Ухвала
від 11.12.2019 по справі 383/941/17
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/941/17

Номер провадження 6/383/20/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2019 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області в складі головуючої судді - Адаменко І.М.,

присяжних - Тосік М.І., Твердоступ Л.В.,

за участю секретаря судового засідання - Потапчук Н.М.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Бобринецької РДА Кіровоградської області - Корнієць Л.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області цивільну справу №383/941/17 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Бобринецької РДА Кіровоградської області, Златопільська сільська рада Бобринецького району Кіровоградської області та Єлизаветградківський психоневрологічний інтернат департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації про звільнення від повноважень опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про звільнення його від повноважень опікуна. В обґрунтування заяви зазначив, що рішенням Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 17.04.2018 року ОСОБА_2 , 1984 року народження, визнано недієздатним та призначено його опікуном ОСОБА_1 . Вказує, що в зв`язку з прогресуючою хворобою ОСОБА_2 , останнього було влаштовано до Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації на постійне місце проживання де він знаходиться і на даний час на повному державному утриманні та під постійним наглядом медичного персоналу інтернату. За вказаних обставин він звернувся до суду з даною заявою, оскільки вважає, що відсутня необхідність в подальшому виконувати обов`язки опікуна по відношенню до ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні підтвердив зазначені в заяві обставини, просив заяву задовольнити та звільнити його від обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Бобринецької РДА Кіровоградської області в судовому засіданні заяву підтримала та не заперечувала проти її задоволення вказуючи, що директором Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації є ОСОБА_3 , яка і має бути опікуном ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи -Златопільської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області та представник Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації в судове засідання не з`явилися про час та місце розгляду справи повідомлено належним чином.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Суд заслухавши пояснення учасників справи та дослідивши письмові докази в їх сукупності вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Стаття 55 ЦК України визначає, що метою опіки та піклування є забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогами ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України,суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ст. 63 ЦК України, опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю, за її письмовою заявою; опікун призначається при можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Згідно ч.2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Завданням опіки є забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки.

Судом встановлено, що рішенням Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 17.04.2018 року ОСОБА_2 , 1984 року народження, визнано недієздатним та призначено його опікуном ОСОБА_1 (а.с. 137-140).

З довідки Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації № 339 від 21.08.2019 року, встановлено, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно проживає в Єлизаветградківському психоневрологічному інтернаті Кіровоградської обласної державної адміністрації та знаходиться на повному державному утриманні з 05.02.2019 року (згідно наказу № 6 від 05,02.2019 року) (а.с. 155).

З висновку опікунської ради Бобринецької РДА Кіровоградської області від 29.08.2019 року № 2, встановлено, що опікунська рада Бобринецької РДА дійшла висновку, що ОСОБА_1 не може виконувати покладені на нього повноваження опікуна, оскільки недієздатний ОСОБА_2 перебуває в Єлизаветградківському психоневрологічному інтернаті Кіровоградської обласної державної адміністрації та знаходиться на повному державному утриманні.

З подання Органу опіки та піклування Бобринецької РДА Кіровоградської області №01-38/390/1 від 26.11.2019 року, встановлено що ОСОБА_1 не може виконувати покладені на нього повноваження опікуна, оскільки недієздатний ОСОБА_2 перебуває в Єлизаветградківському психоневрологічному інтернаті Кіровоградської обласної державної адміністрації та знаходиться на повному державному утриманні, тому останнього просять призначити опікуном (а.с. 167-169).

З пояснень представника заінтересованої особи та письмових доказів доданих до заяви встановлено, що директором Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації є ОСОБА_4 І.

За таких обставин, суд вважає, що ОСОБА_1 слід звільнити від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_2 та призначити опікуном недієздатного ОСОБА_2 - директора Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації - Боєвець Л.І.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 263-265,ч. 2 ст. 300 ЦПК України, ст. ст. 55, 58, 60, 62, 63,75 ЦК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_2 , 1984 року народження

Призначити опікуном ОСОБА_2 , 1984 року народження - директора Єлизаветградківського психоневрологічного інтернату департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації Боєвець Людмилу Іванівну.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.15 ч.1 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Бобринецький районний суд Кіровоградської області).

Дана ухвала набирає законної сили негайно з моменту її проголошення.

Повна ухвала складена 11.12.2019 року.

Суддя І. М. Адаменко

Присяжні І. М. Тосік

Л. В. Твердоступ

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено12.12.2019
Номер документу86255412
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/941/17

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Рішення від 17.04.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Рішення від 17.04.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 08.02.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 12.01.2018

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні