Ухвала
від 11.12.2019 по справі 644/8867/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

11.12.2019 Суддя Бугера О. В..

Справа № 644/8867/19

Провадження № 2-з/644/79/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2019 року Орджонікідзевський районний суд м.Харкова у складі:

Головуючого судді Бугери О.В.,

За участю секретаря судового засідання Ступницького К.В.,

розглянувши у відкритому засіданні в приміщенні Орджонікідзевського районного суду м.Харкова цивільну справу за заявою Організації (установа, заклад) Об`єднання громадян Індустріальний учбовий спортивно-технічний центр товариства сприяння обороні України м.Харкова про забезпечення доказів до подання позову, заінтересована особа Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїна Ілона Миколаївна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявником подано до суду відповідну заяву про забезпечення доказів до подання позову, в якій заявник просить суд витребувати від приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїної Ілони Миколаївни, свідоцтво №9355, 61058 м.Харків проспект Незалежності, будинок 7, телефон НОМЕР_1, належним чином посвідчені копії документів, на підставі яких нею було вчинено нотаріальні дії (посвідчення договору купівлі-продажу гаражного боксу АДРЕСА_1 ), зареєстровані в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій на 2019 рік за №909 від 06.03.2019 року та належним чином посвідчену копію Реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна гаражний бокс АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №1208955863101.

В обґрунтування заяви зазначено, що заявнику стало відомо, що в провадженні СУ ГУНП в Харківській області знаходиться кримінальне провадження №420182200000001403. В період з 2017-2018 рік невстановлені особи організували діяльність ряду СПД, в тому числі ТОВ Актуаль , вчиняючи незаконні дії з виготовлення технічної документації на нерухомість, шляхом обману у подальшому забезпечили внесення завідомо неправдивих відомостей до реєстру речових прав на нерухоме майно, що стало підставою для виникнення права власності, в тому числі на самовільно збудовані будівлі, спричинивши тим самим матеріальну шкоду. Одним з об`єктів, на які неправомірно було перереєстровано право власності є нежитлове приміщення (гараж) за адресою АДРЕСА_1 . Даний об`єкт нерухомості перебував у власності заявника на підставі свідоцтва про право власності від 23.10.1998 року, що видано на підставі рішення Виконавчого комітету Орджонікідзевської районної ради від 08.09.1998 року №148 (реєстрований номер 2854), та неправомірно злочинним шляхом вибув з власності заявника.

За інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником гаражного боксу АДРЕСА_1 , є ОСОБА_1 , на підставі договору купівлі-продажу гаражного боксу, серія та номер 909, виданого 06.03.2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїною І.М.. Номер запису про право власності вчинено даним нотаріусом на підставі рішення про державну реєстрацію 45850398 від 06.03.2019 року.

Ані заявник, ані засновники заявника, не приймали рішень щодо відчуження відповідного нерухомого майна, право власності заявника порушено, що є підставою для звернення до суду із позовом про відновлення порушеного права шляхом визнання недійсним договору та витребування майна з чужого незаконного володіння. Але оскільки заявнику не відомі обставини, за яким було здійснено відчуження спірного майна, зокрема ким, на якій підставі, не відомі анкетні дані кінцевого володільця, це унеможливлює формування чітких позовних вимог із зазначенням всіх обставин укладання угоди та визначення кола учасників справи. Документи, про витребування яких просить заявник, необхідні у якості доказу на підтвердження фактів, на які позивач буде посилатись в обґрунтування своїх позовних вимог. Отримати ці докази самостійно заявник не має можливості, у відповідності до положень Закону України Про захист персональних даних , Закону України Про нотаріат .

Представник заявника Третьякова Н .Ю. подала суду заяву про підтримання поданої заяви та прохання провести розгляд заяви за її відсутності, у зв`язку із службовою завантаженістю.

Приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїною І.М. подано повідомлення про те, що ніяких самостійних вимог на предмет спора не заявляє, рішення у справі не впливає на її права та обов`язки щодо посвідчення правочинів, тому, якщо в позовній заяві не заявлено до неї самостійних вимог, залишала розгляд спірного питання за її відсутності.

Суд, дослідивши матеріали за поданою заявою, встановив наступне. Відповідно до вимог ч.1,2, 3 ст.116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є в тому числі й витребування та (або) огляд доказів. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Відповідно до вимог ч.4 ст.116 ЦПК України забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Заява про забезпечення доказів до подання позову, подається у межах територіальної підсудності якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів. Згідно з правилами територіальної підсудності кожний суд має право вчиняти процесуальні дії виключно у межах певної адміністративної території, на яку поширюються його повноваження. Таким чином, якщо процесуальні дії щодо забезпечення доказів потенційно можуть бути вчинені в межах територіальної підсудності певного місцевого загального суду, він є повноваженим розглядати відповідну заяву. Відповідно до ч.1 ст.30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Доводи заявника викладені в заяві про забезпечення доказів до подання позову також підтверджуються:

Розпорядженням Виконавчого комітету Орджонікідзевської районної ради народний депутатів №102 від 05.04.1995 року, відповідного до якого зареєстровано Учбовий спортивно-технічний центр ТСО України Орджонікідзевського району за юридичною адресою 310055 АДРЕСА_1 , присвоєно ідентифікаційний номер 22688899. Проведено державну реєстрацію юридичної особи. Запис про включення відомостей про юридичну особу за №14801200000024431 від 05.04.1995 року.

Відповідно до Статуту та Виписки з реєстру Учбовий спортивно-технічний центр ТСО України Орджонікідзевського району реорганізований, правонаступником є Організація (установа, заклад) Об`єднання громадян Індустріальний учбовий спортивно-технічний центр товариства сприяння обороні України м.Харкова . Засновником даної організації є Громадська організація Харківська обласна організація товариства сприяння обороні України , код ЄДРПОУ 02729946. Засновником Громадської організації Харківська обласна організація товариства сприяння обороні України є Товариство сприяння обороні України (ТСО України), код ЄДРПОУ засновника 00014611, постановою правління якої затверджено Положення про порядок списання, реалізацію (продаж, міна) майна, що знаходиться у власності громадської організації ТСО Україна.

Відповідно до свідоцтва про право власності від 23.10.1998 року, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Орджонікідзевської районної ради від 08.09.1998 року №148 (реєстрований номер 2854) гаражний бокс АДРЕСА_1 , перебував у власності Організація (установа, заклад) Об`єднання громадян Індустріальний учбовий спортивно-технічний центр товариства сприяння обороні України м.Харкова . Виконкомом Головним управлінням містобудування і архітектори служби містобудівного кадастру виконкому ХМР Ради народний депутатів було видано паспорт Б будинку (споруди) по АДРЕСА_2 .

Із витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна станом на 03.10.2019 року вбачається, що об`єкт нерухомого майна - гаражний бокс АДРЕСА_1 , зареєстрований за ОСОБА_1 , на підставі договору купівлі-продажу гаражного боксу, серія та номер 909, виданого 06.03.2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїною І.М.. Номер запису про право власності вчинено даним нотаріусом на підставі рішення про державну реєстрацію 45850398 від 06.03.2019 року. Також наявна інформація про обтяження - арешту нерухомого майна, особа в інтересах якої встановлено обтяження Головне управління Національної поліції в Харківській області, обтяжував Орджонікідзевський районний суд м.Харкова.

Враховуючи, що заявник звернувся до суду до подання позовної заяви та просить витребувати докази у приватного нотаріуса, посилаючись на те, що має намір подати до суду позов про визнання недійсним договору купівлі-продажу та витребування майна з незаконного володіння щодо об`єкту нерухомості гаражного боксу АДРЕСА_1 , а це адміністративна територія Орджонікідзевського районного суду м.Харкова, та оскільки зазначений бокс належав саме заявнику, будь-яких рішень щодо його відчуження не приймалось, а відповідно до отриманої довідки з Державного реєстру право власності на момент отримання довідки зареєстровано за фізичною особою ОСОБА_1 , заявник позбавлений можливості без відповідного доказу подати відповідний позов із дотриманням вимог ст.175 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 30, 116, 118, 260, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Організації (установа, заклад) Об`єднання громадян Індустріальний учбовий спортивно-технічний центр товариства сприяння обороні України м.Харкова про забезпечення доказів до подання позову, заінтересована особа Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїна Ілона Миколаївна, - задовольнити.

Зобов`язати приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харківської області Ільїну Ілону Миколаївну, свідоцтво №9355, 61058 м.Харків проспект Незалежності, будинок 7, телефон НОМЕР_1, надати суду належним чином посвідчені копії документів, на підставі яких було вчинено нотаріальні дії (посвідчення договору купівлі-продажу гаражного боксу АДРЕСА_1 ), зареєстровані в Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій на 2019 рік за №909 від 06.03.2019 року та належним чином посвідчену копію Реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна гаражний бокс АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №1208955863101.

Відповідно до ч.11 ст.118 ЦПК України ухвала про забезпечення доказів є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. Роз`яснити заявнику Організації (установа, заклад) Об`єднання громадян Індустріальний учбовий спортивно-технічний центр товариства сприяння обороні України м.Харкова , що відповідно до вимог ч.5 ст.116 ЦПК України повинні подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження. Повний текст ухвали виготовлений 11.12.2019 року. Ухвала суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції, який постановив ухвалу або безпосередньо до Харківського апеляційного суду. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Головуючий: суддя О.В.Бугера

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено13.12.2019
Номер документу86307443
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —644/8867/19

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні