Гребінківського району Полтавської області, 37461;

Третя особа: Гребінківська державна нотаріальна контора Полтавської області, код ЄДРПОУ 02899967, адреса: пров. Євгена Гребінки 13 м. Гребінка Полтавської області, 37400.

Складення повного тексту рішення 10.12.2019.

Суддя В. Шевченко

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено11.12.2019
Номер документу86219223
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/1002/19

Рішення від 10.12.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні