Рішення
від 12.12.2019 по справі 910/14516/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

12.12.2019Справа № 910/14516/19 За позовом Акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк

до Товариства з обмеженою відповідальністю Альпінка

про стягнення 899792,79 грн.

Суддя Сташків Р.Б.

Без виклику представників сторін (судове засідання не проводилось).

СУТЬ СПОРУ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передано указаний позов про стягнення заборгованості за кредитним договором від 15.12.2015 у зв`язку з неналежним виконанням Відповідачем своїх зобов`язань повернути отриманий кредит в строк.

До матеріалів справи (до позовної заяви) залучені належні докази виконання Позивачем вимог ст. 172 ГПК України - надіслання Відповідачу копії позовної заяви та копій доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Судом також були вчинені всі належні дії для повідомлення Відповідача про відкриття судом провадження у справі - відповідна ухвала суду надсилалася на відому суду адресу Відповідачів.

З залученого до матеріалів справи листа, у якому Відповідачу направлялася копія ухвали, убачається, що даний лист було суду повернуто поштою у зв`язку з неможливістю вручити його поштою адресату. Проте інших адрес Відповідач суду не повідомив, тому суд позбавлений можливості направити ухвалу на інші адреси.

Відтак, Відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі належним чином, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов`язки, а Відповідачем не було здійснено дій щоб отримати кореспонденцію з суду за адресою свого місцезнаходження.

Відзив на позов або будь-які інші письмові заперечення чи пояснення по справі та/або заяви процесуального характеру від Відповідача до суду не надходили.

За відсутності відзивів суд вирішує справу за наявними матеріалами на підставі ч. 9 ст. 165 ГПК України та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази та оцінивши їх в сукупності, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач, як Клієнт, звернувся до Позивача, як до Банку з заявою про відкриття поточного рахунку, до якої додав картку зі зразками підписів, печатки (копія у матеріалах справи, далі - Заява).

Згідно Заяви Відповідач приєднався до Умов та правил надання банківських послуг (далі - Умови), Тарифів Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua, які разом із Заявою складають Договір банківського обслуговування (далі - Договір) та взяв на себе зобов`язання виконувати умови Договору.

Відповідно до Договору Відповідачу було встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок (номер вказано в заяві) в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано Умовами та правилами надання банківських послуг .

Згідно з частиною 2 статті 639 ЦК України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Судом досліджені, та за відсутності спростування з боку Відповідача, визнані обґрунтованими доводи позову про виникнення між сторонами договірних відносин за вказаною вище заявою та з урахуванням приєднання Відповідача та встановлення йому кредитного ліміту на поточний рахунок в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і Клієнта, тобто, встановлено обставину укладення Кредитного договору, його умови (зокрема, істотні), строк дії Кредитного договору та строки виконання зобов`язань за ним.

Відповідно до пункту 3.2.1.1.16 Умов, при укладанні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), Банк і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронного цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом першого підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до статті 3 Закону України Про електронний цифровий підпис електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) у разі, якщо: електронний цифровий підпис підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису; під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення електронного цифрового підпису; особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті.

Умови та порядок обслуговування овердрафтового кредиту на поточних рахунках клієнтів встановлені п. 3.2.4 вищеописаних Умов та правил надання банківських послуг Позивача. Даним пунктом сторони погодили порядок повідомлення Банком Клієнта про розмір кредитного ліміту, зміну розміру кредитного ліміту, встановили зобов`язання Клієнта щодо повернення кредиту, сплаті процентів та винагороди, а також погодили порядок та умови зміни розміру процентної ставки в залежності від строку користування кредитом та інших умов.

Свої зобов`язання за Кредитним договором Позивач виконав в повному обсязі, надавши Відповідачу кредит у межах передбаченого овердрафтом ліміту кредитування, що підтверджується виписками по рахунку, копії яких містяться в матеріалах справи, та які не спростовані Відповідачем, як отримувачем кредитних коштів.

При цьому, подання Відповідачем заявок по системі клієнт-банк у відповідності до Умов, з посвідченням їх електронним цифровим підписом та/або підтвердженням через пароль, наданням Позивачем кредитних коштів у запитуваних Відповідачем розмірах, і натомість отримання без заперечень цих коштів Відповідачем свідчить, що сторони фактично виконували Кредитний договір, а отже досягли згоди з усіх істотних його умов.

Заяви про незгоду з Умовами і Правилами Банку, та/або про розірвання Договору про відкриття рахунку чи Кредитного договору від Відповідача до Позивача не надходили. Матеріали справи не містять доказів протилежного.

Проте Відповідач, усупереч ст.ст. 525, 526, 530, 629, 1054 ЦК України та ст. 193 ГК України належним чином не виконав умови Кредитного договору, заборгованість за кредитом у розмірі 899792,79 грн. не погасив; розрахунок вказаної суми заборгованості, наявний у справі, судом перевірено та визнано обґрунтованим.

Враховуючи все наведене вище, позовні вимоги про стягнення з Відповідача суми заборгованості за Кредитним договором підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати, які складаються зі сплаченої Позивачем суми судового збору, відповідно до статті 129 ГПК України покладаються на Відповідача.

Керуючись статтями ст.ст. 86, 129, 165 (ч. 9), 178 (ч. 2), 232, 233, 237, 238, 240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Альпінка (проспект Маршала Рокосовського, буд. 3, оф. 3, м. Київ, 04201; ідентифікаційний код 39988471) на користь Акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк (м. Київ, вул. Грушевського, 1Д; ідентифікаційний код 14360570) 899792 (вісімсот дев`яносто дев`ять тисяч сімсот дев`яносто дві) грн. 79 коп. заборгованості, а також 13496 (тринадцять тисяч чотириста дев`яносто шість) грн. 89 коп. судового збору.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржено у порядку і строк, встановлені розділом IV ГПК України.

Суддя Сташків Р.Б.

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено13.12.2019
Номер документу86278745
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 899792,79 грн

Судовий реєстр по справі —910/14516/19

Рішення від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні