Ухвала
від 13.12.2019 по справі 522/19003/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19003/19

Провадження № 1-кс/522/20098/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2019 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області ОСОБА_5 , погоджене прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22019160000000200 від 30.10.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Крива Балка Саратського району Одеської області, громадянина України, не одруженого, із середньою спеціальною освітою, тимчасово не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, -

В С Т А Н О В И В:

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , знаходячись 10.04.2015 за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи свій персональний комп`ютер, під`єднаний до мережі Інтернет через можливості Інтернет-провайдера ВАТ НВП «ТЕНЕТ», з використанням встановленого на персональному комп`ютері Інтернет-браузера «Goole Chrom» з активованим вбудованим сервісом для доступу до заблокованих Інтернет сайтів, авторизувавшись у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте» як користувач « ОСОБА_7 » з електронною адресою: « ІНФОРМАЦІЯ_2 », усвідомлюючи, що зміст матеріалів, які він розповсюджує у загальнодоступній соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», може ознайомитися необмежена кількість осіб, бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді розв`язування воєнного конфлікту, розмістив на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) публікацію, яка містить зображення двох військових з зображенням прапорів Російської Федерації та України з написом: «Брат, развернем штыки против киевско-американской хунты! ІНФОРМАЦІЯ_3 », що були доступні для загального ознайомлення всім користувачам мережі Інтернет, а також вказаної соціальної Інтернет-мережі «ВКонтакте», які відвідували його сторінку, та автоматично надійшла як сповіщення всім користувачам соціальної мережі «ВКонтакте», які були додані до розділу «Друзі» та «Підписники» вказаного аккаунта.

В подальшому, ОСОБА_4 знаходячись 09.01.2016 за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи свій персональний комп`ютер, під`єднаний до мережі Інтернет через можливості Інтернет-провайдера ВАТ НВП «ТЕНЕТ», з використанням встановленого на персональному комп`ютері Інтернет-браузера « ОСОБА_8 » з активованим вбудованим сервісом для доступу до заблокованих Інтернет сайтів, авторизувавшись у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте» як користувач « ОСОБА_7 » з електронною адресою: « ІНФОРМАЦІЯ_2 », усвідомлюючи, що зміст матеріалів, які він розповсюджує у загальнодоступній соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», може ознайомитися необмежена кількість осіб, бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді розв`язування воєнного конфлікту, розмістив на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) публікацію у вигляді фотографії, на якій зображений чоловік з гранатометом на плечі, який поцілений у бік будівлі Верховної Ради України з написом: «Один выстрел и в Украине наступит мир!».

Згідно висновкуексперта Українськогонауково-дослідногоінституту спеціальноїтехніки тасудових експертизСБУ №140від 09.12.2019,в публікації,розміщеній ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 на своїйсторінці усоціальній Інтернет-мережі«ВКонтакте» яккористувач « ОСОБА_7 »,гідно допротоколу оглядувід 30-31.10.2019,міститься закликвід іменіоднієї державидо іншоїприєднатися (спільнаінклюзивна дія«розвернем»)та допомогтизбройними силами-«штиками» (метонімія: «штыки» вживається для позначення армії або зброї в цілому) у вирішенні внутрішньодержавних проблем першої держави - усуненні української влади («киевско-америкачской хунти»); заклик не воювати один з одним, а воювати проти української влади («Брат, розвернем штьїки против Киево-американской хунти! Превратим войну братоубийственную в войну освободительную»).

Окрім того, в публікації, розміщеній ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 на своїй сторінці у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте» як користувач « ОСОБА_7 », згідно до протоколу огляду від 30-31.10.2019, якою заохочуються дії агресивного, насильницького характеру, що пов`язані із застосуванням зброї: безапеляційно стверджується, що для досягнення миру необхідно здійснити певну дію агресивного характеру - «выстрел», характер якої, серед іншого, передбачає вбивство з вогнепальної зброї («Один выстрел и в Украине наступиш мир»).

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання та просив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Підозрюваний не заперечував щодо задоволення клопотання та просив обрати нічний домашній арешт.

Вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, допитавши підозрюваного, а також вислухавши думку прокурора, приходжу до висновку, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

11.12.2019 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436 КК України.

Підозрюваний ОСОБА_4 може знищити, сховати або спотворити інформацію, яка має істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, оскільки дані, які мають значення для досудового розслідування, містяться в мережі Інтернет, і до вказаних даних підозрюваний має безпосередній доступ; тим фактом, що кримінальне провадження находиться на початковому етапі, триває процес збирання, перевірки і оцінки доказів; незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, так як не всі свідки встановлені та допитані; продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, що підтверджується його суспільно-політичною позицією по неприйняттю України як самостійної держави.

Зазначені обставини, відповідно до ст. 177 КПК України, є підставами для обрання ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436 КК України, за яке передбачено покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років, що, згідно ч. 2 ст. 181 КПК України, дозволяє обрання йому запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Застосування більш м`якого запобіжного заходу не забезпечить виконання підозрюваним обов`язків, передбачених ст. 177 КПК України, зважаючи на обставини кримінального провадження вчиненого підозрюваним кримінального правопорушення.

При цьому, у відповідності до ч.ч. 1, 5 ст. 194 КПК України, підозрюваного необхідно зобов`язати виконувати наступні обов`язки: 1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду; 2) не відлучатися за межі м. Одеси без дозволу слідчого, прокурора або суду; 3) не відлучатися, у період часу з 22.00 год. до 07.00 год., з місця постійного проживання: АДРЕСА_2 , без дозволу слідчого, прокурора; 4) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; 5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свої паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; 6) утримуватись від спілкування із особами, допитаними як свідки у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 177, 179, 181, 184, 194 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області ОСОБА_5 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту задовольнити частково.

Застосувати стосовно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяці.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

1) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;

2) не відлучатися за межі м. Одеси без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) не відлучатися, у період часу з 22.00 год. до 07.00 год., з місця постійного проживання: АДРЕСА_2 , без дозволу слідчого, прокурора;

4) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свої паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

6)утримуватись відспілкування ізособами,допитаними яксвідки укримінальному провадженні.

Контроль за ухвалою суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту доручити слідчому та прокурору.

Ухвала суду оскарженю не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

13.12.2019

Дата ухвалення рішення13.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86311454
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Крива Балка Саратського району Одеської області, громадянина України, не одруженого, із середньою спеціальною освітою, тимчасово не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого

Судовий реєстр по справі —522/19003/19

Ухвала від 13.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні