Ухвала
від 12.12.2019 по справі 539/4850/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/4850/19

Провадження № 1-кс/539/1836/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2019 року м. Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора - ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Лубни Полтавської області клопотання слідчого Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Лубенської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 42019171240000006 від 11.01.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, - ВСТАНОВИВ:

Слідчий Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням.

В обґрунтування клопотання зазначено, що необхідність проведення обшуку виникла з метою забезпечення повноти проведення досудового слідства, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукування речей, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Слідчий тапрокурор в судовому засіданні заявлене клопотання підтримали, просили його задовольнити та надали в якості його обгрунтування пояснення аналогічні викладеним у ньому.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання про надання дозволу на проведення обшуку та долучені до нього матеріали встановлено таке.

У провадженні СВ Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області знаходяться матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені 11.01.2019 р. до ЄРДР за № 42019171240000006, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

За результатами досудового розслідування 22.11.2019 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

В ході проведення досудового розслідування, за адресою: Полтавська область, м. Лубни, площа Ярмаркова, 24 в кабінеті бухгалтера ТОВ «Чисте місто Еко» ОСОБА_6 проведено тимчасовий доступ до документів стосовно фінансово-господарської діяльності ТОВ «Чисте місто Еко». В ході тимчасового доступу останній добровільно видав документи, але не в повному обсязі, а саме не було надано всіх актів виконаних робіт згідно договору між ТОВ «Чисте місто Еко» та СКП «Сяйво» «Про надання послуг з приймання та очищення рідких побутових відходів».

Згідно інформації з відкритих джерел в Інтернет ресурсах, а саме сайту https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch. встановлено, що ТОВ «Чисте місто Еко» (код ЄДРПОУ 40729782) зареєстроване за адресою: Полтавська область, м. Лубни, площа Ярмаркова, 24.

У зв`язку із вчиненням кримінальних правопорушень, та необхідністю проведення повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування обставин вчинення кримінального правопорушення та фіксації відомостей про обставин вчинення кримінального правопорушення, призначення та проведення судових експертиз, слідчий просить провести обшук іншого володіння, а саме: адміністративних приміщень ТОВ «Чисте місто Еко» за адресою: Полтавська область, м. Лубни, площа Ярмаркова, 24, що перебувають у власності територіальної громади міста Лубни в особі Лубенської міської ради (код ЄДРПОУ 21053182), з метою відшукування документів, а саме: актів виконаних робіт згідно договору між ТОВ «Чисте місто Еко» та СКП «Сяйво» «Про надання послуг з приймання та очищення рідких побутових відходів», а також вилучення жорстких дисків з робочих комп`ютерів службових осіб ТОВ «Чисте місто Еко» та флеш-носіїв інформації, так як на них можуть міститися документи в електронному вигляді, котрі можуть становити важливе значення для подальшого проведення досудового розслідування та подальшого призначення судових експертиз.

Приписами частини першої статті 1 Протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 1952 року встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Статтею 16 КПК України передбачена недоторканість права власності, передбачаючи можливість позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченого КПК України.

У справі «Аслаханова та інші проти Росії» Європейський суд з прав людини відзначив, що «обов`язок провести розслідування не є зобов`язанням надати результат, це є зобов`язанням застосувати необхідні заходи»: не кожне розслідування має обов`язково бути успішним чи привести до висновків, які збігаються з версією подій, запропонованої заявником; розслідування, в принципі, має призвести до встановлення фактів у справі і, якщо припущення виявляються вірними, привести до встановлення особи і покаранню винних».

В порушення вимог п. 4 ч. 3 ст. 234 КПК України слідчим не доведено та не надано доказів того, що в ході проведення тимчасового доступу до документів фінансово господарської діяльності ТОВ «Чисте місто Еко» ОСОБА_6 не надав всіх актів виконаних робіт.

Як вказує в клопотанні слідчий, метою обшуку є відшукання актів виконаних робіт

згідно договору між ТОВ «Чисте Місто Еко» та СКП «Сяйво» «Про надання послуг з приймання та очищення рідких побутових відходів», а також вилучення жорстких дисків з робочих комп`ютерів службових осіб ТОВ «Чисте місто Еко» та флеш-носіїв інформації, як такі, що можуть містити документи в електронному вигляді. Доводи, якими слідчий обгрунтовує клопотання, не підтверджені жодними доказами, слідчий вказує на припущення, при цьому взагалі незрозуміло, які саме документи слідчий зібрався відшукати на жорстких дисках та флеш-носіях, що є не допустимим для проведення вищезазначених слідчих дій у відповідності до ст. 234 КПК України.

Відповідно до п.п.2, 3,4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також якщо слідчим не доведено, що відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні.

Враховуючи викладене, вважаю що клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019171240000006 від 11.01.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86286507
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —539/4850/19

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні