Вирок
від 11.12.2019 по справі 352/592/19
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/592/19

Провадження № 1-кп/353/68/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2019 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 та його захисника-адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тлумач кримінальне провадження N 12016090250000477, занесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2016 року, за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця сел. Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області, зареєстрованого у АДРЕСА_1 , без постійного місця проживання, з середньою освітою, не працюючого, одруженого, раніше неодноразово засудженого, останній раз вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року з застосуванням ч. 4 ст. 70 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років 10 місяців, громадянина України,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України,-

в с т а н о в и в:

Обвинувачений ОСОБА_6 повторно вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжку), поєднану з проникненням в інше приміщення.

Кримінальні правопорушення було вчинено при наступних обставинах.

В ніч з 01.11.2016 року на 02.11.2016 року, з метою вчинення крадіжки грошових коштів із приміщення церкви, ОСОБА_6 прийшов на АДРЕСА_2 , де знаходиться церква Покрови Божої Матері релігійної організації - релігійної громади (парафії) Покрови Божої Матері Української Греко-Католицької Церкви с. Радча Тисменицького району Івано-Франківської області. Для приведення до виконання свого злочинного умислу спрямованого на таємне викрадення чужого майна, ОСОБА_6 заздалегідь підготував знаряддя вчинення злочину, а саме: ручний столярно-теслярний інструмент - стамеску та ручну пилку по металу, які він взяв за місцем тимчасового проживання у м. Івано-Франківську.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 зайшов на територію церкви через відчинену хвіртку, підійшов до зовнішніх захисних грат вікна з тильної сторони входу до церкви, після чого за допомогою ручної пилки по металу відпиляв захисні грати. Далі ОСОБА_6 за допомогою стамески відтиснув дерев`яне вікно та проник всередину приміщення церкви.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на заволодіння чужим майном та бажаючи довести свій злочинний умисел до кінця, перебуваючи у приміщенні церкви Покрови Божої Матері у залі позаду іконостасу, ОСОБА_6 викрав із дерев`яної тумбочки грошові кошти у сумі 9400,0 гривень, після чого із викраденими грошима покинув приміщення церкви Покрови Божої Матері, а викраденими грошовими коштами розпорядився на власний розсуд.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_6 потерпілому - релігійній організації - релігійній громаді (парафії) Покрови Божої Матері Української Греко-Католицької Церкви с. Радча Тисменицького району Івано-Франківської області спричинено матеріальну шкоду в розмірі 9400,0 гривень.

Крім цього, ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою вчинення крадіжки грошових коштів із приміщення церкви, заздалегідь підготувавши знаряддя вчинення злочину, а саме: ручний столярно-теслярний інструмент - стамеску, який він взяв за місцем свого тимчасового проживання у м. Івано-Франківську, в ніч з 19.12.2016 року на 20.12.2016 року прибув на АДРЕСА_3 , де знаходиться церква Благовіщення Пресвятої Діви Марії релігійної організації - релігійної громади (парафії) Благовіщення Пречистої Діви Марії Української Греко-Католицької Церкви с. Чукалівка Тисменицького району Івано-Франківської області.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 зайшов на територію церкви через прохід у огорожі, після чого за допомогою стамески відтиснув металічну решітку вікна, вийняв скло у дерев`яному вікні із тильної сторони церкви і таким чином проник всередину приміщення церкви.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на заволодіння чужим майном та бажаючи довести свій злочинний умисел до кінця, ОСОБА_6 , перебуваючи в приміщенні церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці, із пластикової скриньки на дерев`яному столі викрав грошові кошти у сумі 1500,0 гривень, після чого покинув приміщення та територію церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької Церкви, а викраденими грошовими коштами розпорядився на власний розсуд.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_6 потерпілому - релігійній організації - релігійній громаді (парафії) Благовіщення Пречистої Діви Марії Української Греко-Католицької Церкви с. Чукалівка Тисменицького району Івано-Франківської області спричинено матеріальну шкоду в розмірі 1500,0 гривень.

Також, ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою вчинення крадіжки грошових коштів із приміщення церкви, заздалегідь підготувавши знаряддя вчинення злочину, а саме: ручний столярно-теслярний інструмент - стамеску, який він взяв за місцем свого тимчасового проживання у м. Івано-Франківську, у ніч з 25.12.2016 року на 26.12.2016 року прийшов на АДРЕСА_4 , де знаходиться церква Покрови Пресвятої Богородиці релігійної організації - релігійної громади (парафії) Святої Покрови Української Греко-Католицької Церкви с. Добровляни Тисменицького району Івано-Франківської області.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 переліз через огорожу на територію церкви, віднайшов дерев`яну драбину, яку приклав до рами метало-пластикового вікна, та у подальшому за допомогою стамески відтиснув вікно і таким чином проник всередину приміщення церкви.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на заволодіння чужим майном та бажаючи довести свій злочинний умисел до кінця, перебуваючи у приміщенні церкви Покрову Пресвятої Богородиці, ОСОБА_6 у залі церкви віднайшов металічний сейф. За допомогою фізичних зусиль та стамески він відтиснув його верхню частину та викрав із сейфу грошові кошти у сумі 3000,0 гривень.

Після цього ОСОБА_6 покинув приміщення та територію церкви Покрову Пресвятої Богородиці Івано-Франківської Архієпархії Української Греко-Католицької Церкви, а викраденими грошовими коштами розпорядився на власний розсуд.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_6 потерпілому - релігійній організації - релігійній громаді (парафії) Святої Покрови Української Греко-Католицької Церкви с. Добровляни Тисменицького району Івано-Франківської області спричинено матеріальну шкоду в розмірі 3000,0 гривень.

Крім цього, ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою вчинення крадіжки чужого майна, у ніч з 01.10.2017 року на 02.10.2017 року прийшов у АДРЕСА_3 , на територію Чукалівської загальноосвітньої школи І ступеня Тисменицької районної ради Івано-Франківської області.

З метою приведення до виконання свого злочинного умислу, спрямованого на таємне викрадення чужого майна, ОСОБА_6 заздалегідь підготував знаряддя вчинення злочину, а саме: ручний столярно-теслярний інструмент - стамеску, який він взяв за місцем свого тимчасового проживання в м. Івано-Франківську.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 через прохід у огорожі підійшов до приміщення школи ліворуч від входу, за допомогою стамески відтиснув метало-пластикове вікно від рами, таким чином відчинивши його, та проник всередину школи.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на заволодіння чужим майном та бажаючи довести свій злочинний умисел до кінця, перебуваючи у приміщенні Чукалівської ЗОШ, ОСОБА_6 через незачинені двері ввійшов у приміщення шкільного класу, де на вчительському столі побачив чорну тканинну сумку «Lobster», вартістю 375,0 гривень, всередині якої знаходився ноутбук марки «Асеr» моделі «Аsріrе 8920» із зарядним пристроєм, вартістю 5000,0 гривень, що належить Чукалівській ЗОШ. Після цього ОСОБА_6 викрав сумку із вказаним ноутбуком, залишив місце вчинення злочину, а в подальшому розпорядився викраденим майном на власний розсуд, а саме реалізував його невстановленим слідством особам.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_6 потерпілому - комунальній організації - Чукалівській загальноосвітній школі І ступеня Тисменицької районної ради Івано-Франківської області, заподіяно матеріальну шкоду на суму 5375,0 гривень.

Крім цього, ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою вчинення крадіжки майна, в ніч з 23.09.2018 року на 24.09.2018 року приїхав на невстановленому слідством транспортному засобі до приміщення Павлівського старостинського округу Ямницької сільської ради об`єднаної територіальної громади Тисменицького району Івано-Франківської області, розташованого за адресою: вул. Шевченка, 129, с. Павлівка Тисменицького району Івано-Франківської області.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, ОСОБА_6 в нічний період часу, застосувавши фізичну силу, через відчинене на провітрювання вікно, просунув руку усередину та за допомогою ручки відчинив метало-пластикове вікно, після чого проник всередину кабінету діловода ОСОБА_8 .

Перебуваючи у приміщенні кабінету діловода та переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, діючи умисно, з корисливих мотивів, з єдиним умислом на заволодіння чужим майном та маючи на меті незаконне збагачення, ОСОБА_6 викрав з столу ноутбук марки «Fujitsu» модель «V5535», що належить Павлівському старостинському округу Ямницької сільської ради об`єднаної територіальної громади Тисменицького району Івано-Франківської області вартістю 1800,0 гривень, до якого була приєднана флеш-карта білого кольору марки «Тranscend» із об`ємом пам`яті 16 гігабайт, вартістю 200,0 гривень, що належить ОСОБА_8 .

Потім ОСОБА_6 з викраденими речами через двері зайшов до приміщення кабінету бухгалтера, де із столу викрав ноутбук марки «НР Соmрас» модель «nc-8230», що належить Павлівському старостинському округу Ямницької сільської ради об`єднаної територіальної громади Тисменицького району Івано-Франківської області вартістю 3250,0 гривень, після чого з місця вчинення злочину скрився.

Отримавши реальну можливість розпоряджатись викраденим, через декілька днів ОСОБА_6 приїхав в м. Івано-Франківськ, де продав флешкарту білого кольору марки «Тranscend» із об`ємом пам`яті 16 гігабайт ОСОБА_9 , який не був обізнаний про його злочинну діяльність, а ноутбуки марки «Fujitsu» модель «V5535» та ноутбук «НР Соmрас» модель «nc-8230», продав невстановленим слідством особам.

Злочинними діями ОСОБА_6 юридичній особі - Ямницькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Павлівського старостинського округу заподіяно матеріальну шкоду на суму 5050,0 гривень, а потерпілій ОСОБА_8 заподіяно матеріальну шкоду на суму 200,0 гривень.

Крім цього, продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою вчинення крадіжки грошових коштів, ОСОБА_6 у ніч з 06.10.2018 року на 07.10.2018 року прибув на територію базиліки Успення Матері Божої релігійної організації - релігійної громади (парафії) «Базиліка Успення Матері Божої» Української Греко-Католицької Церкви с. Погоня Тисменицького району Івано-Франківської області за адресою: вул. Шевченка, 12 А, с. Погоня Тисменицького району Івано-Франківської області, де пройшов до собору Пресвятої Богородиці.

З метою приведення до виконання свого злочинного умислу, спрямованого на таємне викрадення чужого майна, ОСОБА_6 заздалегідь підготував знаряддя вчинення злочину, а саме: ручний столярно-теслярний інструмент - стамеску, який він взяв за місцем свого тимчасового проживання в м. Івано-Франківську.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки свого діяння та бажаючи їх настання, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 підійшов до метало-пластикового вікна справа від центрального входу до собору, за допомогою стамески відтиснув вікно від рами, відчинив його із середини, і таким чином проник всередину приміщення собору.

Продовжуючи своїзлочинні дії,спрямовані назаволодіння чужим майном та бажаючи довести свій злочинний умисел до кінця, перебуваючи у приміщенні собору Пресвятої Богородиці, у залі собору віднайшов 4 дерев`яні скриньки для пожертв, які відчинив та викрав із них грошові кошти у загальній сумі 400,0 гривень, після чого із викраденими грошима покинув місце вчинення злочину.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_6 релігійній організації - релігійній громаді (парафії) « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Української Греко-Католицької Церкви с. Погоня Тисменицького району Івано-Франківської області заподіяно матеріальну шкоду на суму 400,0 гривень.

Крім цього, ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою вчинення крадіжки майна, в ніч з 14.10.2018 року на 15.10.2018 року, прийшов на територію Чукалівської загальноосвітньої школи І ступеня Тисменицької районної ради Івано-Франківської області, яка розташована по вул. Довбуша, 1, у с. Чукалівка Тисменицького району Івано-Франківської області.

З метою приведення до виконання свого злочинного умислу, спрямованого на таємне викрадення чужого майна, ОСОБА_6 заздалегідь підготував знаряддя вчинення злочину, а саме ручний столярно-теслярний інструмент - стамеску, який він взяв за місцем свого тимчасового проживання в м. Івано-Франківську.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 через прохід у огорожі підійшов до приміщення школи ліворуч від входу, за допомогою стамески відтиснув метало-пластикове вікно від рами, таким чином відчинивши його, та проник всередину школи.

Продовжуючи своїзлочинні дії,спрямовані назаволодіння чужиммайном табажаючи довестисвій злочиннийумисел докінця,перебуваючи уприміщенні ЧукалівськоїЗОШ, ОСОБА_6 через незачиненідвері ввійшову приміщенняшкільного класу,де навчительському століпобачив ноутбукмарки «Lenovo» модель «Іdеа раd 100-15ІВY 80 МJ», із зарядним пристроєм, вартістю 3000,0 гривень, який належав Чукалівській ЗОШ, яким незаконно заволодів та скрився з місця вчинення злочину.

Злочинними діями ОСОБА_6 комунальній організації - Чукалівській загальноосвітній школі І ступеня Тисменицької районної ради Івано-Франківської області заподіяно матеріальну шкоду на суму 3000,0 гривень.

У судовому засіданні ОСОБА_6 свою вину у пред`явленому обвинуваченні за ч. 3 ст.185КК України визнав повністю та підтвердив всі обставини, зазначені в обвинувальному акті. Зокрема пояснив, що в період з листопада 2016 року до кінця 2018 року ним були вчинені крадіжки грошових коштів та майна з церков, розташованих у АДРЕСА_5 , а також з приміщень Чукалівської ЗОШ та Ямницької сільської ради. Викрадені кошти він витратив на свої потреби. У вчиненому розкаюється, просить суворо не карати.

Захисник ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 в судовому засіданні просив при призначенні покарання обвинуваченому врахувати пом`якшуючі обставини: визнання обвинуваченим вини, сприяння розкриттю злочинів та його щире розкаяння.

Представники потерпілих: Ямницької сільської ради ОТГ Тисменицького району Івано-Франківської області, релігійної громади (парафії) Покрови Божої Матері Української Греко-Католицької Церкви с. Радча Тисменицького району Івано-Франківської області, релігійної громади (парафії) «Базиліка Успення Матері Божої» Української Греко-Католицької Церкви с. Погоня Тисменицького району Івано-Франківської області, релігійної громади (парафії) Благовіщення Пречистої Діви Марії Української Греко-Католицької Церкви с. Чукалівка Тисменицького району Івано-Франківської області, релігійної громади (парафії) Святої Покрови Української Греко-Католицької Церкви с. Добровляни Тисменицького району Івано-Франківської області, Чукалівської ЗОШ І-ого ступеня Тисменицької районної ради Івано-Франківської області та потерпіла ОСОБА_8 в судове засідання не з`явились, про час та місце слухання справи були повідомлені належним чином, подали заяви, згідно яких просили розгляд справи проводити у їх відсутності в порядку ч. 3 ст. 349 КПК України. Покарання обвинуваченому просять обрати на розсуд суду.

Враховуючи те, що обвинувачений в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового розслідування кримінальному правопорушенні за ч. 3 ст. 185 КК України, при обставинах, викладених в обвинувальному акті, та беручи до уваги, що інші учасники судового розгляду також не оспорювали фактичні обставини справи, і судом встановлено, що учасники судового розгляду, правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши їм положення ч. 3 ст.349КПК України про те, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини справи в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини, вислухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Дії ОСОБА_6 суд кваліфікує за ч. 3 ст.185КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно та поєднане з проникненням в інше приміщення.

Відповідно до вимог ст. 65 КК України, призначаючи покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого є: щире каяття, визнання вини, сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

При призначенні покарання обвинуваченому суд враховує, що кримінальні правопорушення, скоєні обвинуваченим, згідно ст. 12 КК України відносяться до тяжких кримінальних правопорушень.

Вивченням особи обвинуваченого встановлено, що він зареєстрований с. Верхній Струтинь Рожнятвського району Івано-Франківської області, однак більше 10 років за даною адресою не проживає, раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення корисливих злочинів, на шлях виправлення не став та повторно вчинив злочини проти власності, характеризується по місцю проживання посередньо, не перебуває на обліку в психіатричному та наркологічному кабінеті, не працює.

За викладенихобставин,з врахуванням: позиціїпрокурора,що просиввизнати обвинуваченоговинуватим увчиненні інкримінованихйому кримінальнихправопорушень тапризначити йомупокарання увиді позбавленняволі строком4роки 6місяців таз застосуваннямч.4ст.70КК Українивизначити остаточнепокарання увиді 5років 10місяців позбавленняволі,шляхом поглиненняпокарання зацим вироком,більш суворимпокаранням,призначеним вирокомКалуського міськрайонногосуду Івано-Франківськоїобласті від06.11.2019року,позиції представниківпотерпілих тапотерпілої ОСОБА_8 ,які просилипризначити обвинуваченомупокарання нарозсуд суду,та позиціїобвинуваченого тайого захисника,які просилипри призначення обвинуваченомупокарання ввиді позбавленняволі врахуватипом`якшуючі обставини, судприходить довисновку,що покаранняобвинуваченому ОСОБА_6 має бутипризначено вмежах санкціїч.3ст.185КК України у виді позбавлення волі строком 4 роки 6 місяців. Суд вважає, що саме таке покарання є дійсно необхідним і буде цілком достатнім для виправлення ОСОБА_6 і попередження вчинення ним нових злочинів відповідно до передбачених статтею 65 КК України загальних засад призначення покарання.

Судом встановлено та матеріалами кримінального провадження підтверджується, що вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року ОСОБА_6 засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України і йому остаточно призначено покарання у виді 5 років 10 місяців позбавлення волі, шляхом поглинення менш суворого покарання за вироком Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 24.09.2019 більш суворим.

У даному кримінальному провадженні ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень - крадіжок чужого майна, які він вчинив в період з 01.11.2016 року по 15.10.2018 року, тобто до ухвалення попереднього вироку Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року, який набув законної сили.

Згідно до вимог ч. 4 ст. 70 КК України, якщо після постановления вироку в справі буде встановлено, що засуджений винен ще і в іншому злочині, вчиненому ним до постановлення попереднього вироку, у цьому випадку в строк покарання остаточно призначеного за сукупністю злочинів, зараховується покарання відбуте повністю або частково за попереднім вироком, за правилами, передбаченими в ст. 72 КК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 72 КК України, основне покарання у виді штрафу при призначенні його за сукупністю злочинів і за сукупністю вироків складенню з іншими видами покарань не підлягає і виконується самостійно.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_6 раніше засуджений вироком Долинського районного суду Івано-Франківської області від 28.03.2019 року за ч. 1 ст.125КК України до покарання у виді штрафу, в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850,0 грн. Штраф станом на день винесення вироку по справу ОСОБА_6 не сплачений.

За таких обставин, суд призначає остаточне покарання обвинуваченому ОСОБА_6 на підставі ч. 4 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання у виді позбавлення волі строком 4 роки 6 місяців, призначеного за цим вироком, більш суворим покаранням у вигляді 5 років 10 місяців позбавлення волі, призначеним вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року.

В рамках даного кримінального провадження, ухвалою слідчого судді Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 25.02.2019 року ОСОБА_6 було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Відповідно до цієї ухвали ОСОБА_6 було затримано о 01 год. 55 хв. 24.02.2019 року, про що складено протокол затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину.

Крім того, вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року у строк остаточно призначеного покарання ОСОБА_6 зараховано частково відбуте покарання у виді позбалення волі за вироком Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 24.09.2019 року, який в свою чергу зарахував частково відбуте покарання за вироком Болехівського міського суду Івано-Франківської області від 25.06.2019 року та за вироком Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 11.07.2019 року. Також вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року визначено початок строку відбування покарання ОСОБА_6 за цим вироком - 29.03.2019 року. Отже, з 29.03.2019 року по даний час обвинувачений реально відбуває покарання за зазначеним вироком суду, а тому обрання запобіжного заходу не потребує, проте в строк покарання, остаточно призначеного Тлумацьким районним судом Івано-Франківської області за сукупністю злочинів за цим вироком, слід зарахувати частково відбуте покарання у виді позбавлення волі за вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06.11.2019 року.

Строк відбування покарання ОСОБА_6 слід обчислювати з 29.03.2019 року.

Крім того, при призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_6 суд враховує правовий висновок Великої Палати Верховного Суду щодо застосування норми права, передбаченої ч. 5 ст. 72 КК України (зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання), викладений у Постанові від 29.08.2018 року в справі № 663/535/17, зокрема пп. 103, 105.

Так п. 103 вищевказаної Постанови ВП ВС передбачає, що якщо особа вчинила злочин в період з 24 грудня 2015 року до 20 червня 2017 року (включно), то під час зарахування попереднього ув`язнення у строк покарання застосуванню підлягає ч. 5 ст. 72 КК України в редакції Закону № 838-VIII (пряма дія Закону № 838-VIII).

Пунктом 105 вищевказаної Постанови ВП ВС передбачено, що якщо особа вчинила злочин до 20 червня 2017 року (включно), то під час зарахування попереднього ув`язнення у строк покарання застосуванню підлягає ч. 5 ст. 72 КК України в редакції Закону № 838-VIII в силу як прямої, так і зворотної дії кримінального закону в часі.

Оскільки ОСОБА_6 вчиняв крадіжки в період з 01.11.2016 року по 15.10.2018 року, тобто і до прийняття Закону № 838-VIII, на підставі ч.5 ст.72 КК України (в редакції № 838-VIII від 26.11.2015 року), в строк покарання йому необхідно зарахувати строк попереднього ув`язнення по даному кримінальному провадженню з моменту затримання 24.02.2019 року - до моменту взяття його під варту Долинським районний судом Івано-Франківської області 29.03.2019 року - з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Питання речових доказів суд вирішує керуючись правилами, викладеними в ст. 100 КПК України.

Цивільний позов по кримінальному провадженню не заявлявся.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 КПК України, у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

Тому, з врахуванням наведеного, з ОСОБА_6 слід стягнути процесуальні витрати на користь держави за залучення експертів для проведення експертиз згідно довідок експертних установ: 527, 76 грн. - за проведення експертизи № 1.3-1036/16 від 24.01.2017 року; 494,45 грн. - за проведення експертизи № 1.2-717/17 від 22.07.2017 року; 988,70 грн. - за проведення експертизи № 1.2-654/17 від 31.10.2017 року; 395,48 грн.- за проведення експертизи № 1.3-758/17 від 29.11.2017 року; 715,0 грн. - за проведення експертизи № 4.3-626/18 від 10.12.2018 року; 1430,0 грн. - за проведення експертизи № 1.2-1000/18 від 19.12.2018 року; 1716,0 грн. - за проведення експертизи № 1.2-1001/18 від 21.12.2018 року; 2910,82 грн.- за проведення експертизи № 10/5 від 26.01.2017 року; 2513,89 грн. - за проведення експертизи № 10/7 від 26.01.2017 року; 703,68 грн. - за проведення експертизи № 4/8 від 03.02.2017 року; 1323,10 грн. - за проведення експертизи № 10/14 від 14.02.2017 року; 2646,20 грн. - за проведення експертизи № 10/11 від 25.01.2017 року.

Оскільки на даний час ОСОБА_6 відбуває покарання за вироком суду, який набув законної сили, то питання щодо обрання йому запобіжного заходу судом не вирішується.

Керуючись ст. ст. 373-375 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_6 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців.

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання, що призначено за даним вироком, більш суворим, що призначене попереднім вироком Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 06 листопада 2019 року у виді позбавлення волі на строк 5 років 10 місяців, визначити ОСОБА_6 за сукупністю злочинів остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років 10 (десять) місяців.

Згідно ч. 3 ст. 72 КК України вирок Долинського районного суду Івано-Франківської області від 28 березня 2019 року відносно ОСОБА_6 виконувати самостійно.

Зарахувати ОСОБА_6 у строк відбування покарання строк його перебування під вартою з 24.02.2019 року по 28.03.2019 року включно з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Строк відбуття покарання ОСОБА_6 обчислювати з 29 березня 2019 року.

Після вступу вироку в законну силу, речові докази, а саме:

- дві скляні пляшки з етикеткою «Кагор» (спецпакет ЕС № 3128768); слід пальця руки та два полімерні відбитки віджиму вікна; 3 металеві предмети округлої форми з різьбою; пляшку вина (спецпакет № 4154698), скляну пляшку вина (спецпакет № 4154596); запальничку (спецпакет № 2982609); слід пальця руки максимальними розмірами 12x15 мм (спецпакет № 2981520); зразки букального епітелію ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , упаковані у два паперові конверти; дві скляні пляшки (спецпакет №31228768), слід взуття зафіксований на темній дактилоплівці (спецпакет № 3946869), слід фактури матеріалу (спецпакет № 3946894), слід знаряддя зламу (спецпакет № 3946864); зразки букального епітелію ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , (упаковано у два папері конверти); слід пальця руки (спецпакет № 3860585); два відбитки знаряддя зламу (упаковано в паперовий конверт); два сліди пальців (упаковано в паперовий конверт); чотири сліди фактури матеріалу (упаковано в паперовий конверт); 3 зліпки сліду віджиму (упаковано в паперовий конверт); два фрагменти взуття (спецпакет № 4058533), серцевину врізного замка; два змиви речовини бурого кольору (упаковано в паперовий конверт); два сліди фактури (упаковано в паперовий конверт); слід віджиму вікна (упаковано в паперовий конверт); два сліди взуття (спецпакет № 4058436), що зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області, - знищити;

- флешкарту білого кольору марки «Тranscend» із об`ємом пам`яті 16 гігабайт, що зберігається в кімнаті зберігання речових доказів Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області, повернути потерпілій ОСОБА_8 .

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави процесуальні витрати в сумі 16365,08 грн. (шістнадцять тисяч триста шістдесят пять гривень 08 копійок).

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень частини третьої статті 349 КПК України.

З інших підстав вирок може бути оскаржений до Івано-Франківського Апеляційного суду через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вручити сторонам кримінального провадження копію вироку негайно після його проголошення. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

ГоловуючийОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86253984
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —352/592/19

Вирок від 11.12.2019

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Луковкіна У. Ю.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Луковкіна У. Ю.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Луковкіна У. Ю.

Ухвала від 28.03.2019

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Повзло В. В.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Гургула В. Б.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні