Рішення
від 10.12.2019 по справі 303/7478/19
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2019 року м. Мукачево Справа №303/7478/19

2-о/303/172/19

номер рядка стат. звіту - 7

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

у складі: головуючого судді - Кость В.В.

присяжних: Рубець М.І.

Яцейко Г.В.

секретар судового засідання - Немеш Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Мукачево цивільну справу

за заявою ОСОБА_1

заінтересовані особи: (1) Зняцівська сільська рада

(2) Мукачівський районний відділ державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області

про оголошення фізичної особи померлою

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про оголошення померлим ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_1 ).

Вимоги за заявою обґрунтовуються доводами про відсутність будь - якої інформації про фактичне місце перебування батька дітей заявника (більше 11-ти років). Оголошення померлим ОСОБА_2 необхідно заявнику для прийняття спадщини їхніми дітьми після смерті діда - ОСОБА_3 .

Заявник та її представник в судове засідання не з`явилися, натомість від представника заявника надійшла заява про розгляд справи у його відсутності.

Заінтересована особа (1) уповноваженого представника в судове засідання не направила..

Від заінтересованої особи (2) надійшла заява про розгляд справи без їх участі проти заявлених вимог не заперечує.

Дослідивши подані по справі доказові матеріали, суд констатує наступне.

3 лютого 2009 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвано (копія свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 ).

Згідно з даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с. 8) та даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 (а.с. 9) батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є заявник та ОСОБА_2 .

На підставі ухвали Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 01 грудня 2014 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оголошено в розшук.

Відповідно до частини четвертої статті 82 Цивільного процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

На підставі рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 30 травня 2018 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , визнано безвісно відсутнім.

Так, вказаним рішенням суду встановлено факт відсутності відомостей про ОСОБА_2 з 2008 року.

Відповідно до частин першої та третьої ст. 46 Цивільного кодексу України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Згідно з вимогами статті 47 Цивільного кодексу України, правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Судом встановлено, що з моменту зникнення ОСОБА_2 пройшло більше трьох років і жодної інформації щодо її місця перебування у суду не має.

Тривала відсутність громадян в місці їх постійного проживання, за відсутності відомостей про них, має пряме відношення до прав та інтересів фізичних осіб, з якими вони мають родинні та інші взаємовідносини.

Разом з тим, Пленум Верховного Суду України у п. 13 Постанови Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31.03.1995 року №5 роз`яснив, що встановлення із зазначених підстав факту смерті відрізняється від встановлення факту реєстрації смерті (яке провадиться на підставі п.4 ст.273 ЦПК і полягає у з`ясуванні, насамперед, обставин не самої події смерті, а її реєстрації в органах реєстрації актів громадянського стану) та від оголошення особи померлою, яке провадиться за правилами глави 35 ЦПК України.

На відміну від факту смерті особи, який встановлюється судом за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин, громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, зазначених у ст. 21 ЦК України, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Із статті 305 Цивільного процесуального кодексу України вбачається, що заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Встановлення факту для заявника має юридичне значення, оскільки дозволяє дітям ОСОБА_2 , як спадкоємцям першої черги за законом, прийняти спадщину у встановленому законом порядку за своїм дідом.

З урахуванням вищевказаного, заяву слід задоволити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 8, 124, 129, 129 1 Конституції України, ст.ст. ст.ст. 2, 3, 10, 12, 77-80, 263, 308, 354 Цивільного процесуального кодексу України, Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 - задоволити

2. Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , померлим - з дня набрання рішенням суду законної сили.

3. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

4. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

5. Заявник : ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ).

Представник заявника : ОСОБА_6 ( АДРЕСА_3 ).

Заінтересовані особи: (1) Зняцівська сільська рада (89650 с. Зняцево Мукачівського району, вул. Гойди, 70, код ЄДРПОУ 04350464).

(2) Мукачівський районний відділ державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області (89600 м. Мукачево, пл. Духновича, 15, код ЄДРПОУ 26031216).

Суддя В.В. Кость

Присяжні: М.І. Рубець

Г.В. Яцейко

Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено11.12.2019
Номер документу86230392
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою

Судовий реєстр по справі —303/7478/19

Рішення від 10.12.2019

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Кость В. В.

Ухвала від 20.11.2019

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Кость В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні