Ухвала
від 13.12.2019 по справі 916/3627/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"13" грудня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/3627/14

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Савченко А.В.

За участю представників сторін:

Від прокурора: Озерова О.Д. /посвідчення/;

Від позивача: не з`явився;

Від відповідача: не з`явився;

Від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях (заявника): не з`явився;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про заміну сторони виконавчого провадження, подану по справі за позовом прокурора Франківського району м. Львова в інтересах держави в особі регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області до товариства з обмеженою відповідальністю „ДП Тест Стандарт", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: державного підприємства Державний інститут проектування міст „Містопроект", про стягнення 9 748,68 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Одеської області від 25.11.2014р. по даній справі позовні вимоги прокурора Франківського району м. Львова в інтересах держави в особі регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області було задоволено шляхом присудження до стягнення із відповідача в дохід державного бюджету заборгованості із орендної плати в сумі 9 093,22 грн., збитків від інфляції в сумі 441,62 грн., пені в сумі 213,84 грн. та судового збору у розмірі 1 827,00 грн.

12.12.2014р. господарським судом було видано накази про примусове виконання рішення господарського суду Одеської області.

02.12.2019р. до господарського суду від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання наказу від 12.12.2014р. по даній справі з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області на Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

В обґрунтування поданої заяви заявником було наголошено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області було реорганізовано шляхом злиття, в результаті чого правонаступником позивача по даній справі виступає Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, яким і було подано до суду дану заяву.

Ухвалою суду від 03.12.2019р. заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях була призначена до розгляду в судовому засіданні на 13.12.2019р. о 11:30 год. У судове засідання, призначене для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження, сторони по справі та заявник не з`явились, письмових пояснень на подану Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях до господарського суду заяву від учасників справи не надходило. В свою чергу, прокурором було підтримано подану заявником заяву, у зв`язку з чим, прокурор просив її задовольнити.

Враховуючи вимоги ч. 3 ст. 334 ГПК України, якою передбачено, що неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає за можливе розглянути заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях за відсутності інших учасників судового процесу.

Розглянувши заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про заміну сторони виконавчого провадження, господарський суд дійшов наступних висновків.

На підставі наказу Фонду державного майна України №232 від 06.03.2019р. „Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України" було утворено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях як юридичну особу публічного права, реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області та Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області. Крім того, вказаним наказом визначено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків, зокрема, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області.

Наказом Фонду державного майна України №459 від 15.05.2019р. було визначено, що днем початку роботи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є 15.05.2019р.

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №1005338088 від 15.05.2019р. вбачається, що запис про проведення державної реєстрації Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях був внесений до реєстру 15.05.2019р.

При цьому, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 01.10.2019р. до реєстру було внесено запис про припинення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно з ч. ч. 1, 5 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ст. 106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Приписами ч. ч. 1-3 ст. 107 ЦК України визначено, що кредитор може вимагати від юридичної особи, що припиняється, виконання зобов`язань якої не забезпечено, припинення або дострокового виконання зобов`язання, або забезпечення виконання зобов`язання, крім випадків, передбачених законом. Після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України „Про виконавче провадження" від 2 червня 2016 року N 1404-VIII (з наступними змінами і доповненнями) сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Згідно з ч. ч. 1, 2, 5 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Варто зауважити, що для настання процесуального правонаступництва необхідно встановити факт переходу до особи матеріальних прав попередника. При цьому, слід враховувати, що у зв`язку із заміною кредитора в зобов`язанні саме зобов`язання зберігається цілком і повністю, змінюється лише його суб`єктний склад у частині кредитора.

Як зазначалось вище по тексту ухвали, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях відповідно до наказу Фонду державного майна України №232 від 06.03.2019р. „Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України" є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області. Наведене дозволяє суду дійти висновку про доведеність заявником факту переходу до нього прав та обов`язків позивача по даній справі.

Підсумовуючи вищенаведене, враховуючи приписи чинного законодавства, господарський суд дійшов висновку про наявність правових підставі для задоволення поданої Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях заяви про заміну сторони виконавчого провадження з огляду на перехід до останнього прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області в результаті реорганізації позивача.

Керуючись ст. ст. 86, 234, 334 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

2. Замінити сторону (стягувача) у виконавчому провадженні при примусовому виконанні наказу від 12.12.2014р., виданому господарським судом Одеської області на виконання рішення суду від 25.11.2014р. по справі №916/3627/14, з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області /79007, Львівська область, м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3, ідентифікаційний код 20823070/ його правонаступником - Регіональним відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях /79007, Львівська область, м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3, ідентифікаційний код 42899921/.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її проголошення (підписання).

Повний текст ухвали складено 16.12.2019р.

Суддя С.П. Желєзна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.12.2019
Оприлюднено17.12.2019
Номер документу86336491
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3627/14

Ухвала від 13.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Рішення від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 19.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 29.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 09.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні