Вирок
від 10.12.2019 по справі 242/2390/19
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

242/2390/19

1-кп/242/601/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2019 року місто Селидове

Селидівський міський суд Донецької області

у складі головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Селидове кримінальне провадження № 12019050140000262 від 18.03.2019 року відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Авдіївка Донецької області, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, який не перебуває в зареєстрованому шлюбі, не працюючого, раніше судимого: 07.07.2017 року Селидівським міським судом Донецької області за ч. 1 ст. 185 КК України до 80 годин громадських робіт; 13.06.2018 року Селидівським міським судом Донецької області за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі та звільненого від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки; 02.10.2019 року Донецьким апеляційним судом за ч. 2 ст. 289 КК України до 5 років позбавлення волі з конфіскацією 1/6 частини майна, що є власністю засудженого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Авдіївка Донецької області, громадянина України, раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, де сторонами є прокурора ОСОБА_5 , обвинувачених ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , представника потерпілого КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» ОСОБА_8

ВСТАНОВИВ:

Суд визнав доведеним, що ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вчинили кримінальне правопорушення при наступних обставинах.

15 березня 2019 року о 09 годині ОСОБА_6 , діючи повторно, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_7 прийшли до території тягової підстанції КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» за адресою: Донецька область, м. Авдіївка, проспект Індустріальний, 96-А, перелізли через паркан, тим самим проникли на територію тягової підстанції, де, достовірно знаючи, що тягова підстанція тимчасово не працює й скориставшись відсутністю працівників, за допомогою принесених з собою гайкових ключів та молотка, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, таємно, за попередньою змовою групою осіб, з корисливою метою, а ОСОБА_7 , діючи умисно, таємно, за попередньою змовою групою осіб, з корисливою метою, демонтували ізолятори ІПТ-10/1000 А-01 силового трансформатору у кількості 3 штук та пошкодили їх з ціллю вилучення з середини кольорового металу. Після цього, за допомогою знайденою на території металевої арматури, пошкодили вхідні двері будівлі підстанції, проникли в середину будівлі, пошкодили дерев`яні двері між кімнатами, пройшли до кімнат щитових, звідки, умисно, таємно, за попередньою змовою групою осіб, за допомогою гайкових ключів демонтували п`ять частин проводу ПРТО 1х70, поклали їх до поліетиленового пакету та з викраденим ломом кольорового металу загальною вагою 6 кг 100 г з місця вчинення кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим на власний розсуд, чим спричинили КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» матеріальну шкоду на загальну суму 799,10 грн.

В кримінальному провадженні заявлений цивільний позов КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» про стягнення з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 матеріальну шкоду у розмірі 799,10 грн.

В судовому засіданні ОСОБА_6 вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав беззастережно та пояснив, що він 15.03.2019 року о 09 годині разом з ОСОБА_7 прийшли до території тягової підстанції КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» за адресою: Донецька область, м. Авдіївка, проспект Індустріальний, 96-А, проникли через паркан, пролізли до будівлі, звідки викрали провід з кольоровим металом. В скоєному щиро розкаюється.

В судовому засіданні ОСОБА_7 вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав беззастережно та пояснив, що він 15.03.2019 року о 09 годині разом з ОСОБА_6 прийшли до території тягової підстанції КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» за адресою: Донецька область, м. Авдіївка, проспект Індустріальний, 96-А, проникли через паркан пролізли до будівлі, звідки викрали провід з кольоровим металом. В скоєному щиро розкаюється.

Відповідно до ст. 325 КПК України суд, оголосивши заяву представника потерпілого ОСОБА_9 про неможливість явки в судове засідання, за згодою учасників судового засідання вважає можливим провести судовий розгляд без його участі.

Обставини, що вказані в обвинувальному акті та підтверджені обвинуваченими, також відображені в досліджених в судовому засіданні доказах, а саме: протоколами огляду місця події від 18.03.2019 року та від 27.03.2019 року, висновком експерта від 09.04.2019 року № 2/20-361, протоколами проведення слідчих експериментів від 19.04.2019 року та від 18.04.2019 року, документами щодо речових доказів, відомостями про особу.

Таким чином, оскільки всі надані прокурором докази, логічно взаємопов`язані, послідовно доповнюють один одного, не містять протиріч, суд, оцінивши їх в сукупності, приходить до висновку, що вина обвинуваченого доведена та викладене в обвинуваченому акті діяння мали місце і містять склад кримінального правопорушення.

Встановлено, що ОСОБА_6 вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням в інше приміщення, отже його дії правильно кваліфіковані за ч. 3 ст. 185 КК України; ОСОБА_7 вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням в інше приміщення, отже його дії правильно кваліфіковані за ч. 3 ст. 185 КК України.

При призначенні покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, особу винного, обставини що пом`якшують та обтяжують покарання.

Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів.

Встановлено, що обвинуваченими скоєно кримінальні правопорушення, які в силу ст. 12 КК України, відносяться до категорії тяжких злочинів.

Як особистість ОСОБА_6 характеризується з задовільного боку, раніше судимий, не перебуває на обліку у лікаря нарколога, його вік та стан здоров`я.

В якості обставини, яка пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття та активне сприяння в розкритті злочину.

В якості обставини, що обтяжує покарання, суд враховує рецидив злочинів.

Враховуючи, що вироком Донецького апеляційного суду від 02.10.2019 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 2 ст. 289 КК України до 5 років позбавлення волі з конфіскацією 1/6 частини майна, що є власністю засудженого, а злочин за даним вироком вчинив до постановлення попереднього, тому остаточне покарання ОСОБА_6 слід застосувати з урахуванням ч. 4 ст. 70 КК України.

Крім того, за вироком Донецького апеляційного суду від 02.10.2019 року визначено, що вирок Селидівського міського суду Донецької області від 13.06.2018 року, яким ОСОБА_6 засуджено за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі та звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим на 2 роки, виконувати самостійно, а злочин за даним вироком вчинено після постановлення вироку та в період невідбутої частини покарання, тому покарання ОСОБА_6 підлягає призначенню відповідно до ст. 71 КК України.

Як особистість ОСОБА_7 характеризується з задовільного боку, раніше не судимий, не перебуває на обліку у лікаря нарколога, його вік та стан здоров`я, особа з інвалідністю 3-ї групи.

В якості обставини, яка пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття та активне сприяння в розкритті злочину.

При викладених обставинах, враховуючи тяжкість скоєного, наслідки, що настали, обставини, які обтяжують і пом`якшують відповідальність, дані, що характеризують особу обвинуваченого, приймаючи до уваги рішення Європейського суду з прав людини, зокрема справу «Ошурко проти України» (остаточне рішення від 08.12.2011 року), в якій зазначено, що стаття 5 Конвенції гарантує основоположне право на свободу та недоторканність; це право є найважливішим у «демократичному суспільстві» у розумінні Конвенції; кожен має право на захист цього права, що означає не бути позбавленим або не мати продовження позбавлення свободи, крім випадків, коли таке позбавлення відбувається за умов, встановлених у пункті 1 статті 5 Конвенції, суд вважає, що при наявності кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, враховуючи особу ОСОБА_7 вважає, що ступінь його небезпечності для суспільства не перевищує положень принципу поваги до особистої свободи, а тому суд дійшов до висновку про призначення покарання, яке буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових правопорушень у виді позбавлення волі в межах санкції ч. 3 ст. 185 КК України та звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням відповідно до ст. 75, 76 КК України, а при призначені покарання обвинуваченому ОСОБА_6 суд не вбачає підстав для застосування положень ст. 69, 75 КК України та дійшов до висновку про призначення покарання, яке буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових правопорушень у виді позбавлення волі в межах санкції статті.

Вирішуючи цивільний позов у кримінальному провадженні про стягнення матеріальної шкоди кримінальним правопорушенням, суд вважає, що позовні вимоги КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» Авдіївської міської ради відповідно до вимог ст. 1166 ЦК України та доказами, дослідженими в судовому засіданні, є обґрунтованими та підлягають задоволенню, а саме солідарному стягнення матеріальної шкоди у розмірі 799,10 грн.

Питання про речові докази підлягає вирішенню відповідно до ст. 100 КПК України.

Відповідно до ст. 124 КПК України з обвинувачених на користь держави підлягають стягненню витрати на проведення експертизи у загальному розмірі 286,00 грн.

Керуючись ст. 374 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_6 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, та призначити йому покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі.

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України при сукупності злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного даним вироком, більш суворим покаранням, призначеного вироком Донецького апеляційного суду від 02.10.2019 року, остаточне покарання визначити у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з конфіскацією 1/6 частини майна, що є власністю засудженого.

На підставі ч. 1 ст. 71 КК України при сукупності вироків шляхом частково складання призначеного покарання та невідбутої частини покарання, призначеного вироком Селидівського міського суду Донецької області від 13.06.2018 року, та остаточне покарання визначити у виді 5 (п`яти) років 2 (двох) місяців позбавлення волі з конфіскацією 1/6 частини майна, що є власністю засудженого

Заходи забезпечення кримінального провадження відносно ОСОБА_6 не застосовувалися.

Строк відбування покарання рахувати з часу затримання та приведення вироку до виконання.

ОСОБА_7 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, та призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_7 від відбування покарання звільнити з випробуванням з іспитовим строком на 2 (два) роки та з покладенням відповідно до ст. 76 КК України обов`язків періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Заходи забезпечення кримінального провадження відносно ОСОБА_7 не застосовувалися.

Речові докази ломом кольорового металу загальною вагою 6 кг 100 г, який переданий під розписку представнику потерпілого ОСОБА_9 залишити КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» Авдіївської міської ради.

Стягнути з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 на користь держави (стягувач держава, балансовий рахунок: 3111 «надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації 24060300 «Інші надходження», призначення платежу за висновок експерта від 09.04.2019 року № 2/20-361) витрати за проведення експертизи у розмірі 286 (двісті вісімдесят шість) грн. 00 коп., а саме: по 143 (сто сорок три) грн. з кожного.

Цивільний позов КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» Авдіївської міської ради про стягнення з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 матеріальної шкоди задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 на користь КП «Авдіївське трамвайно-транспортне управління» Авдіївської міської ради (код ЄДРПОУ 24326568, адреса: 86065, Донецька область, м. Авдіївка, вул. Грушевського, 2-Д) матеріальну шкоду, спричинену злочином, у розмірі 799 (сімсот дев`яносто дев`ять) грн. 10 коп.

Апеляційна скарга подається на судові рішення, ухвалені судом першої інстанції, - через суд, який ухвалив судове рішення. Апеляційна скарга може бути подана на вирок протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, вважається, що вирок не набрав законної сили.

Копію вироку негайно вручити прокурору та обвинуваченим.

Суддя

Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86263963
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —242/2390/19

Ухвала від 04.03.2022

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 11.11.2020

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Вирок від 10.12.2019

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні