Рішення
від 10.12.2019 по справі 289/1946/19
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/1946/19

Номер провадження 2-о/289/109/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2019 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Сіренко Н.С.,

за участю: секретаря судових засідань Галькевич Ю.В.

за відсутності сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Радомишльська міська рада Житомирської області про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В :

22.11.2019 заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що його мати ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 років у с. Білка Радомишльського району Житомирської області. При зверненні заявника до нотаріуса, з метою оформлення спадщини, було встановлено, що в його свідоцтві про народження зазначено прізвище матері ОСОБА_2 , а в свідоцтві про смерть вказано ОСОБА_2 . Від встановлення зазначеного факту залежить подальше оформлення спадкових прав після смерті матері.

Заявник надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у відсутності його представника на підставі наявних доказів у справі.

Враховуючи вищевикладені обставини, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Так судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Білка Радомишльського району Житомирської області, у Свідоцтві про народження (повторно) від 21.11.2019 серії НОМЕР_1 його батьками зазначено: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_2 (а.с.8).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 років у с. Білка Радомишльського району Житомирської області, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 08.04.2019 серії НОМЕР_2 (а.с.9).

Як вбачається з виписки з погосподарської книги Кримоцького старостинського округу Радомишльської міської ради Житомирської областіза №359 від 22.11.2019, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.10).

Згідно наданої завідувачем державної нотаріальної контори інформації від 27.11.2019 за Вих. № 965/01-16, Радомишльською державною нотаріальною конторою заведена спадкова справа №103/2019 до майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Білка Радомишльського району Житомирської області. Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняв ОСОБА_1 (а.с.20).

Як вбачається з письмових пояснень ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір'ю ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.23-24, 25-26).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Положеннями пункту 7 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" № 5 від 31.03.1995, регламентовано, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Встановлення факту родинних відносин має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 .

Враховуючи, що не встановлення вищевказаного факту може призвести до порушення майнових прав заявника, а інший порядок встановлення даного факту законом не визначено, суд задовольняє заяву.

На підставі викладеного, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення , ст.ст. 4, 12, 293, 315 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місцезнаходження/місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), заінтересована особа - Радомишльська територіальна громада Радомишльського району Житомирської області (місцезнаходження/місце проживання: Соборний Майдан, 12, м. Радомишль, Радомишльський р-н, Житомирська обл., 12201, код ЄДРПОУ 04343820) про встановлення факту родинних відносин- задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється рідною матір`ю ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Білка Радомишльського району Житомирської області, а останній, відповідно, являється її рідним сином.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя /підпис/ Н. С. Сіренко

Згідно з оригіналом

Суддя Н. С. Сіренко

"___"


20 __

(дата засвідчення копії)

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено12.12.2019
Номер документу86254131
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/1946/19

Рішення від 10.12.2019

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні