Рішення
від 11.12.2019 по справі 447/665/19
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/447/33/19 Справа № 447/665/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

11.12.2019 року Миколаївський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Бачуна О.І.

присяжних: Луціва С.В., Павличака Р.В.

секретаря Тремба І.Ю.,

з участю заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи Гаврилів Л.М., ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Розвадівська сільська рада ОТГ Миколаївського району Львівської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,,-

В С Т А Н О В И В:

26.03.2019 року ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтовуючи заявлені вимоги тим, що вона є інвалідом другої групи з дитинства без терміново, і у зв`язку з хворобою не розуміє значення своїх дій та не може ними керувати. Визнання її недієздатним заявнику необхідно для встановлення над нею опіки.

В судовому засідання заявник - ОСОБА_1 заяву підтримав і дав аналогічні змісту заяви пояснення, просив заяву задоволити.

Представник заінтересованої особи Розвадівськї сільська рада ОТГ Миколаївського району Львівської області Гаврилів Л.М. проти задоволення заяви не заперечила.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечила.

Суд, заслухавши пояснення заявника, заінтересованої особи та представника заінтересованої особи, дослідивши зібрані по справі докази, вважає, що заява підлягає задоволенню.

У відповідності до ст. 36 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та або керувати ними.

Стаття 62 ЦК України передбачає, що опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1, 6 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно актів обстеження матеріально-побутових умов проживання від 30.05.2019року, 19.06.2019р., Розвадівської сільської ради вбачається, що ОСОБА_3 перебуває на утриманні брата ОСОБА_1 та проживає разом із ним за адресою АДРЕСА_1

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №318 від 08.08.2019 року ОСОБА_3 страждає стійким хронічним психічним розладом у формі параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу з вираженим дефектом особистості в емоційно-вольовій сфері. За своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Потребує опіки.

Рішенням №63 виконавчого комітету Розвадівської сільської ради від 14.12.2018 року вирішено призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 .

Таким чином, зібраними по справі доказами встановлено, що ОСОБА_3 внаслідок стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За таких обставин суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 слід визнати недієздатною.

Керуючись ст.ст. 258,263,264 ЦПК України, ст.ст. 39, 40, 60 ЦК України, суд,-

ухвалив:

заяву задоволити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати недієздатною.

Встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку, призначивши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 її опікуном з правом підпису.

Строк дії рішення визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Роз`яснити учасникам, що дане рішення суду не є безтерміновим, його дія обмежена у часі. Строк дії даного судового рішення може бути продовжено судом за відповідним клопотанням. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного даним судовим рішенням.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення виготовлено 13.12.2019

Суддя Бачун О. І.

Присяжні: Луців В.С.

Павличак Р.В.

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено15.12.2019
Номер документу86321078
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —447/665/19

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 04.01.2022

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні