Рішення
від 11.12.2019 по справі 612/745/19
БЛИЗНЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №612/745/19

Провадження №2/612/250/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2019 року смт. Близнюки

Близнюківський районний суд Харківської області у складі: головуючого судді Мороза О.І., за участю секретаря судових засідань Коняєвої Н.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Близнюки Харківської області цивільну справу позовом Органу опіки та піклування в особі Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи - Служба у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, Територіальна громада в особі Семенівської сільської ради Близнюківського району Харківської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В :

09.10.2019 Орган опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , про позбавлення її батьківський прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та до ОСОБА_4 про позбавлення його батьківський прав відносно малолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишення дітей у державних дитячих закладах до подальшого влаштування в сімейні форми виховання та стягнення аліментів на користь законних представників (Обласний будинок дитини №2) у розмірі встановленому законом, але не менше 50% прожиткового мінімуму відповідно до віку дитини, починаючи із дня подачі позову до суду та до повноліття дітей, посилаючись на наступне.

ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Крім того вона та ОСОБА_4 є батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

За повідомленням Семенівської сільської ради Близнюківського району Харківської області про залишення цих дітей без нагляду було виявлено, що діти та одяг на них дуже брудні. Відсутній чистий дитячий одяг, взуття, засоби гігієни, їжа, постільна білизна, подушки, ковдри, штори на вікнах. В будинку повна антисанітарія та низький температурний режим. Діти не розвиваються. Після цього, 18.09.2019 працівниками Служби у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було здійснено обстеження умов проживання родини ОСОБА_3 , під час якого підтверджено факт невиконання батьківських обов`язків.

Малолітні діти ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 21 липня 2019 року перебувають на обліку, як такі, що опинилася в складних життєвих обставинах та з 19.09.2019 під соціальним супроводом у районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді.

З ОСОБА_3 неодноразово проводилися профілактичні бесіди, щодо виконання нею батьківських обов`язків по відношенню до малолітніх дітей. Близнюківським відділом поліції щодо неї складено акт про притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За клопотанням Служби у справах дітей Близнюківської районної державної

адміністрації, органом опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації було прийнято рішення про негайне відібрання дітей та тимчасове влаштування до державного дитячого закладу на повне державне утримання до надання дітям відповідного статусу та влаштування до сімейних форм виховання або до передачі їх на виховання матері.

За клопотанням Служби у справах дітей КП Близнюківська ЦРЛ провела медичне обстеження дітей, зібрано необхідні документи і 04 жовтня 2019 року малолітні діти були влаштовані до державного дитячого закладу.

ОСОБА_3 проживає без реєстрації, зарекомендувала себе з негативної сторони. На неї неодноразово надходили скарги в усній формі про неналежні умови догляду за дітьм Веде аморальний спосіб життя. Комісією сільської ради складалися акти обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї і виносилися рішення на засідання опікунської ради про невиконання материнських обов`язків щодо належного виховання дітей.

Згідно висновку органу опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області № 01-50/3741 від 04.10.2019, відповідачів доцільно позбавити батьківських прав щодо вказаних дітей.

Окрім того повідомляють, що ОСОБА_3 зловживає алкогольними напоями, не надає дітям матеріальної допомоги, не піклується про їх здоров`я, духовний, моральний та фізичний розвиток. ОСОБА_4 за станом здоров`я та відповідно до віку не в змозі у повному обсязі забезпечити належний догляд за дитиною.

За таких обставин і просять позов задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_5 у судовому засіданні на задоволенні позову наполягала, посилаючись на обставини як вони викладені у позовній заяві. Вказала, що сім`я ОСОБА_6 не може забезпечити нормальні умови для проживання дітей. Мати ще раніше була позбавлена батьківських прав щодо інших чотирьох дітей і не вживає жодних заходів щодо відновлення цих прав. Діти, щодо яких розглядається справа, залишаються на декілька днів без материнського догляду. Під час перевірок встановлено, що в будинку холодно, відсутня будь-яка їжа тощо. Діти вилучені та поміщені до спеціального дитячого закладу. Мати зловживає спиртним, лікувалася від алкогольної залежності. За 200000 грн. був проданий земельний пай належний ОСОБА_4 За частину цих коштів був куплений мотоблок. В подальшому, за деяким виключенням, виручені кошти від продажу, а потім і мотоблок були пропиті .

Представник третьої особи - Служби у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, М.В. Гриненко позовні вимоги підтримала, обставини, викладені представником позивача підтвердила.

Представник третьої особи - Семенівський сільський голова - В.О. Рекота позов також підтримав. Вказав, що він неодноразово відвідував цю сім`ю і вбачає, що існує реальна загроза для життя та здоров`я малих дітей. Попереджувальні заходи, які вживалися сільською радою, наслідків не дають. З цього приводу він вивчав думку мешканців громади в тому числі і сусідів ОСОБА_6 . Всі вважають, що дітям буде краще жити окремо від батьків. Тільки за останній час в вересні мати зникала з дому на три дня. Діти постійно голодні, одягнуті не по погоді.

Відповідач ОСОБА_3 проти задоволення позову заперечувала. Разом із тим, обставини як вони викладені в позові фактично не спростувала, але просила дати їй ще один шанс на виправлення, вказуючи що зробила висновки, лікувалася від алкогольної залежності. Має домашнє господарство, намагається заробляти тимчасовими заробітками. Постійної роботи не має. Із її пояснень вбачається, що вона має 6 дітей. Старших чотирьох, щодо яких була позбавлена батьківських прав, не бачила уже 4 роки.

Відповідач ОСОБА_4 також проти задоволення позову заперечував, пояснюючи, що він на пенсії. Пенсію має до 1500 гривень. Намагається дітей забезпечувати та доглядати.

Вислухавши пояснення вказаних осіб, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, які є належними, допустимими і достовірними, суд приходить до висновку про необхідність позов задовольнити, виходячи із наступного.

Судом встановлені такі обставини і визначені відповідно до них правовідносини.

Відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлена батьківських прав судом, якщо вони ухиляються від виконання обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ст. 8 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

У рішенні Хант проти України Європейський суд з прав людини наголошує, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага (див. рішення у справі Olsson v. Sweden (N 2), від 27 листопада 1992 року, Серія A, N 250, ст. 35-36, п. 90)0, і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Зокрема, стаття 8 Конвенції не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини (див. рішення у справі Johansen v. Norway від 7 серпня 1996 року, п. 78).

Відповідачі є громадянами України, про що свідчать фотокопія їх паспортів(а.с.6-8).

ОСОБА_3 , є одинокою матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статі 135 Сімейного кодексу України (а.с.9,13-14).

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.10-12).

Із фотокопії акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_6 від 18.09.2019, вбачається, що умови проживання в родині відповідачів незадовільні, в приміщенні брудно, низький температурний режим. На момент перевірки ОСОБА_3 відсутня вдома вже чотири дні. Для виховання дітей не створено жодних умов, відсутня їжа, чистий одяг та постільна білизна. В родині має місце недбале ставлення до виховання та розвитку дітей, їх залишення на довгий час без нагляду та продуктів харчування(а.с.15).

Довідкою про результати розгляду повідомлення (заяви) ЖЄО №1760 від 18.09.2019 підтверджується, що ОСОБА_3 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків. Батьки лише частково задовольняють потреби дітей, часто вчиняють сварки при дітях будучи в стані алкогольного сп`яніння, залишаючи їх без належного догляду. ОСОБА_3 підлягає притягненню до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 184 КУпАП(а.с.16-17).

Відповідно до розпорядження Близнюківської районної державної адміністрації від 01.10.2019 №190 про відібрання малолітніх дітей від матері та влаштування їх до державного дитячого закладу, малолітні ОСОБА_2 та ОСОБА_1 відібрані у матері, що підтверджується фотокопіями акті про факт передачі дітей(а.с.18-20).

ОСОБА_3 , за місцем свого мешкання характеризується негативно. Зазначено, що за місцем реєстрації її позбавлено батьківських прав щодо чотирьох неповнолітніх дітей. На неї неодноразово надходили скарги про неналежний догляд за дітьми, вона веде

аморальний спосіб життя(а.с.21).

ОСОБА_4 за місцем мешкання характеризується формально позитивно(а.с.22).

У висновку органу опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області № 01-50/3741 від 04.10.2019 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 щодо малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зазначено, що доцільно позбавити ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , батьківських прав відносно їх дітей(а.с.23).

На підставі викладеного, суд вважає доведеним факт свідомого ухилення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від виконання своїх обов`язків по вихованню неповнолітніх дітей, а тому вони і мають бути позбавленими щодо них батьківських прав.

Відповідно до ч.2 ст.166 Сімейного Кодексу України особа, що позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.3 ст.181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

За правилами ч.2 ст. 182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1 ст.191 Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Виходячи з наведеного та позовних вимог, аліменти на утримання дітей мають стягуватись із ОСОБА_3 на утримання малолітніх дітей ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та з ОСОБА_4 - на утримання малолітньої дитини ОСОБА_1 .

При визначені розміру аліментів суд враховує обставини зазначені в ст. 182 Сімейного Кодексу України. Судом установлено, що відповідачка має працездатний вік. Відповідач отримує пенсію а також орендну плату зі свого другого земельного паю. Вони не працюють. Разом із тим пояснили, що утримують домашнє господарство. За таких обставин аліменти мають бути стягнені в розмірі заявленому в позові, що є мінімально можливим.

У відповідності до ст.191 Сімейного Кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а оскільки позов було пред`явлено 09.10.2019 то вони і мають бути присудженими з цього дня.

Аліменти повинні стягуватися на особистий рахунок дітей у відділенні Державного ощадного банку України, що відповідає вимогам ч.3 ст. 193 Сімейного кодексу України, ст.32 ЦК України.

Отже суд відмовляє в тій частині позовних вимог де просять стягнути аліменти на користь законних представників - Обласний будинок дитини №2 .

На підставі ст.141 ЦПК України судовий збір стягується із відповідачів на користь держави.

Керуючись ст.ст. 4,5,10,12,13,19,23,34,141,175,176,211,229,235, 258, 259, 265, 268, 354,355, 430 ЦПК України, ст.ст. 150,164, 165, ч.2 ст.166, ст.ст. 166, 180-183,191 Сімейного Кодексу України , ст. 8 Закону України Про охорону дитинства , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Органу опіки та піклування в особі Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи - Служба у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, Територіальна громада в особі Семенівської сільської ради Близнюківського району Харківської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позбавити батьківських прав ОСОБА_4 відносно малолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Залишити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у державному дитячому закладі до подальшого влаштування у сімейні форми виховання.

Стягнути із ОСОБА_3 аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 у розмірі 1/3 частки від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму відповідно до віку дитини, починаючи з 09.10.2019 і до повноліття дітей.

Стягнути з ОСОБА_4 аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у розмірі 1/4 частки від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму відповідно до віку дитини, починаючи з 09.10.2019 і до повноліття дитини.

Стягнути із ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , з кожного, судовий збір на користь держави у сумі 768 (сімсот шістдесят вісім ) грн. 40 коп.

В іншій частині у задоволенні позову відмовити.

Копію рішення суду, яке набрало законної сили, направити до Близнюківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області для внесення інформації до актового запису про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається до Харківського апеляційного суду через Близнюківський районний суд Харківської області.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи:

Позивач: Орган опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, 64801, вул. Незалежності 39, сел. Близнюки Харківської області, Код ЄДРПОУ 04059533, електронна пошта blyzniukivska@rda.kh.gov.ua.

Відповідач. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_2 .

Відповідач. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований та фактично проживає за адресою:

АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_3 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Треті особи:

Служба у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, 64801, вул. Незалежності 39, кім. 37, сел. Близнюки Харківської області, Код ЄДРПОУ 26354209.

Територіальна громада в особі Семенівської сільської ради Близнюківського району, Харківської області 64810, Код ЄДРПУО 04400127, адреса: с. Семенівка Близнюківського району, Харківської області.

Повне рішення суду виготовлене 11.12.2019.

Суддя: О.І. Мороз

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено12.12.2019
Номер документу86258357
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —612/745/19

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Рішення від 02.12.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Ухвала від 25.10.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні