Рішення
від 09.12.2019 по справі 529/1162/19
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/1162/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2019 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Шимка Олександр Іванович, про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. «А-1» , гаража літ. «Б» , сарая літ. «В» , колодязя питного № 1, огорожі № 2, яке розташоване по АДРЕСА_1 .

Вказуючи на те, що при оформленні спадкових прав на вищевказане спадкове майно після смерті матері позивача було виявлено відсутність реєстрації на будинковолодіння за померлою, що перешкоджає позивачу, як спадкоємцю за законом розпоряджатися спадковим майном вцілому на власний розсуд. У зв`язку з цим позивач звернувся до суду та просить визнати за ним право власності на вказане спадкове нерухоме майно після смерті його матері.

В судове засідання позивач не з`явився, але на адресу суду надіслав письмову заяву про підтримання своїх позовних вимог та розгляд справи проведення у його відсутність.

Представник відповідача - Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, але до суду подав відзив на позовну заяву в якому зазначив, що Великобудищанська сільська рада позовні вимоги позивача визнає та не заперечує проти їх задоволення, а також просив розгляд справи провести у його відсутність.

Третя особа - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу - Шимка О. І. в судове засідання також не з`явився, буь - яких пояснень з приводу позову позивача суду не надав, хоча він був відровідно до чинного заклонодавства повідомлений про час і місце розгляду справи, тому розгляд справи був проведений його відсутність.

Враховуючи те, що позивач позов підтримав, відповідач його визнав, а третя особа по справі проти задоволення позову не заперечувала, тому розгляд даної справи по суті був проведений, відповідно до ст. 198 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши наявні у справі докази, відзив на позов від відповідача та пояснення щодо позову від третьої особи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого виконавчим комітетом Великобудищанської сільської ради Диканського району вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 85 років в с. Великі Будища Диканського району померла ОСОБА_2 .

Крім цього, судом було встановлено, що після смерті матері позивача залишилося спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. «А-1» , гаража літ. «Б» , сарая літ. «В» , колодязя питного № 1, огорожі № 2, яке розташоване по АДРЕСА_1 , яке померлій належало на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 01. 11. 1983 року.

Відповідно до довідки від 09. 10. 2019 року виданої приватним нотаріусом Шимкою О. І. вбачається, що нотаріус не взмозі видати позивачу свідоцтво про право власності на вищевказане майно, оскільки відсутня реєстрація на це майно.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно з статтею 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Судом встановлено, що померла та позивач дійсно перебували в родинних відносинах як мати та син і так як позивач не подав заяви про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України він є таким, що прийняв її після смерті своєї матері у вигляді вказаного вище майна.

За життя, нині померла ОСОБА_2 , не встигла вирішити питання щодо оформлення та реєстрації документів про право власності на вказане спадкове нерухоме майно, так як померла, а смерть людини не може бути передбачуваною.

Тому, оскільки, померла ОСОБА_2 належним чином не здійснила реєстрації права власності на належне їй нерухоме майно у вигляді будинковолодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 , так як померла, однак, вказане вище майно є спадковим. Тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачем слід визнати в порядку спадкування право власності на вказане вище майно з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 316, 376, 392, 1296, 1299 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 81, 83, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , до Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка знаходиться в с. Великі Будища Диканського району Полтавської області, вул. Ю. Кононенка, 31, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21045946, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Шимка Олександр Іванович, який знаходиться в АДРЕСА_2 . АДРЕСА_1 Полтавської області, вул. Гоголя, 2, ідентифікаційний код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , про визнання права власності на спадкове майно, задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на спадкове нерухоме майно у вигляді будинковолодіння, яке відповідно до технічного паспорта складається з житлового будинку позначеного літ. «А-1» , гаража літ. «Б» , сарая літ. «В» , колодязя питного № 1, огорожі № 2, яке розташоване по АДРЕСА_1 , як за спадкоємцем такого майна після померлої матері ОСОБА_2 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено11.12.2019
Номер документу86241888
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/1162/19

Рішення від 09.12.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні