Рішення
від 10.12.2019 по справі 904/4500/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2019м. ДніпроСправа № 904/4500/19

За позовом Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ" в особі Рівненської атомної електричної станції

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАМІ"

про стягнення 6 946 грн. 45 коп.

Суддя Манько Г.В.

за участю секретаря судового засідання Федьковської О.В.

Представники:

Від позивача не з`явився.

Від відповідача Антонов Є.М.

Вільний слухач ОСОБА_1

СУТЬ СПОРУ:

Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ" в особі Рівненської атомної електричної станції звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Ламі" 6 946 грн. 45 коп. пені та штрафу, та судового збору.

Позивач у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. З заявами та клопотаннями до суду не звертався.

Відповідач проти позову заперечував, просив суд у позові відмовити. Надав відзив на позов. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у відзиві на позов. Звертав увагу суду, що позивач не надав доказів оприлюднення договору на веб - порталі Уповноваженого органу згідно Закону України "Про нублічні закупівлі".

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника відповідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

07.09.2018р. між державним підприємством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ" від імені Рівненської атомної електричної станції та товариством з обмеженою відповідальністю "Ламі" підписано договір поставки №1254/53-122-01-18-06871 (далі Договір).

Згідно п. 1.1 Договору Постачальник зобов`язується поставити і передати у власність Замовника певну продукцію, а Замовник в свою чергу, зобов`язується оплатити продукцію за кількістю та за цінами, що передбачені у специфікації №1 (додаток №1 до договору).

Предметом поставки по даному договору є 43830000-0 електричні інструменти, які передбачено специфікацією №1 до даного Договору (п.1.2 Договору).

Відповідно до п. 2.1 Договору ціна продукції, що поставляється за цим Договором складає 269547,40 грн., крім того ПДВ - 53909,48 грн.

Умовами п. 2.2 Договору визначено, що загальна сума договору складає 323456,88 грн.

Пунктом 3.1 Договору передбачено, що строк поставки продукції - 30 календарних днів з дати оприлюднення даного договору на веб-порталі Уповноваженого органу згідно Закону України "Про публічні закупівлі". Продукція поставляється на умовах DDP згідно "Інкотермс-2010".

Згідно п. 4.1 Договору кількість та асортимент продукції визначається у специфікації №1 (додаток №1 до договору).

Постачальник гарантує відповідність якості продукції, що поставляється по даному договору, вимогам нормативної документації для даного виду продукції (п. 5.1 Договору).

Відповідно до п. 5.2 Договору Гарантійний строк експлуатації та зберігання визначається технічною документацією на продукцію, що поставляється, при умові дотримання Замовником вимог технічних умов і нормативних документів щодо зберігання даної продукції. Постачальник забезпечує наявність гарантії виробника на строк вказаний у технічній документації. У разі відсутності у нормативно-технічній документації гарантійних строків на даний вид продукції, гарантійний строк експлуатації становить 12 місяців, гарантійний строк зберігання становить 12 місяців з моменту поставки продукції.

В п. 5.3 Договору вказано, що якщо на протязі гарантійного строку будуть виявлені недоліки продукції, постачальник на протязі 20 днів з моменту отримання повідомлення від Замовника за свій рахунок замінює її на якісну. У випадку недотримання постачальником строку встановленого для заміни продукції, він сплачує Замовнику штрафні санкції передбачені п. 9.1 даного договору.

У випадку порушення строків поставки, "Постачальник" зобов`язується сплатити Замовнику пеню в розмірі 0,1% від суми непоставленої (недопоставленої) продукції за кожен день прострочки, при цьому у випадку прострочення поставки (недопоставки) продукції понадтридцять діб, Постачальник додатково сплачує Замовнику штраф у розмірі 7% від суми непоставленої (недопоставленої) продукції. У випадку порушення Постачальником взятих на себе зобов`язань по поставці продукції відносно якості та/або комплектності, Постачальник сплачує Замовнику штраф у розмірі 20% вартості неякісної (некомплактної) продукції. Сплата вказаних штрафних санкцій не звільняє Постачальника від виконання зобов`язань по договору (п. 91 Договору).

Згідно п. 11.1 Договору договір вважається укладеним з моменту його підписання Сторонами та скріплення печатками. Строк дії даного договору - по 31.12.18р., а в частині виконання гарантійних зобов`язань Постачальника, що передбачені даним Договором - до спливу гарантійних строків.

Пунктом 11.2 Договору передбачено, що укладений стрононами договір оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу згідно Закону України "Про публічні закупівлі". Дата (момент) укладення договору зазначається у звіті про результати проведення процедури закупівлі який автоматично формується електронною системою закупівель та оприлюднюється протягом одного дня після оприлюднення замовником договору про закупівлю на веб-порталі Уповноваженого органу.

Даний Договір може бути змінений, розірваний або визнаний недійсним на підставі передбаченій законом або за згодою сторін (п. 11.3 Договору).

Умовами п. 11.4 Договору визначено, що договір є укладенім і в тому випадку, якщо відповідь про прийняття пропозиції укласти договір було відправлено та (або) одержано із запізненням.

Позивачем та відповідачем підписано специфікацію №1 до договору поставки №1254 від 07.09.18р. на суму 323 456 грн. 88 коп.

Також сторонами погоджено технічні вимоги (додаток №2) до товару, що поставляється.

Господарський суд погоджується з доводами позивача, що на веб-порталі Уповноваженого органу договір було оприлюднено 25.09.2018р., що є публічно доступним.

Перебіг строку поставки закінчився 25.10.2018р. згідно умов Договору, а саме п. 3.1.

Поставку продукції відповідач здійснив у два етапи. Видатковою накладною № 3 від 08.11.2018 підтверджується що поставка продукції на суму 310 976,88 гривень, здійснена 12.11.2018 з простроченням встановленого Договором терміну.

Видатковою накладною № 19 від 26.12.2018 підтверджується що поставка продукції на суму 12 480,00 гривень, здійснена 28.12.2018 з простроченням встановленого Договором терміну.

У відповідності до пункту 8.4 договору від 07.09.2018 датою поставки продукції вважається дата підписання видаткової накладної або накладної Вантажоотримувачем продукції.

ВП Рівненська АЕС ДП НАЕК Енергоатом було направлено на адресу ТОВ Ламі лист про добровільну сплату штрафних санкцій.

18.03.2019 на адресу ВП Рівненська АЕС ДП НАЕК Енергоатом надійшов лист від адвоката Климась Юрій Іванович, в якому зазначено що він на підставі договору надає правову допомогу ТОВ Ламі , та зазначив що умови договору № 1254 з боку ТОВ Ламі порушенні не були.

В подальшому ВП Рівненська АЕС направив на адресу ТОВ Ламі досудове попередження на суму 6 946,45 гривень, з яких 6 072,85 пені та 873,60 гривень штраф за прострочення поставки понад тридцять днів.

Відповіді на досудове попередження позивач від відповідача не отримав.

Згідно статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Згідно статті 216 Господарського кодексу України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно вимог п. 9 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Докази оприлюднення договору на веб - порталі Уповноваженого органу згідно Закону України "Про нублічні закупівлі" є публічно доступними.

Відповідачем не надано доказів відсутності оприлюднення договору на веб - порталі Уповноваженого органу згідно Закону України "Про нублічні закупівлі".

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений строк у відповідності з вказівками закону, договору, одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ламі" (49064, м. Дніпро, вул. Мічуріна, 4, ідентифікаційний код 41176104) на користь Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ" (01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3, ідентифікаційний код 24584661) в особі Рівненської атомної електричної станції (34400, Рівненська область, м. Вараш, ідентифікаційний код 05425046)пеню 6072 грн. 85 коп., штраф 873 грн. 60 коп., судовий збір 1921 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 11.12.2019

Суддя Г.В.Манько

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено11.12.2019
Номер документу86244029
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4500/19

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Судовий наказ від 03.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Рішення від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні