Ухвала
від 10.12.2019 по справі 638/9207/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/9207/19

Провадження № 1-кс/638/4829/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2019 року Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , розглянувши скаргу представника філії державного підприємства Міністерства оборони України» Укрвійськбуд» «Харківській філіал» - адвоката ОСОБА_2 на бездіяльність уповноважених осіб військової прокуратури Харківського гарнізону, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій по кримінальному провадженню за поданим клопотанням про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, -

ВСТАНОВИВ :

13.11.2019 до Дзержинського райсуду м. Харкова надійшла скарга представника філії державного підприємства Міністерства оборони України» Укрвійськбуд» «Харківській філіал» - адвоката ОСОБА_2 на бездіяльність уповноважених осіб військової прокуратури Харківського гарнізону, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій по кримінальному провадженню за поданим клопотанням про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

В обґрунтування скарги заявник зазначає, що слідчим відділом ВСП ГУ НП в Харківській області здійснювалось досудове розслідування кримінального провадження № 42019220750000081 від 16.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 192 КК України.

За інформацією, отриманою від слідчого відділу ВСП ГУ НП в Харківській області наразі кримінальне провадження № 42019220750000081 від 16.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 192 КК України, перебуває у розпорядженні військової прокуратури Харківського гарнізону.

З метою забезпечення права представника юридичної особи, щодо якої здійснюється кримінальне провадження, на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, адвокатом ОСОБА_2 , до військової прокуратури Харківського гарнізону подано клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

Однак, листом військової прокуратури Харківського гарнізону від 10.10.2019 № 24-5303 вих-19 його повідомлено, що підстав для надання матеріалів кримінального провадження для ознайомлення не має, оскільки філія ДП МРУ «Укрвійськбуд» не є стороною кримінального провадження.

Представник ФДП МОУ «Укрвійськбуд» - адвокат ОСОБА_2 , в судове засідання не прибув, надав суду заяву з проханням слухати скаргу за його відсутністю, скаргу підтримав в повному обсязі, просив її задовольнити.

Уповноважена особа військової прокуратури Харківського гарнізону в судове засідання не прибув, про розгляд скарги повідомлялась належним чином, про причини неявки суду не повідомила.

При таких обставинах, вважаю можливим розгляд вказаної скарги провести у відсутності зазначених осіб, так як їх неявка, відповідно до приписів ч. 3 ст. 306 КПК України, не є перешкодою для розгляду скарги по суті.

Суд вивчивши письмові матеріали, надані на підтвердження вказаної скарги, вважає, що скарга є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно до ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскарженні рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які, зокрема, полягають, у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи. Щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

В судовому засіданні встановлено, що військовою прокуратурою Харківського гарнізону проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019220750000081 від 16.04.2019 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 192 КК України.

21.05.2019 адвокатом ОСОБА_2 до військової прокуратури Харківського гарнізону подано клопотання про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Відповідно до статті 221 КПК України слідчий, прокурор зобов`язаний за клопотанням сторони захисту, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надати їм матеріали досудового розслідування для ознайомлення, за виключенням матеріалів про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також тих матеріалів, ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідуванню. Відмова у наданні для ознайомлення загальнодоступного документа, оригінал якого знаходиться в матеріалах досудового розслідування , не допускається.

Згідно до ст. 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин надсилається їй.

Листом військової прокуратури Харківського гарнізону від 10.10.2019 № 24-5303 вих-19 представника юридичної особи - адвоката ОСОБА_2 , повідомлено про те, що його звернення від 21.05.2019 щодо надання матеріалів кримінального провадження № 42019220750000081 від 16.04.2019 для ознайомлення розглянуто. Та оскільки філія ДП МОУ «Укрвійськбуд» не є стороною кримінального провадження, підстав для надання матеріалів немає.

Відповідно до ч.5ст. 9 КПК Україникримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики ЄСПЛ.

У п. 42 рішення ЄСПЛ від 13.01.2011 у справі «Михалкова та інші проти України» розтлумачено, що застаттею 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободдержава зобов`язана «гарантувати кожному, хто перебуває під її юрисдикцією, права і свободи, визначені у Конвенції», що також опосередковано вимагає наявності будь-якої форми ефективного розслідування. Розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Згідно п.2 ч.4ст. 64-1 КПК України, під час досудового розслідування представник юридичної особи має право ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування в порядку, передбаченому ст.ст. 221 цього Кодексута вимагати відкриття матеріалів згідно ізстаттею 290 цього Кодексу.

Таким чином, суд вважає, що уповноваженою особою військової прокуратури Харківського гарнізону, під час розгляду клопотання адвоката ОСОБА_2 , були порушені приписи ст. 220 КПК України, в частині не прийняття процесуального рішення за результатами розгляду поданого клопотання, а тому скарга підлягає задоволенню з зобов`язанням уповноваженої особи військової прокуратури Харківського гарнізону розглянути по суті зазначене клопотання від 21.05.2019, з прийняттям законного та обґрунтованого процесуального рішення, повідомлення адвоката ОСОБА_2 про прийняте рішення, у встановлений КПК України строк та спосіб.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 36-39, 220, 303-305, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Скаргу представника філії державного підприємства Міністерства оборони України» Укрвійськбуд» «Харківській філіал» - адвоката ОСОБА_2 на бездіяльність уповноважених осіб військової прокуратури Харківського гарнізону, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій по кримінальному провадженню за поданим клопотанням про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу військової прокуратури Харківського гарнізону розглянути клопотання представника юридичної особи - філії державного підприємства Міністерства оборони України «УКРВІЙСЬКБУД» «ХАРКІВСЬКИЙ ФІЛІАЛ» ОСОБА_2 від 21.05.2019 про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 42019220750000081 від 16.04.2019, з прийняттям законного та обґрунтованого процесуального рішення, відповідно до приписав ст. 220 КПК України, повідомлення адвоката ОСОБА_2 про прийняте рішення, у встановлений КПК України строк та спосіб.

Ухвала слідчого судді остаточна, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86258610
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —638/9207/19

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні