Ухвала
від 16.12.2019 по справі 916/3679/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"16" грудня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/3679/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши клопотання ОСОБА_1 (вх. 2-6079/19 від 11.12.2019р.) про витребування доказів, подане по справі,

за позовом: ОСОБА_1

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю „Роял Дюті Фрі"

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_2 , ОСОБА_3

про визнання недійсним рішення та акту.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Одеської області знаходиться справа №916/3679/19 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі", за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання недійсним та скасування рішення загальних зборів учасників товариства, оформлене протоколом №1/10 від 04.10.2019р.; про визнання недійсним акту приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства до договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі від 04.10.2019р.

В обґрунтування заявлених позовних вимог ОСОБА_1 посилається на прийняття загальними зборами учасників товариства рішення, оформленого протоколом №1/10 від 04.10.2019р., у зв`язку з порушенням вимог чинного законодавства та положень статуту товариства щодо порядку скликання та проведення загальних зборів, що мало наслідком порушення корпоративних прав позивача. Крім того, позивачем у поданій до суду позовній заяві наголошено, що договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ „Роял Дюті Фрі" від 04.10.2019р., а також акт до договору, позивачем не укладався та не підписувався.

Ухвалою суду від 16.12.2019р. дана справа призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження.

При зверненні до господарського суду із позовною заявою позивачем було заявлено клопотання про витребування у комунального підприємства „Цент державної реєстрації" Хлібодарської селищної ради копій матеріалів реєстраційної справи відповідача; про витребування від третіх осіб оригіналу договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ „Роял Дюті Фрі" від 04.10.2019р.; про витребування від ТОВ „Роял Дюті Фрі" належним чином засвідчених доказів направлення учасникам товариства повідомлення про скликання та порядок денний загальних зборів учасників товариства, які були проведені 04.10.2019р.

Відповідно до ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно вимог ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Положеннями ч. 1-3 ст. 81 ГПК України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

В свою чергу, положеннями ч. 8, 9 ст. 81 ГПК України визначено, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Підсумовуючи вищевикладене, враховуючи доводи позивача, наведені у поданій до суду позовній заяві про неповідомлення останнього товариством про скликання та проведення загальних зборів, враховуючи твердження позивача щодо не підписання договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ „Роял Дюті Фрі" від 04.10.2019р., господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для витребування від третіх осіб оригіналу договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ „Роял Дюті Фрі" від 04.10.2019р., а також про витребування від ТОВ „Роял Дюті Фрі" належним чином засвідчених доказів направлення учасникам товариства повідомлення про скликання та порядок денний загальних зборів учасників товариства, які були проведені 04.10.2019р.

Відповідно до ст. 9 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 № 1952-IV (з наступними змінами та доповненнями) зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

Положеннями абзацу 2 п. 25 Постанови Кабінету Міністрів України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 25 грудня 2015 р. № 1127 визначено, що у разі коли за результатом розгляду заяви проведено державну реєстрацію прав, суб`єкт державної реєстрації прав, що не наділений повноваженнями із забезпечення зберігання реєстраційних справ, та нотаріус передають в порядку, встановленому Мін`юстом, документи, визначені в абзаці першому цього пункту, а у разі проведення державної реєстрації права власності з відкриттям розділу в Державному реєстрі прав - сформовану реєстраційну справу суб`єкту державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ.

Враховуючи вищенаведені приписи чинного законодавства суд доходить висновку, що комунальне підприємство „Цент державної реєстрації" Хлібодарської селищної ради, яке не наділено повноваженнями із забезпечення зберігання реєстраційних справ, зобов`язане передати реєстраційну справу до відповідного органу виконавчої влади, в даному випадку до виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку про необхідність витребування копії реєстраційної справи саме від виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області як органу, до повноважень якого належить зберігання реєстраційних справ та який відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань забезпечує зберігання реєстраційної справи ТОВ „Роял Дюті Фрі".

Керуючись ст. ст. 73, 74, 81, 234 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

2 . Витребувати від ОСОБА_2 / АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 / оригінал договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі" /ідентифікаційний код 40089807/ від 04.10.2019р.

3. Витребувати від ОСОБА_3 / АДРЕСА_2 , ідентифікаційний код НОМЕР_2 / оригінал договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі" /ідентифікаційний код 40089807/ від 04.10.2019р.

4. Витребувати від товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі" /68001, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Промислова, буд. 26, каб. 21, ідентифікаційний код 40089807/ докази направлення учасникам товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі" повідомлення про скликання загальних зборів та порядок денний загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі", які відбулись 04.10.2019р.

5. Витребувати від виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області /68003, Одеська обл., м. Чорноморськ, проспект Миру, 33, ідентифікаційний код 04057043/ копію реєстраційної справи товариства з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі" /68001, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Промислова, буд. 26, каб. 21, ідентифікаційний код 40089807/.

6. Витребувані на підставі даної ухвали суду докази слід надати до господарського суду Одеської області у строк до 10.01.2020р.

5. Попередити ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , товариство з обмеженою відповідністю „Роял Дюті Фрі", виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеської області, що за невиконання вимог господарського суду передбачена відповідальність у відповідності зі статтею 135 ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 16.12.2019р. та не підлягає оскарженню.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено16.12.2019

Судовий реєстр по справі —916/3679/19

Рішення від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 13.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні