Ухвала
від 20.09.2019 по справі 759/16201/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5644/19

ун. № 759/16201/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2019 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 щодо неповернення тимчасового вилученого майна,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 , щодо неповернення тимчасово вилученого майна та просить задовольнити скаргу та зобов`язати прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 повернути ОСОБА_6 тимчасово вилучене майно, під час обшуку 13.11.2018 року за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, 19, офіс. № 169, а саме: телефон «Sony» коричневого кольору «Xperia», мобільний телефон «HTC», імей НОМЕР_1 з карткою мобільного оператора «Київстар», мобільний телефон «HTC», імей НОМЕР_2 без картки мобільного оператора, ключі від автомобіля з позначкою «Мерседес», ключі від автомобіля чорного кольору з позначкою «Мерседес», три ключі з підписом TOYO та JMA, договір обов`язкового страхування на авто д.н.з. НОМЕР_3 , печатка з надписом ФОП ОСОБА_4 , печатка ТОВ «Бенс Експрес», мобільний телефон «HTC» чорного кольору імей НОМЕР_4 без картки мобільного оператора, мобільний телефон «Motorola» імей НОМЕР_5 без картки мобільного оператора, ноутбук чорного кольору «ASUS» 6913, ноутбук чорного кольору «ASUS» 9206, ноутбук чорного кольору «ASUS» 7680, печатка « ОСОБА_7 » сплачено, печатка «Курорт маг Ю.А.», печатка « ОСОБА_8 », ноутбук чорного кольору «ASUS» 8995 з зарядним пристроєм, жорсткий диск в кількості 11 шт., ліцензійні марки в кількості 35 шт., ліцензійні марки в кількості 10 шт., фотоапарат «Samsung», планшет чорного кольору imPAD з зарядним пристроєм, печатка комерційного банку «Дельта», печатка «Експобізнес», печатка «УТУР», картка CODE синього кольору, особова медична книжка 2 шт., ноутбук «ACER 16-7165» з зарядним пристроєм.

В судове засідання адвокат ОСОБА_3 не з`явився, повідомлявся належним чином про розгляд скарги, причини неявки суду не відомі.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив, тому суд вважає можливим розглянути скаргу в його відсутності.

Вивчивши скаргу, додані до неї документи, приходжу до наступного висновку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на виконання ухвали Святошинського районного суду м.Києва від 19.10.2018 року, прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 09.11.2018 року було проведено обшук зазначеного в ухвалі нежилого приміщення, яке розташоване в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , в якомуведеться фінансово-господарськадіяльністьОСОБА_4 та ОСОБА_9 від іменіюридичних осіб,а саме: ТОВ «Айбус», ТОВ «Айбусік» та ТОВ «Бенс Експрес» (ЄДРПОУ 33741502)/

За результатами огляду слідчим виявлено та вилучено майно, майно, а саме: телефон «Sony» коричневого кольору «Xperia», мобільний телефон «HTC», імей НОМЕР_1 з карткою мобільного оператора «Київстар», мобільний телефон «HTC», імей НОМЕР_2 без картки мобільного оператора, ключі від автомобіля з позначкою «Мерседес», ключі від автомобіля чорного кольору з позначкою «Мерседес», три ключі з підписом TOYO та JMA, договір обов`язкового страхування на авто д.н.з. НОМЕР_3 , печатка з надписом ФОП ОСОБА_4 , печатка ТОВ «Бенс Експрес», мобільний телефон «HTC» чорного кольору імей НОМЕР_4 без картки мобільного оператора, мобільний телефон «Motorola» імей НОМЕР_5 без картки мобільного оператора, ноутбук чорного кольору «ASUS» 6913, ноутбук чорного кольору «ASUS» 9206, ноутбук чорного кольору «ASUS» 7680, печатка « ОСОБА_7 » сплачено, печатка «Курорт маг Ю.А.», печатка « ОСОБА_8 », ноутбук чорного кольору «ASUS» 8995 з зарядним пристроєм, жорсткий диск в кількості 11 шт., ліцензійні марки в кількості 35 шт., ліцензійні марки в кількості 10 шт., фотоапарат «Samsung», планшет чорного кольору imPAD з зарядним пристроєм, печатка комерційного банку «Дельта», печатка «Експобізнес», печатка «УТУР», картка CODE синього кольору, особова медична книжка 2 шт., ноутбук «ACER 16-7165» з зарядним пристроєм.

Однак, скаржник зазначає, що слідчим не було виконано імперативну норму ст. 169 КПК України, майно, вилучене під час проведення обшуку нежилого приміщення 13.11.2018 року, підлягає поверненню особі, у якої його було вилучено, він вимушений звернутись до суду з вищезазначеною скаргою.

Згідност. 2 КПК Українизавданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Положеннями ч. 1ст. 303 КПК Українивстановлено перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування та вичерпний перелік кола осіб, які можуть звернутись з такими скаргами до слідчого судді.

Відповідно до п.1) ч. 1ст. 303 КПК Українина досудовому провадженні можуть бути оскаржені зокрема рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогамистатті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.

Згідно ч. 3,4ст. 236 КПК Україниперед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія. У разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні копія ухвали повинна бути залишена на видному місці у житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 1ст. 84 КПК Українипід доказами в кримінальному провадженні слід розуміти фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно до ч. 2ст. 93 КПК Українисторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до абз. 2 ч. 2ст. 168 КПК Українитимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Однак, відповідно до ч.7ст. 236 КПКвилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Таким чином, згідно ч. 7ст. 236 КПК України, передбачає загальне правило, згідно з яким вилучене під час обшуку майно, яке безпосередньо не зазначене в ухвалі слідчого судді на обшук, вважається тимчасово вилученим. А норма передбачена абз. 2 ч. 2ст. 168 КК України(щодо електронних інформаційних систем) встановлює виняток із цього правила та є спеціальною стосовно передбаченої ч. 7ст. 236 КПК Українинормою, адже вказує на те, що навіть у разі безпосереднього зазначення в ухвалі слідчого судді електронних інформаційних систем у разі їх вилучення під час обшуку вони будуть вважатися тимчасово вилученим майном.

Відповідно до п.3 ч.1ст.169 КПКтимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено якщо слідчий, прокурор не подасть до слідчого судді клопотання про арешт тимчасово вилученого майна протягом 48 годин після вилучення майна.

Згідно з ч.5ст.171 КПКу разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Відповідно до ч. 4ст. 41 Конституції Україниніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 14.11.2018 року накладено арешт на час досудового розслідування на нерухоме майно, а саме: телефон «Sony» коричневого кольору «Xperia», мобільний телефон «HTC», імей НОМЕР_1 з карткою мобільного оператора «Київстар», мобільний телефон «HTC», імей НОМЕР_2 без картки мобільного оператора, ключі від автомобіля з позначкою «Мерседес», ключі від автомобіля чорного кольору з позначкою «Мерседес», три ключі з підписом TOYO та JMA, договір обов`язкового страхування на авто д.н.з. НОМЕР_3 , печатка з надписом ФОП ОСОБА_4 , печатка ТОВ «Бенс Експрес», мобільний телефон «HTC» чорного кольору імей НОМЕР_4 без картки мобільного оператора, мобільний телефон «Motorola» імей НОМЕР_5 без картки мобільного оператора, ноутбук чорного кольору «ASUS» 6913, ноутбук чорного кольору «ASUS» 9206, ноутбук чорного кольору «ASUS» 7680, печатка « ОСОБА_7 » сплачено, печатка «Курорт маг Ю.А.», печатка « ОСОБА_8 », ноутбук чорного кольору «ASUS» 8995 з зарядним пристроєм, жорсткий диск в кількості 11 шт., ліцензійні марки в кількості 35 шт., ліцензійні марки в кількості 10 шт., фотоапарат «Samsung», планшет чорного кольору imPAD з зарядним пристроєм, печатка комерційного банку «Дельта», печатка «Експобізнес», печатка «УТУР», картка CODE синього кольору, особова медична книжка 2 шт., ноутбук «ACER 16-7165» з зарядним пристроєм, яке було вилучено в ході обшуку від 13.11.2018 за адресою: АДРЕСА_1 , на строк досудового розслідування.

Таким чином, враховуючи, що майно яке було в ході обшуку вилучене ТОВ «Лотері Дістрібьшн» 09.11.2018 року накладено арешт, суд вважає, що дана скарга не підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись приписамиКримінально процесуального кодексу України, -

В зв`язку із викладеним, керуючись ст.169-171,234-236,303,305 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні скарги адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 щодо неповернення тимчасового вилученого майна - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86224693
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/16201/19

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні