Рішення
від 13.12.2019 по справі 329/230/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 329/230/19

Провадження № 2-о/329/25/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2019 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Богослова А.В., присяжних Крупки С.М., Макаренка С.Я.,

за участю секретаря судового засідання - Силаєвої Т.М.,

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб - виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району в особі Онищенко Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Чернігівка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, районна адміністрація Запорізької міської ради по Шевченківському району, про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити опіку та призначити заявника опікуном недієздатної.

В обґрунтування заяви зазначив, що він є сином ОСОБА_2 31 жовтня 2018 року його мати захворіла та перенесла обширний ішемічний кардіоемболічний інсульт в правій гемісфері. Починаючи з 31.10.2018 по теперішній час ОСОБА_2 має тяжке захворювання, у зв`язку з чим перебуває на обліку в лікарні, контакту не доступна, не розуміє те, що відбувається, потребує постійного стороннього догляду, не може самостійно пересуватися та обслуговувати себе. Внаслідок хронічного, стійкого захворювання мати заявника не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим може бути визнана судом недієздатною.

В судовому засіданні заявник заяву підтримав, просив її задовольнити, з підстав викладених у ній.

Особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною в судове засідання не викликалася, оскільки медичною документацією підтверджено, що остання перебуває в важкому стані, контакту недоступна, самостійних рух в неї відсутній та потребує постійного стороннього догляду.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, заяв та клопотань не надав.

Представник заінтересованої особи районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заяви.

Вислухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 24 жовтня 1980 року, виконавчим комітетом Обіточненської сільської ради Чернігівського району Запорізької області, батьками заявника ОСОБА_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_4

26 травня 1986 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 укладено шлюб, внаслідок чого остання змінила прізвище на « ОСОБА_5 » , що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 26 травня 1986 року, виконавчим комітетом Обіточненської сільської ради Чернігівського району Запорізької області.

Згідно копії виписного епікризу із медичної карти стаціонарного хворого № 18839 КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради від 31.10.2018, ОСОБА_2 встановлено діагноз: обширний ішемічний кардіоемболічний інсульт в правій гемісфері (31.10.2018), набряк головного мозку, вторинний стволовий синдром, вегетативний стан. ІБС, дифузний кардіосклероз, постійна форма фібриляції предсердій. Гіпертонічна хвороба 3ст. Лівостороння госпітальна пневмонія в фазі розширення. Трахеостомія 12.11.18. ІВЛ з 05.11.2018 до 25.11.2018. Трофічні розлади спини, нижніх кінцівок.

Згідно Висновку судово-психіатричної експертизи №419 від 24.09.2019 ОСОБА_2 виявляє ознаки деменції унаслідок органічного ураження головного мозку судинного генезу (церебральний атеросклероз, гіпертонічна хвороба, інсульт), сенсорно-моторна афазія. ОСОБА_2 не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 на теперішній час проживає разом із заявником та його сім`єю у м. Запоріжжя Запорізької області, заявник піклується про матір, здійснює догляд за нею, займається її матеріальним забезпеченням, тобто фактично є її опікуном.

Згідно подання органу опіки та піклування - районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району від 06.12.2019, орган опіки та піклування просить призначити ОСОБА_1 опікуном над матір`ю ОСОБА_2 .

Статтею 39 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з ч.1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з частиною 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.2,4 ст.63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Суд дослідивши докази у їх сукупності, приходить до висновку, що ОСОБА_2 виявляє ознаки деменції унаслідок органічного ураження головного мозку судинного генезу (церебральний атеросклероз, гіпертонічна хвороба, інсульт), сенсорно - моторна афазія, внаслідок чого вона не може розуміти значення своїх дій і керувати ними, у зв`язку з чим підлягає визнанню недієздатною та потребує встановлення опіки. За таких обставин заява підлягає задоволенню повністю

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

На підставі викладеного, ст.ст. 12 , 81 , 259 , 263 - 265 , 273 , 299 , 300 ЦПК України України, суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, районна адміністрація Запорізької міської ради по Шевченківському району, про визнання особи недієздатною, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною встановити у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, код ЄДРПОУ 04352351, місцезнаходження: вул. Українська, 57, смт Чернігівка, Чернігівський район, Запорізька область.

Заінтересована особа: районна адміністрація Запорізької міської ради по Шевченківському району, код ЄДРПОУ 37573885, місцезнаходження: пр. Моторобудівників, 34, м. Запоріжжя.

Суддя присяжні

Дата ухвалення рішення13.12.2019
Оприлюднено15.12.2019
Номер документу86319527
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —329/230/19

Рішення від 13.12.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні