Ухвала
від 11.12.2019 по справі 953/24338/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/24338/19

н/п 1-кс/953/14594/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" грудня 2019 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова скаргу адвоката ОСОБА_3 , діючого в інтересах директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 на бездіяльність посадових осіб Київського ВП ГУ НП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення від 04 грудня 2019 року, -

встановив:

09.12.2019до Київського районного суду м. Харкова надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , діючого в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс - 5» на бездіяльність посадових осіб Київського ВП ГУ НП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення від 05 грудня 2019 року, у якій скаржник просить:

1. Прийняти скаргу до розгляду;

2. Визнати незаконною бездіяльність посадових осіб Київського відділу поліції ГУ НП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс - 5» ( в особі директора ОСОБА_4 , яка зареєстрована в ЖЄО за №42971 від 05.12.2019, про вчинення відносно «Орфей Плюс-5» кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України;

3. Зобов`язати посадових осіб Київського відділу поліції ГУ НП в Харківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по заяві ТОВ «Орфей Плюс -5» (код ЄДРПОУ 41465936) від 04.12.2019, яка зареєстрована в ЖЄО за №42971 від 05.12.2019, про вчинення відносно ТОВ «Орфей Плюс-5» кримінального правопорушення, передбаченого ст..356 КК України.

На обґрунтування скарги заявник зазначає, зокрема, що 04.12.2019 директор ТОВ «Орфей Плюс- 5» (код ЄДРПОУ 41465936) ОСОБА_4 до Київського ВП ГУНП в Харківській області подана заява про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ст..356 КК України, яка зареєстрована в книзі ЖЄО за №42971 від 05.12.2019. Посилаючись на ст..214 КПК України вказав, що станом на 09.12.2019 відомості про вказане в заяві ТОВ «Орфей Плюс-5» кримінальне правопорушення до ЄРДР не внесені, досудове розслідування не розпочато.

Про дату, час та місце розгляду скарги адвокат ОСОБА_3 , діючий в інтересах директора ТОВ «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 , повідомлений судом своєчасно та належним чином (а.с.49), проте в судове засідання не з`явився, однак 11.12.2019 подав до канцелярії суду заяву, у якій просив скаргу розглянути без його участі, скаргу підтримує та проситьїї задовольнити (а.с.52).

Представник Київського відділу поліції ГУ НП в Харківській області в судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином про дату, час та місце розгляду скарги, причини неявки не повідомив. Однак, 10.12.2019 до суду електронною поштою надійшов лист за підписом заступника начальника СМ Київського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 від 10.12.2019 у якому зазначено, зокрема, що згідно обліків Київського ВП ГУНП в Харківській області 05.12.2019 поштою через секретаря вх.. №Р-2600 від 04.12.2019 від 04.12.2019 надійшов матеріал за заявою директора ТОВ «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 матеріал за фактом неправомірних дій з боку невстановлених осіб та з інших питань. Дана заява була зареєстрована до ЖЄО №42971 від 05.12.2019 та доручено для розгляду в порядку Закону України «Про звернення громадян» сектору превенції ВП, рішення до теперішнього часу не прийнято (а.с.50).

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України, відсутність суб`єкту оскарження не є перешкодою для розгляду скарги, а слідчий суддя обмежений щодо строку розгляду скарги, на підставі чого слідчий суддя розглядає скаргу за відсутності слідчого.

В свою чергу, статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи імперативно встановлені скорочені терміни розгляду скарг в порядку ст. 303 КПК України, а також те, що кожна сторона про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином і з урахуванням принципу диспозитивності була наділена судом можливістю скористатися своїм правом надати докази на підтвердження своїх вимог і заперечень, слідчий суддя визнав можливим розглянути скаргу за відсутності скаржника та представника Київського ВП ГУНП в Харківській області.

Слідчий суддя, дослідивши документи та оцінивши докази за скаргою, приходить до наступного.

Зі змісту скарги та доданих до неї документів слідує, що директор ТОВ «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 04.12.2019 звернувся до Київського ВП ГУ НП в Харківській області із заявою про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ст..356 КК України (а.с. 5).

З листа за підписом заступника начальника СМ Київського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 від 23.07.2019 вбачається, що згідно обліків Київського ВП ГУНП в Харківській області 05.12.2019 поштою через секретаря вх.. №Р-2600 від 04.12.2019 від 04.12.2019 надійшов матеріал за заявою директора ТОВ «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 за фактом неправомірних дій з боку невстановлених осіб та з інших питань. Дана заява була зареєстрована до ЖЄО №42971 від 05,12.2019 та доручено для розгляду в порядку Закону України «Про звернення громадян» сектору превенції ВП, рішення до теперішнього часу не прийнято (а.с.50).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України передбачено право заявника оскаржити бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні та вказана заява чи повідомлення повинна містити достатні дані про наявність ознак кримінально-караного діяння.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені ч.5 ст. 214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Відповідно до п. 1 розділу 2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого Наказом Генеральної прокуратури України 06.04.2016 № 139, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2016 р. за № 680/28810, до Реєстру вносяться відомості, зокрема, про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

При цьому, виходячи зі змісту ст.214 КПК України повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених у заяві чи повідомлених потерпілим, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення наділені слідчий, прокурор.

Таким чином, обов`язок із внесення відповідних відомостей про вчинене кримінальне правопорушення покладається на слідчого, прокурора, до якого надійшла заява, повідомлення про таке діяння.

В ст. 3 КПК України визначено, що терміни, що їх вжито в цьому Кодексі, якщо немає окремих вказівок, мають таке значення, зокрема,

п. 8 - керівник органу досудового розслідування - начальник Головного слідчого управління, слідчого управління, відділу, відділення органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу державного бюро розслідувань, органу Державної кримінально-виконавчої служби України, підрозділу детективів, підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України та його заступники, які діють у межах своїх повноважень;

п. 15 - прокурор прокурор - особа, яка обіймає посаду, передбачену статтею 17 Закону України "Про прокуратуру", та діє у межах своїх повноважень;

п. 17 - слідчий - службова особа органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу державного бюро розслідувань, органу Державної кримінально-виконавчої служби України, підрозділу детективів, підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України, уповноважена в межах компетенції, передбаченої цим Кодексом, здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень.

Отже, враховуючи факт звернення директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 04.12.2019 до Київського ВП ГУ НП в Харківській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення та невнесення у встановлений законом строк та порядок відомостей до ЄРДР, слідчий суддя вбачає підстави до зобов`язання слідчого СВ Київського ВП ГУ НП в Харківській області, визначеного у встановленому законом порядку, внести до ЄРДР відомості за заявою директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення від 04.12.2019.

Разом з цим, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення скарги в частині визнання незаконною бездіяльності посадових осіб Київського відділу поліції ГУ НП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви Товариства з обмеженою відповідаль-ністю «Орфей Плюс-5» в особі директора ОСОБА_4 , яка зареєстрована в ЖЄО за №42971 від 05.12.2019, про вчинення відносно «Орфей Плюс-5» кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України, оскільки виходячи з положень п.18 ч.1 ст.3, ст.220та ст.303, ст.307 КПК Українине передбачено такого способу захисту і відповідного рішення за наслідками розгляду скарги на бездіяльність слідчого.

Так, відповідно дост. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстави для задоволення скарги в частині зобов`язання посадових осіб Київського відділу поліції ГУ НП в Харківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по заяві директора ТОВ «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 від 04.12.2019 саме за ст.356 КК України, при цьому виходить з наступного.

Згідно п.1.10. Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України № 69 від 17.08.2012, реєстраторами єдиного реєстру досудових розслідувань є прокурори, слідчі органів прокуратури, внутрішніх справ, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та органів державного бюро розслідувань (з моменту створення).

Відповідно до п.2.3 вищевказаного Положення, внесення відомостей до Реєстру шляхом занесення інформації, зазначеної у п.2.1 Положення здійснюється реєстратором.

Отже, правом визначення правової кваліфікації кримінального правопорушення, вказаного у повідомленні про кримінальне правопорушення, наділений орган досудового слідства.

Частиною 3 ст. 307 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч.4 ст.107 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 7, 107, 303-307, 309, 372, ч. 2 ст. 376 КПК України, слідчий суддя, -

Ухвалив:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , діючого в інтересах директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 на бездіяльність посадових осіб Київського ВП ГУ НП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення від 04 грудня 2019 року - задовольнити частково.

Зобов`язати слідчого Київського ВП ГУНП в Харківській області, визначеного у встановленому законом порядку, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Орфей Плюс-5» ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення від 04 грудня 2019 року, зареєстрованої до ЖЄО за №42971 від 05.12.2019.

В іншій частині у задоволенні скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86306668
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення від 04 грудня 2019 року

Судовий реєстр по справі —953/24338/19

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні